Cum eliminăm petardele și colindătorii urbani cu boxe?

În fiecare an apar aceleași probleme de disconfort create în preajma Crăciunului și a Anului nou legate de folosirea petardelor. Mii de oameni au avut și au de suferit din cauza acestor obiecte absolut inutile și periculoase. Nu doar stăpânii de animale de companie sunt deranjați de zgomot. Oameni și animale ajung la medic și au nevoie de tratamente, au fost situații în care s-au produs vătămări corporale grave, incendii, accidente.
Și în acest an peste tot zgomot, scandal, înjurături, rețelele de socializare pline de plângeri ale unor oameni terorizați de cei care folosesc petarde.
În aceste condiții credem că este necesară o abordare mult mai dură din punct de vedere legislativ care să interzică deținerea, transportul, comercializarea, achiziția sau folosirea acestor petarde total pe teritoriul României cu niște amenzi mult mai dure și în cazul folosirii petardelor cu câteva zile de pușcărie chiar. Poate de frica unui dosar penal și a lipsirii pe 30 de zile de libertate vor renunța unii la a mai folosi petardele.
Parlamentarii vâlceni pot lucra la un astfel de proiect legislativ și credem că vor fi susținuți de parlamentari din toată țara la vot.
Pe plan local, consilierii municipali ar putea solicita primarului emiterea unei hotărâri de consiliu care să interzică cerșetoria asta mascată sub formă de colindat pe străzi. Peste două săptămâni din an cete venite de nu se știe unde terorizează lumea din zori și până în noapte, mai nou folosind și boxe portabile puternice pe care le dau la maxim fără să țină cont de faptul că unii oameni lucrează în schimburi, alții sunt bătrâni și bolnavi, unii au copii mici. Non stop un program de cerșetorie pe străzile orașului, dar cu zgomot maxim. Nu credem că este greu să interzicem prin hotărâre de consiliu așa ceva, iar poliția locală să-i sancționeze și să le confiște boxele și instrumentele ajutătoare la zgomote celor care încalcă hotărârea. (T.G.)