Cum se joacă cu miliardele băieţii de la CET

Mulţi politicieni, dar şi şmecheri din diferite unităţi ale statului au profitat din plin de faptul că presa locală, destul de numeroasă şi având bune talente, nu a avut niciodată oameni experimentaţi sau specializaţi pe domeniul economic. În urmă cu doar câţiva ani, scriam disperat, de unul singur dintr-o presă cu sute de jurnalişti şi cu 20 de gazete şi 3 televiziuni, despre cum îşi bat joc cei de la USG, mai bine zis “experţii” polonezi de acolo, de conducerea Consiliului Judeţean. Nu ştiam dacă sunt pe mână polonezii cu cei care conduceau CET, sau pur şi simplu, cei care conduceau CET sunt nişte idioţi, iar consilierii judeţeni nişte paiaţe manevrabile şi absolut imbecile.

Polonezii păreau că vor să devină unici acţionari ai USG. Periodic majorau capitalul social. Pentru a îşi păstra cota de vreo 5 % din acţiuni la USG cei de la CET cereau CJ aprobarea de a participa la majorarea de capital. Deci luau bani din casieria CET sau a Consiliului şi dădeau către USG pentru acţiuni.
În acelaşi timp la cererea marelui conducător Ion Cîlea, un om cu o carismă deosebită când era de strâns voturi şi de creat senzaţia că munceşte, un activist parcă teleportat din cei mai negrii ani ai regimului ceauşist direct în perioada noastră, cerea celor de la CET să dea curent electric către OLTCHIM. Gratis, pentru că şi un copil de clasa a 8 a ştia că OLTCHIM nu va plăti energia, că nu mai are bani şi că nu o va achita niciodată.
Deci, CET pe de o parte producea energie electrică şi o dădea gratis la OLTCHIM în loc să o vândă cu banul jos pe piaţa liberă iar pe de altă parte lua bani încasaţi de la fraierii care plătesc sume uriaşe în oraş pe o apă încălzită cu abur rezidual şi îi dădea pe nişte acţiuni de la USG motivând că doar aşa poate determina conducerea USG să achite datoriile USG către CET.
În final, polonezii au plătit ceva din datorii. Dar le-au plătit de fapt cu banii luaţi de la CET pentru acţiuni. Iar CET a avut pierderi peste pierderi pe care acum încearcă să le diminueze cu nişte disponibilizări ridicole de personal. Spunem ridicole pentru că exact balastul de personal nu este eliminat din această unitate unde căpuşele politice sau aciuiat şi sug zi de zi.
Le-am şi spus că în final, le-am spus în scris şi dovadă stau materialele pe care le puteţi găsi pe internet, că va veni un moment în care USG va cere majorare de capital, iar CJ şi CET nu vor mai avea bani să participe. În aceste condiţii numărul de acţiuni va scădea procentual. Şi după câteva astfel de operaţiuni CET va avea zero lei în USG după ce a băgat miliarde.
Acolo s-a ajuns. Disperaţi că după ultima majorare au pierdut din acţiuni cei care conduc acum CET au cerut Consiliului Judeţean la ultima şedinţă aprobarea de a vinde acţiunile deţinute la Ciech Soda România S.A., către Ciech S.A. (Ciech Spolka Akcyjna Varşovia), la preţul de 6.143.685,75 lei. Un preţ sub cel investit de-a lungul anilor în USG.
Dar să vedeţi acum partea frumoasă. Cel care vorbea de la CET spunea că unitatea va folosi aceşti bani pentru a achiziţiona certificate verzi .Noi ştim şi de la ce firmă şi la ce profit pentru ce om politic dar pur şi simplu nu mai scriem pentru că nu are rost. Consiliul Judeţean este ticsit de imbecili, de sinecurişti, de oameni care nu înţeleg nimic, de unii care semnează ca proştii şi de infractori. În instituţie sunt o grămadă de salariaţi care au ştiut porcăriile şi ilegalităţile din timpul conducerii PSD aşa cum probabil le ştiu şi pe astea de acum dar nu vor vorbi niciodată de teamă. Unii au avut de câştigat un simplu job,adică de păstrat, alţii au făcut şi ceva bani la negru. Iar recenta acţiune a DNA nu are nimic de a face cu prostia sau cu mita. Prost eventual este doar Gică Păsat care a avut încredere în cine nu trebuia şi a semnat aşa că trebuia să semneze. Ceilalţi ştiau exact ce fac, dar erau de acord să dea banii unor oameni din firma aia care fuseseră de acord să ascundă nişte mari nereguli de la CET. Aia ar trebui să urmărească nişte procurori. Nu ştiu dacă neaparat de la DNA sau de la DICOT pentru că şi un procuror normal ar putea trimite în faţa instanţelor pentru o grămadă de acuzaţii pe infractorii din CET şi pe complicii lor din Consiliul Judeţean.
Reprezentanţii CET Govora au explicat în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean, că vânzarea acţiunilor deţinute la Ciech Soda România SA ar aduce Societăţii CET Govora SA lichidităţi de 6,14 milioane lei, ceea ce ar constitui o sursă de finanţare pentru achiziţia în luna martie a deficitului pentru anul 2015 de certificate de emisii de gaze de seră, în valoare de 10 milioane lei. În plus, au precizat că: „Începând cu ianuarie 2015, în baza legilor în vigoare şi a hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor a Ciech Soda România SA, aceasta a decis retragerea de la tranzacţionare a societăţii de pe piaţa Rasdaq şi radierea din evidenţa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a acţiunilor emise şi a continuat politica de majorare a capitalului social. În luna iulie 2015 a fost decisă o nouă majorare de capital social, în cadrul acesteia Societatea CET Govora SA exercitându-şi dreptul de preemţiune şi subscriind un număr de 9.906.120 de acţiuni în valoare de 2.476.530 lei, în primă etapă de subscriere, şi 72.859 acţiuni în valoare de 18.214,75 lei, în cadrul celei de-a doua, astfel că în prezent societatea deţine un număr de 24.574.743 de acţiuni în valoare de 6.143.685,75 lei. În luna septembrie 2015 a fost decisă o nouă majorare de capital, însă din cauza lipsei de disponibilităţi băneşti, Societatea CET Govora SA nu a putut achiziţiona acţiuni, astfel că în acest moment participaţiile societăţii în capitalul social al CSR s-a diminuat la 1,170037%. Aşadar, societăţii CET Govora SA i s-au limitat drepturile de acţionar minoritar, acestea rezumându-se doar la participări la şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor, dreptul la dividente, dreptul la vot, precum şi atacul asupra hotărârilor cu care nu este de acord în cadrul şedinţelor la care participă, nemaiavând o participare activă la deciziile majore privind activitatea CSR, riscând să se transforme într-un acţionar captiv.
Adică exact ce v-am spus şi personal unora din voi, măi, imbecili, care luaţi lunar aproape un salariu de om ca să staţi la o şedinţă din care nu înţelegeţi nimic şi să votaţi ca o turmă de oi aşa cum spunea un deputat liberal.
Polonezii şi-au bătut joc de voi. De Vâlcea şi de banii românilor. Şi-au bătut joc cu complicitatea unor români şi cu ajutorul prostiei altora.
Procuratura ar trebui să stîrpească cuibul de infracţiuni de acolo. Nici acum, după ce o mare parte a presei locale v-a demonstrat câţi bani se sustrag de acolo sau se plătesc pe salarii unor sinecurişti, voi cei din Consiliul Judeţean nu faceţi nimic.
Măcar Romuls Bulacu sau Dumitru Persu, dacă pe Gică Păsat nu îl duce capul sau nu îl ţin cojones, ar trebui să trimită o adresă în care să solicite conducerii CET disponibilizarea de urgenţă a sinecuriştiilor şi o situaţie exactă a actualelor capacităţi de producţie.
Acolo şi-au bătut unii joc şi de banii Uniunii Europene că nu a ajuns cât au furat din cei ai populaţiei locale. Chiar nimeni nu poate lua măsuri??? Credem că nu.
Şi credem că se va întâmpla ca şi în cazul OLTCHIM unde băieţii deştepţi au fost lăsaţi să plece cu banii şi nu au fost trimişi în instanţe pentru că dacă ar fi măcănit ar fi tras după ei câteva sute de infractori oportunişti din toate partidele politice.
La CET vandalizarea, decapitalizarea şi distrugerea capitalului unei uzine de top s-a făcut trasnpartinic, de găşti din toate partidele de la toate nivelurile şi ierarhiile adminstrative şi politice posibile. Nici o haită de procurori avizi de victime şi superspecializaţi în vînătoarea de infractori nu va putea face curat în cazul CET.
Aşa cum şi în cazul CET nimeni nu ia în seamă rapoartele administratorului PIPEREA care spune mereu că s-a furat, că trebuie recuperat etc. Spune degeaba. Nici cele mai cumplite blesteme dacă s-ar abate peste cei care şi-au bătut joc de CET şi de OLTCHIM nu ar mai putea din păcate reda miile de locuri de muncă pierdute!

Traian GUMINSKI