Cristian Buican: “Turismul trebuie să fie motorul dezvoltării durabile a judeţului Vâlcea”

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în anul 2015, judeţul Vâlcea s-a situat pe locul 10 la nivel naţional privind numărul turiştilor care au vizitat şi s-au cazat în structuri turistice din judeţ, cu un număr de 285.614 turişti, cu peste 55.000 de persoane mai mult decât anul precedent.

Comparativ, în anul 2014, Vâlcea a fost vizitată de către 229.237 turişti (locul 14 la nivel naţional), în anul 2013 de 211.053 turişti (locul 14 la nivel naţional), iar în anul 2012 de doar 206.963 turişti (locul 17 la nivel naţional). De asemenea, la nivelul Regiunii Oltenia, judeţul Vâlcea se poate lăuda că a fost vizitat în anul 2015 de peste jumătate din toţi turiştii din această regiune.
Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, consideră că potenţialul turistic al judeţului Vâlcea este unul impresionat, dar că în ultimii 25 de ani autorităţile judeţene conduse de membrii PSD nu au înţeles importanţa acestuia şi nu au ştiut să îl promoveze corespunzător. În acest sens, atenţia deosebită acordată turismului în anul 2015 de către conducerea liberală a Consiliului Judeţean Vâlcea şi-a arătat roadele, înregistrând cu peste 55.000 de turişti mai mulţi decât în anii precedenţi. Pe această cale, parlamentarul liberal Cristian Buican apreciază prestaţia autorităţilor judeţene şi locale responsabile de promovarea turistică din cadrul Târgului de Turism din Craiova din week-endul trecut, standurile de promovare din judeţul Vâlcea fiind printre cele mai vizitate şi apreciate.
Deputatul Cristian Buican este de părere că promovarea turistică a judeţului Vâlcea trebuie să fie una mult mai agresivă, mai ales în rândul străinilor. Din cadrul Strategiei de Dezvoltare a Judeţului Vâlcea pentru perioada 2015-2022 reiese că potenţialul de dezvoltare turistică este unul impresionat, mai ales pe segmentul turismului balneo-climateric, de patrimoniu sau montan. Ţinând cont de aceste lucruri şi pentru a reuşi o creştere constantă a numărului de turişti în anii următori, deputatul Cristian Buican propune realizarea de urgenţă a unei Strategii de Promovare Turistice, care să aibă ca scop creşterea constantă a numărului de turişti.
„Din punctul meu de vedere, cu un plan bine pus la punct şi o concentrare a resurselor financiare din următori ani pe domeniul turistic putem ca peste 4 ani să fim pe locul 3-4 ca judeţ din România, cu peste 500.000 de turişti pe an. Pentru acest lucru ne trebuie o strategie îndrăzneaţă de promovare turistică, care să prevadă modalităţi clare de promovare, pachete turistice complexe şi diversificate. În acelaşi timp, ne trebuie o coordonare a investiţiilor turistice între public şi privat care să ofere turiştilor atât infrastructură europeană de drumuri, apă şi canal, dar şi infrastructură privată de cazare şi agrement. Este un fapt că turiştii străini cheltuie mult mai mulţi bani în concedii decât cei români şi tocmai de aceea sunt de părere că trebuie să insistăm mai mult pe atragarea acestui tip de turişti. Turismul din judeţul Vâlcea poate susţine zeci de mii de locuri de muncă bine plătite” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.