De ce îşi devorează partidele liderii de imagine

Mecanismul de funcţionare al partidelor din România nu a încurajat niciodată promovarea în funcţiile cheie a celor mai deştepţi, cei mai muncitori, cei mai eficienţi membrii ai lor.

Politrucii sunt experţi în vorbe. Politrucii ajung să conducă organizaţii judeţene sau naţionale. Iar politrucii nu suferă niciodată dezvoltarea şi afirmarea unor lideri care sunt experţi în administraţie, legislativ sau pe plan profesional. Cei care fac din politică o carieră, vor elimina sau vor manevra pentru eliminarea personalităţilor incomode din partidele lor, indiferent câte voturi au adus acestea sau ar putea aduce, indiferent cât de mult bine au generat pentru o comunitate.
Daniel Zamfir, senator PNL, a fost exclus miercuri, 28 martie, din partid, deşi este cel mai cunoscut parlamentar al PNL prin legile pe care le-a susţinut şi promovat în Parlament: legea dării în plată find doar una din ele.
Conducerea PNL a luat această decizie întrucât Daniel Zamfir avea iniţiative legislative care nu erau pe placul Partidului Naţional Liberal, cel mai nou exemplu fiind proiectul de lege de plafonare a dobânzilor.
În urmă cu o lună PSD l-a exclus din partid pe Mihai Chirica primarul municipiului Iaşi, om cu o mare popularitate şi unul dintre cei mai buni edili de municipii pe care îi aveau social democraţii.
Turma care a votat excluderea lui Chirica, dar şi a lui Zamfir este formată în mare parte din vasali credincioşi ai politrucilor Dragnea şi Orban.
Am relatat doar două cazuri din două partide. Ele sunt mai multe. Şi în PSM, PRM, UNPR, PNŢCD su USR au fost astfel de situaţii.
Sistemul politic din România permite avansarea unor oameni fără fond, iar aceştia promovează deseori nişte doamne numai forme. Privind în urmă şi PCR era condus de politruci, dar parcă ăia nu erau atât de ahtiati de putere să îşi execute public unii din cei mai eficienţi lideri!

Traian GUMINSKI