Dacă fiecare deputat ar face o minune… Eugen Neață a reuşit!

I-am cunoscut, datorită profesiei şi conjuncturilor favorabile, pe toţi parlamentarii vâlceni din 1990 până azi. În România sistemul face ca decizională în majoritatea legilor să fie Camera Deputaţilor, motiv pentru care am fost mai mereu atent la activitatea deputaţilor vâlceni sperând, mandat după mandat, ca unul dintre ei să facă ceva wow cum zic tinerele generaţii. Adică să întreprindă, să reuşească ceva deosebit, ceva memorabil pentru noi cei din Vâlcea.

Am cunoscut deputaţi şterşi sau nelegaţi deloc de judeţul nostru, dar am cunoscut şi deputaţi harnici, activi, implicaţi unii în promovarea unor iniţiative legislative, alţii în permanente lobyuri pentru a atrage fonduri pentru unele localităţi. Am cunoscut parlamentari de opoziţie magistrali în interpelările lor, multe la obiect, altele cinice şi dure la adresa Guvernanţilor care ne neglijau. Am cunoscut deputaţi buni profesionişti, dar şi deputaţi culţi, eleganţi stilaţi. Unii bogaţi şi generoşi cu populaţia rurală, alţii grobieni la chefuri şi vulgari până şi în respiraţie.
Am cunoscut cu alte cuvinte la perfecţie lanţul trofic al faunei politice locale la vârful lui. Am scris şi bune şi rele despre ei, i-am însoţit în campaniile electorale, le-am citit programele şi textele de lege. Dar mă împăcasem cu ideea că, poate datorită vremurilor, situaţiilor, poate datorită sistemului politic ,nimeni nu poate face în Parlament minuni indiferent de studiile care le are, de educaţie, de pregătirea profesională sau de bunele sale intenţii.
Asta până ce acum, la câteva luni de la preluarea primului său mandat, un deputat ce părea oarecum izolat în Grupul politic din care face parte datorită timpului relativ scurt scurs de când face politică, a dat dovadă de un pragmatism politic ieşit din comun, de o insistenţă şi vivacitate extraordinară şi de o credinţă în puterea sa de a convinge rar întâlnită. Urmărind un scop precis de a ajuta un segment mare din populaţia judeţului ce a suferit şi poate mai suferă şi acum din cauza condiţiilor în care s-a dezvoltat în comunism industria judeţului acest om a reuşit promovarea unei iniţiative care va aduce dreptate şi satisfacţie pentru un număr mare, de câteva sute de mii de oameni, locuitori ai acestui judeţ.
Reuşita modestului şi mereu optimistului deputat EUGEN NEAŢĂ este vizibilă pentru un cunoscător al presei locale. În ultimele zile câteva zeci de mii de accesări având ştirea publicată de mai multe ziare locale referitoare la victoria sa din Parlament. A obţinut o unanimitate de voturi în comisia din care face parte extrem de greu de altfel, pentru a face posibilă pensionarea mai devreme cu doi ani, fără penalizări, a vâlcenilor care au locuit sau au lucrat 30 de ani în zona Platformei chimice din jurul Oltchimului pe o rază de 8 kilometri.
A dovedit cu acte şi probe că această populaţie a fost supusă unei poluări remanente, deci are aceleaşi drepturi ca şi populaţia din alte zone asemănătoare ale României.
Cei doi ani înseamnă de fapt enorm pentru zeci de mii de oameni, pentru mii de familii, înseamnă o adevărată minune pentru unii, înseamnă o şansă pentru alţii, o şansă de a trăi puţin mai mult, înseamnă o recompensă pentru cei care au trudit acolo în 3 schimburi şi şi-au lăsat sănătatea şi tinereţea pentru a ridica economic această ţară. Înseamnă o recunoaştere categorică a eforturilor celor care au contribuit din plin la plata datoriilor externe ale României.
Eugen Neaţă şi dacă nu ar mai face absolut nimic în parlament până la finele mandatului a făcut deja mai multe decât putea crede oricine şi mult mai mult decât au reuşit laolaltă mulţi dintre membrii Parlamentului.
Dacă fiecare ministru din România, dacă fiecare senator şi fiecare deputat ar face doar o astfel de “minune” pentru o comunitate ar fi suficient ca românii în ansamblu să fie fericiţi şi mândri de cei pe care i-au ales.
Personal sunt însă convins că Eugen Neaţă nu se va opri tocmai acum din şirul faptelor bune. Şi mai cred că nu doar vâlcenii îi vor fi recunoscători la finele mandatului său.

Traian GUMINSKI