Cum să ne ferim de infecțiile din măști

După ce am ieșit din starea de urgență și au apărut măsurile de relaxare, primul lucru la care au renunțat treptat românii a fost purtarea măștii în permanență. Sper că nu a dispărut și spălatul pe mâini pentru că ar fi grav.

În prezent, dacă sunteți atenți la cei din jurul dumneavoastră, veți observa că masca este purtată constant doar de lucrătorii comerciali din marketuri și magazinele deschise, de salariații spitalelor și parțial de cei din instituțiile publice. Dar și acești oameni probabil că nu schimbă atât de des măștile pe cât ar trebui și nu le aruncă pe cele uzate.
Ceilalți oameni au în permanență la ei o mască “de formă”. De fapt o poartă pentru situația în care intră în locuri în care uzul ei este obligatoriu. Și unde o poartă? Păi, bărbații o poartă cel mai adesea în buzunarele pantalonilor sau aruncată pe bordul autotursimului, în torpedoul mașinii, iar femeile înghesuită undeva prin poșetă lângă alte lucruri, cele tinere care nu au poșetă, în buzunare. Masca este pusă și scoasă fără nicio regulă, intră în contact cu mâini murdare, cu chei, cu banii din buzunare, cu pachete de țigări, brichete, portofele, rujuri. Este arareori schimbată cu una nouă și probabil foarte rar spălată.
Să pui constant la gură o bucată de cârpă murdară este o inconștiență. Nu este vorba aici doar de COVID 19, ci de fel de fel de bacterii și virusuri care pot intra în contact cu buzele și nasul nostru, cu pielea de pe față.
Ce putem face totuși dacă nu vrem nici să purtăm masca permanent și nici nu ne permitem să cumpăram zilnic alte măști?
Ceva foarte simplu. Putem avea la noi o punguță sterilă din acelea care se închid oarecum ermetic. Păstrăm masca în această pungă, iar când ajungem acasă o scoatem și o băgăm în mșina de spălat și o înlocuim cu alta. În teorie 3 măști de fiecre membru al famileii ar trebui să ne ajungă. Și mai trebuie să fim atenți la modul în care o punem și o scoatem de pe față. Nu este cine știe ce inginerie.

Traian Guminski