Cum au pierdut lamentabil liberalii la Râmnicu Vâlcea

După ce conducerea centrală a PNL a interzis filialei Vâlcea să îl desemneze pe Mircia Gutău candidat la Primăria Râmnicu Vâlcea, pentru strategii liberali a fost clar că nu vor putea câştiga preşedinţia Consiliului Judeţean decât printr-o alianţă.

Acesta a fost de fapt punctul de plecare al unui lanţ de greşeli. Conducerea PNL a contat pe scorul pe care îl va obţine Mircia Gutău. Calculele liberalilor erau simple: numărul consilierilor PNL plus numărul consilierilor judeţeni PER trebuia să le asigure o majoritate. Şi pentru a se putea baza pe voturile din CJ ale oamenilor marelui Mircia, liberalii au făcut tot posibilul ca să nu îl supere pe acesta.
Au refuzat categoric o candidatură a lui Romeo Rădulscu din partea PNL deşi era evident pentru toată lumea că Romeo ar fi tras lista de consilieri PNL mai sus decât oricare alt liberal şi în plus avea şanse să se bată cu Mircia Gutău pentru postul de primar. Liberalilor le-a fost însă teamă. O teamă fantastică că l-ar supăra pe Mircia şi că acesta ulterior ar face o alianţă cu PSD. Lucru care se poate întâmpla însă foarte lejer în momentul de faţă când PER şi PSD ar avea împeună 16 mandate în consilul municipal.
Nu numai că nu l-au acceptat pe Romeo Rădulescu, dar au pus candidat, aproape forţat, un om care deşi are un caracter extraordinar şi un potenţial mare, nu beneficia nici de notorietate, şi nici de simpatie. Desemnarea lui Grigore Crăciunescu candidat al PNL în condiţiile în care liberalii ştiau că acesta are în sondaje exact cât a şi obţinut la alegeri a fost o a doua greşeală. A urmat îndepărtarea unor liberali vechi de pe liste sau din partid. Aceştia au dus voturile în altă parte. Unii le-au dus la ALDE, alţii la Gutău. Consilierul Mihai Persu a candidat independent, nefăcândui-se loc pe o listă de candidaţi pe care figurau no name în oraş. Iar cap de listă la municipiu a fost pus Mircea Poenaru!
Cu o listă slabă, fără notorietate şi fără oameni dispuşi să cheltuiască bani în campanie, cu un candidat fără notorietate şi care stătea rău în sondaje, PNL accepta deja să piardă alegerile în Râmnic.
Strategul Cristian Buican însă se baza pe transfugii primari pe care îi adusese în ultimele două luni la PNL. Calculele sale arătau 14-15 mandate obţinute la CJ. Era un calcul bazat pe câştigarea celor mai multe primării. A reuşit să câştige într-adevăr cel mai mare număr de mandate. Dar a subapreciat în permanenţă echipa lui Costi Rădulescu. Pentru liberali părea că cei din PSD nu pot, în absenţa lui Ion Cîlea, să facă o campanie eficientă. Liberalii însă nu ştiau adevărul din interiorul PSD. Camaniile lui Ion Cîlea au fost făcute de fraţii Rădulescu, de Persu, Amza, Dobrete, Coca şi de o mulţime de tineri. Adică de exact aceeaşi oameni care s-au mobilizat acum şi au obţinut mai multe voturi pentru PSD, decât obţinea Ion Cîlea în perioada sa de glorie. PSD a pierdut lupta în unele comune, dar şi acolo a scos voturi pentru Consiliul Judeţean. Deputatul Costi Rădulescu a compensat migrarea unor primari la liberali cu aducerea în partid a doi foşti comandanţi de Poliţie. Unul dintre ei a câştigat primăria oraşului Horezu pentru PSD, într-o luptă deloc uşoară. Celălalt s-a ocupat de organizare şi a făcut-o foarte bine. PSD a mai câştigat la Băbeni. Oraş unde Buican ştia încă de acum 2 luni cum stau treburile. Nu a avut curajul însă să îl îndepărteze pe primarul Bîzîc, secretar judeţean al partidului. Nu a avut curajul nici să lase un candidat liberal la Ioneşti şi a trimis o întreagă organizaţie în braţele pesediştilor doar pentru ca independentul Neagoie să le dea voturile la CJ.
Au fost multe greşeli în judeţ. Dar bătălia s-a pierdut în Râmnicu Vâlcea.
Degeaba senatorul Adrănel Cotescu, preşedintele organizaţiei municipale, a solicitat candidatura lui Romeo Rădulescu. Foştii pedelişti Bulacu, Vîlcu, Crăciunescu, nici nu au vrut să audă. Buican a părut că le face pe plac lor, dar de fapt nici el nu îl vroia pe Romeo. Nu avea nevoie de un om cu personalitate puternică în partid şi mai ales nu avea nevoie de un Gutău suparat.
Acum, în condiţiile de azi, chiar cu un Gutău deschis total spre liberali, voturile celor două formaţiuni nu ajung nici pentru o majoritate în CJ, iar în Consiliul Local ar forma doar o majoritate foarte fragilă.
Poate soluţia Romeo Rădulescu nu putea fi acceptată, dar liberalii aveau oameni vechi în partid care puteau să îşi asume această candidatură. Inclusiv liderul Cristian Buican ar fi obţinut un scor mai bun. Mai existau variantele Mihai Persu, Eduard Vîrlan, Bogdan Pistol, Victor Stănculescu, Victor Popescu şi altele.
Dar pe liberali i-au învins în primul rând liberalii. Duminică seara, în faţa sediului, am vorbit cu mulţi penelişti care mi-au recunoscut că nu l-au votat pe Crăciunescu. Unii veniseră special să se bucure de eşec. Seara, în noapte, alţii erau la cheful victoriei lui Gutău. O parte din liberali îşi doreau un eşec a lui Buican. Iar dacă te uiţi cu atenţie la voturile din fiecare secţie de vot ale amunicipiului, nu ai cum să nu remarci că în unele secţii candidatul liberal nu a obţinut nici măcar voturile membrilor de partid arondaţi în zonă şi a familiilor acestora!
Înfrângerea din Râmnicu Vâlcea urma să contribuie şi la eşecul din Consiliul Judeţean. Despre rezultatele din judeţ însă într-un alt material!

REZULTATE LA RM. VÂLCEA
Pentru funcţia de primar, Mircia Gutău (PER) a obţinut 16.724 voturi
Romeo Rădulescu (PSD) — 13.142,
Remus Grigorescu (ALDE) — 4.332
Grigore Crăciunescu (PNL) — 3.262
Constantin Rotaru (PSR) a obţinut 551 de voturi,
Florin Brăgău (PRU) — 520,
Constantin Mircea independent — 432,
Constantin Tanislav (PPU-SL) — 249,
Ion Mardale (PND) — 213
Constantin Dorobanţu (PSRo) — 163.

Pe partide, cel mai bun rezultat l-a avut PSD-ul (12.421 voturi). 12.412 râmniceni au votat PER pentru Consiliul Local, 5.327 au optat pentru PNL şi 4.309 pentru ALDE.
La Rm. Vâlcea, Mircia Gutău a fost ales primar cu puţin peste 40 % din sufragii. Prima ştire negativă despre rezultatul votului de la Rm. Vâlcea a fost difuzată de postul de radio Pro FM, după care a urmat întreaga presă centrală care ne-a dat “exemplu”. Presa locală a abordat total diferit subiectul, prezentând victoria lui Mircia Gutău ca pe o mare realizare a municipalităţii.
Momentan, pe plan local, atenţia este canalizată pe formarea unei majorităţi în Consiliul Local, în condiţiile în care PER şi PSD au obţinut câte 8 mandate, PNL a câştigat 4 reprezentanţi şi ALDE 3. Pentru a forma o majoritate, PER-ul lui Gutău poate încerca o alianţă cu PNL şi ALDE, dar cu 15 voturi în CL ar putea stabili fără dificultăţi doar viceprimarii, probabil un liberal (Grig Crăciunescu) şi un reprezentant al partidului lui Tăriceanu (Remus Grigorescu sau Eduard Vârlan). Într-o astfel de situaţie, însă, Mircia Gutău nu va putea adopta hotărâri privind patrimoniul municipalităţii sau bugetul local, pentru care sunt necesare 16 voturi. De aceea, este luată în calcul şi varianta unei alianţe de bază PER — PSD, care i-ar permite lui Gutău să se ţină de cuvânt şi faţă de Eusebiu Veţeleanu, punându-l viceprimar. În aceste condiţii, celălalt viceprimar ar urma să fie cel mai probabil Vasile Cocoş (PSD).

Traian GUMINSKI