De ce ar trebui să facem nişte cadouri Austriei

Premierul şi preşedintele Marcel Ciolacu a declarat recent într-un interviu acordat publicației austriece Der Standard, că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție și va cere despăgubiri, dacă guvernul de la Viena se va opune din nou aderării României la Schengen.
Domnul Ciolacu ştie însă că un astfel de proces, deşi perfect legitimat, poate dura foarte mult, iar finalul lui nu va obliga actualul Guvern austriac să facă concesii României.
În schimb România, ca şi Bulgaria, ar trebui să facă câteva cadouri tematice Austriei. Unul dintre ele ar fi licenţe nelimitate la importul de lemn din România de către firmele austriece. Taxa pentru licenţa fiecărui TIR sau vagon de cale ferată importat trebuie să fie de 10.000 de euro. Banii vor fi folosiţi pentru a despăgubi formele de transport române care staţionează prin vămi din cauza votului negativ al Austriei.
Un alt cadou interesant şi în acelaşi timp în spirit european ar fi achitarea biletelor de avion Bucureşti–Viena de către statul român. Oricare refugiat ucrainean care doreşte să călătorească la Viena primeşte un bilet de la statul român. Personal, ca premier, aş încuraja administraţiile locale din România să achiziţioneaze astfel de bilete de avion şi pentru populaţia de etnie romă care doreşte să viziteze capitala Austriei şi nu-şi poate permite un astfel de zbor. Ucrainienii şi romii vor ajuta Austria care se plânge că nu are forţă de muncă calificată.
Şi pentru a oferi şi un sprijin alimentar România ar trebui să escorteze cu poliţia rutieră tirurile cu cereale din Ucraina până la graniţa cu Ungaria pentru ca acestea să ajungă apoi, intacte, în Austria.

Traian GUMINSKI