De ce fug femeile gravide de Maternitatea din Vâlcea! Coșmar în noaptea de Crăciun la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Râmnicu Vâlcea

Pe scurt titlul unui scenariu de film desprins din lumea noastră reală ar putea fi “Coșmar la Maternitate”. Talentații actori de la Teatrul “Anton Pann” ar putea juca o piesă pe acest subiect care ar arăta vâlcenilor de ce mai bine de jumătate din femeile din Râmnicu Vâlcea ce trebuie să dea naștere unui copil, fac eforturi financiare deosebite pentru a naște în Sibiu, București sau oriunde altundeva, dar nu în orașul în care trăiesc, muncesc și plătesc taxe.

În mod constant autoritățile municipale și județene au făcut eforturi pentru a moderniza unitățile sanitare, pentru a atrage fonduri europene pentru aparatură, pentru a aloca fonduri din buget pentru reparații, modernizări, extinderi ale unităților noastre dar degeaba bagi banii în ziduri, termopane, instalații de încălzire și climatizare, instalații electrice, curățenie, aparatură, dacă nu poți face schimbările necesare la nivelul comportamental al personalului medical.
Degeaba își iau măsuri pentru a avea instalații moderne de stingere a incendiilor, dacă nu poți găsi soluții pentru a stinge ura, nepăsarea, indiferența, indolența sau nesimțirea din comportamentul unor medici și asistente medicale.
Este deja ceva unanim acceptat de toată lumea că acești oameni consideră normal ca pe lângă salariile uriașe față de majoritatea populației, să obțină venituri și din privat când au ocazia sau să primească cadouri în obiecte sau bani de la pacienți. Lumea nici nu mai consideră anormal aceste mici șpăgi, mai ales dacă ele nu sunt cerute explicit, ci doar acceptate cu nonșalanță ca ceva cuvenit pentru munca lor.
Lumea, pacienții în special, vor însă să-i vadă muncind. Vor să știe cine îi tratează, și este inadmisibi ca într-un loc în care ți se cer documente, nume, date, informații, fișe, tu să fi nevoit să insiști pentru a afla numele unui medic sau unei asistente. Logic ar fi ca fiecare salariat din spital să poarte la loc vizibil un ecuson cu numele și calificarea sa sau măcar să-ți răspundă imediat când îl rogi să se prezinte.
Logic ar fi ca indiferent cât de obositoare este o gardă, nimeni de acolo să nu te certe că-i strici somnul sau relaxarea la orice oră din zi sau din noapte pentru că nimeni nu se duce la spital ca la o distracție sau de plăcere. Nu este normal să întrebi un pacient ce caută acolo și de ce a venit la spital și mai ales să-l cerți dacă a încercat înainte să primească îngrijire sau consultație medicală de la alt medic sau în alt spital.
De bun simț ar fi ca în spitale să muncească oameni cu empatie, cu pasiune pentru meseria lor, cu bun simț și cu șapte ani de acasă.
Ați auzit însă prin oraș, de la femei ce au fost nevoite să ajungă la Maternitatea din Râmnic, sau ați citit pe rețele de socializare ce fel de specimente lucrează încă din păcate aici și care prin neprofesionalismul lor pătează și activitatea unor medici și asistente de excepție.
Dacă încă nu ați aflat destule, citiți următorul text preluat de noi dintr-o plângere adresată președintelui Consiliului Județean, Constantin Rădulescu, care a reacționat imediat, luând măsuri, și Colegiului Medicilor, de o tânără care și-a văzut spulberat visul de a deveni mamă exact în noaptea de Crăciun.

“Subsemnata Ionescu Alexandra Marina, domiciliată în Sat Vlădești nr 476, com. Vlădești, jud. Vâlcea, doresc să vă aduc la cunoștiință faptele grave ale doamnei Anghel Iuliana, angajată a Spitalului de Obstetrică Ginecologie Rm. Vâlcea (maternitate), și totodată să depun sesizare împotriva dânsei. În data de 26 Decembrie ora 02:15 m-am prezentat la Urgențele Maternității Râmnicu Vâlcea fiind gravidă în 6 săptămâni, sarcină obținută prin fertilizare în vitro cu greu și multe eforturi, prezentând dureri abdominale grave și sângerări abundente (hemoragie)! Aceasta era pentru mine a 3-a oară în aceeași zi când mă prezentam la Urgențe, deoarece sângerarea mea a început la ora 10:30 pe 25 Decembrie! Am fost adusă la Urgențe de către Serviciul de Ambulanță pentru că după ce m-am trezit cu hemoragie gravă, m-am speriat și aproape mi-am pierdut cunoștiința! Soțul meu a chemat imediat ambulanța! Ajunsă la Urgențe, m-au așezat într-un scaun cu rotile și m-au prezentat la camera de gardă unde doamna Anghel Iuliana m-a preluat, m-a întrebat foarte indignată de ce am venit la urgențe, care este motivul. Încep prin a-i povesti că în dimineața precedentă au început sângerările, că am vizitat urgențele la ora 11:30 unde dna doctor Gherzan m-a examinat și în ciuda sângerărilor sarcina mea incipientă era în stare de evoluție, la ora 16:30 când au început sângerările cu cheaguri de sânge am fost chemată de urgență la București să fiu examinată de către medicul meu curant, specialist în fertilizare în vitro, după care revenind acasă m-am pus liniștită să mă odihnesc pentru că și acesta îmi confirmase că sarcina mea este în afara pericolelor, așa cum demonstrează și ecografiile. M-am trezit în noaptea de 26 Decembrie la ora 01:30 cu dureri acute și hemoragie. Răspunsul doamnei Anghel: „Păi și de ce ai venit la noi la ora asta? Ce vrei să-ți facem noi? Vrei să te internăm? Răspunsul meu: Nu cred că sunt eu în măsură să decid dacă mă internați sau nu, asta va decide medicul de gardă. Cine este de gardă , tot doamna doctor Gherzan? (Tot încercând să accentuez faptul că mai fusesem odată la Urgențe acolo). Am venit la dvs pentru că sângerez abundent și prezint dureri abdominale acute! Răspunsul doamnei Anghel: Nu, de gardă este domnul doctor Tomescu! Și acum dă-te jos de pe scaun și schimbă-te! Răspunsul meu: Doamnă, nu cred că mă pot deplasa singură, am venit aici pe jumătate inconștientă, cu dureri foarte mari și hemoragie.
Răspunsul doamnei Anghel: Dragă, să ști că sarcina nu este o boală, dă-te jos de pe scaun și pune-te pe pat! Doar nu vrei să te car eu în spate! De ce ai venit la noi dacă ne-ai subestimat și ai fost deja și la București? Ce vrei să-ți facem noi ? Răspunsul meu: Eu nu am subestimat pe nimeni, dar nu cred că dvs sunteți specialistă în fertilizare în vitro, și ținând cont de eforturile mari făcute să obțin această sarcină, eu ascult de sfatul medicului care mă are în evidență cu sarcina. Am venit la dvs pentru că m-am trezit în miez de noapte, într-o baltă de cheaguri de sânge și am considerat că este o urgență! Între timp obligată de comportamentul doamnei Anghel, mă chinui și mă ridic, mă așez pe patul unde doamna mi-a indicat și la nici un minut, sunt chemată să mă ridic din nou să merg la dânsa la birou, pe un scaun, pentru a completa formularele, moment în care, lipsită de puteri, refuz să mă mai ridic de pe pat, și îl sun pe soțul meu, îi explic că sunt tratată mai rău decât un animal și îl rog să vină să mă ia de acolo pentru a merge altundeva la urgențe! Am rugat-o pe doamna asistentă de 4 să se prezinte, ea refuzând să-mi răspundă! În acel moment am apelat o prietenă foarte apropiată, i-am explicat ceea ce mi se întâmplă, i-am spus că am apucat să filmez o mică parte din calvarul trăit în noaptea de Crăciun la Urgențele Maternității Râmnicu Vâlcea. Auzind acestea, doamna asistentă a binevoit să-mi spună numele dânsei: Anghel Iuliana. La aproximativ 15-20 min de când ajunsesem la Urgențe,doamna asistentă a binevoit să sune medicul de gardă ca să vină să mă consulte! Am fost consultată, din spusele domnului doctor sarcina era încă neafectată, cum de altfel arată si ecografiile făcute de dânsul , dar din cauza comportamentului agresiv al doamnei asistente am refuzat internarea , pentru că aș fi stat cu frică și teroare internată acolo. M-am întors acasă, si la recomandarea medicilor, am stat liniștită la pat! Spaima si teroarea petrecute pe data de 26 Decembrie în Spitalul de Obstetrică Ginecologie Rm Vâlcea (maternitate) din cauza doamnei Anghel Iuliana, au dus la oprirea din evoluție a sarcinii mele mult aşteptate și pentru care am luptat timp de aproape 3 ani! Fapt pe care l-am aflat pe data de 27 Decembrie la Spitalul Sanador București, unde am fost trimisă de către medicul curant! Domnule preşedinte, vă rog să luați măsurile legale, pentru ca alte graviduțe să nu mai pătească ce am pățit eu….”.

Epilog
Cu siguranță că nu toate cadrele medicale sunt precum asistenta Iuliana Anghel, dar medici și asistente cu lipsă de tact și de multe ori cu comportamnet grobian au băgat spaima în gravide și au determinat un număr mare de femei să plece să nască în alte județe. Pacientele nu caută în primul rând spitale noi, moderne și saloane în care să fie internate singure, nu doresc neapărat meniuri la masă a la carte din restaurante de lux, ci vor pur și simplu să fie tratate uman, de niște Oameni!
Așteptăm cu interes spre publicare și punctul de vedere al conduceri Spitalului, a Consiliului Județean, dar și al doamnei asistente Anghel Iuliana. Precizăm că președintele CJ Constantin Rădulescu a luat deja măsuri, în urma celor semnalate de tânăra pacientă.

Traian GUMINSKI