De ce își bat joc șefii din Ministerul Învățământului de profesorii din Vâlcea?

Niciunde în țară politizarea nu este atât de masivă ca în învățământ. Toate cadrele didactice știu că nu ai nicio șansă să ajungi în conducerea unei școli, a unui liceu sau a inspectoratelor școlare dacă nu ești susținut politic. În rarele cazuri în care s-au ținut concursuri “pe bune” pentru astfel de funcții ele au fost urmate de abuzuri ale politicenilor care ulterior și-au bătut joc de profesori.

Acum toate cadrele didactice din Vâlcea se uită cu stupoare la abuzurile crase din ISJ Vâlcea.
Doamna Andra Bica a fost un manager bun, a realizat că dacă nu se înscrie în PNL nu va mai fi păsuită niciun minut după expirarea mandatului de inspector general. A refuzat compromisul și a plecat în lumea ei de la catedră. Nu a făcut nicio declarație deoarece știa că nu are rost. Cu politrucii bezmetici ai actualei puteri nu poți dialoga.
Toată Vâlcea știe că profesoarele Mirela Toma și Mihaela Andreianu au fost propulsate imediat, pe baza carnetului de partid, în funcții pe care nu au susținut niciun examen. Toată lumea știe că pe unul din posturi ar fi trebuit să fie repusă, conform unei decizii definitive și irevocabile a instanței doamna profesoară Roxana Călina Roșu. Știe și doamna ministru numai că
în plină pandemie, ministrul Educației, Monica Anisie, a făcut numiri politice în fruntea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vâlcea și refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă.
Profesoara Roxana Călina Roșu a declarat că îi face ministrului plângere penală pentru abuz în serviciu și nerespectarea unei hotărâri definitive. În decembrie 2019, instanța a decis că Ministerul Educației trebuie să o renumească pe Roșu în funcția de inspector școlar general adjunct.
Amintim că zilele trecute, Anisie a numit-o pe funcția de adjunct al ISJ pe Mirela Toma și apoi pe postul de “general” pe Mihaela Andreianu. Ambele liberale.
Redăm textul postat pe Facebook de Roxana Călina Roșu:
:Ministrul Educației, penelista Monica Anisie, a avut timp să schimbe politic conducerea ISJ Vâlcea, dar n-a mai avut timp să respecte o hotărâre judecătorească definitivă. În decembrie 2019, a rămas definitivă hotărârea Curții de Apel București prin care trebuia să fiu repusă pe funcția de inspector școlar general adjunct. Nici până în prezent, doamna ministru nu s-a obosit să mă numească, drept care îi voi face plângere penală pentru abuz în serviciu și pentru nerespectarea unei hotărâri definitive. Am amânat acest gest, la care regret sincer că s-a ajuns, pentru că am făcut parte alături de Monica Anisie din PNL. Independent de numele persoanelor pe care dumneai le-a numit politic, gestul meu este făcut în ultimă instanță, după mai multe dialoguri pe care le-am avut cu Ministerul și în care mi s-a promis că nu se va tergiversa numirea mea. Săptămânile au trecut, iar Monica Anisie și-a văzut în continuare de numirile politice.
Îi reamintesc doamnei ministru că funcția a fost câştigată printr-un concurs, procedură diferită de numirile politice pe care le face de câteva săptămâni în învățământul românesc. Nu îi înțeleg purtarea așa cum nu înțeleg nici comportamentul public al unui PNL în care nu mă mai regăsesc demult. Actualul partid liberal nu mai este cel în care am intrat eu în 2007, ci doar unul care continuă linia politicianistă și de abuz pe care o critică la adversarii politici.
“România Normală”?!”
Părerea noastră este că actualul partid liberal, doamna profesoară, este mai toxic decât fostul partid comunist pentru că măcar atunci se respectau hotărîrile judecătorești.

Traian Guminski