Cristian Buican solicită Ministrului Mediului rezolvarea situaţiei de la Cariera Bistriţa

Prin intermediul unei interpelări depuse la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, deputatul Cristian Buican solicită ministrului, Cristiana Paşca Palmer, rezolvarea situaţiei de la Cariera de calcar Bistriţa.

În opinia parlamentarului liberal vâlcean, doar prin implicarea decidenţilor de la nivel guvernamental se poate rezolva această problemă a suprapunerii de teren dintre perimetrul de exploatare al Carierei Bistriţa şi aria Parcului Naţional Buila Vânturariţa, ţinând cont de faptul că legislaţia privind protejarea ariilor naturale este destul de restrictivă şi de faptul că demersurile legale privind soluţionarea acestui litigiu ţin şi de necesitatea unui acord şi din partea Comisiei Europene.
Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, i-a prezentat doamnei Ministru Cristiana Paşca Palmer situaţia Carierei de calcar de la Bistriţa „aflată în subordinea Societăţii Naţionale a Sării – Sucursala Exploatarea minieră Râmnicu-Vâlcea, al cărei perimetrul a fost aprobată prin H.G. 652 din anul 2000. În anul 2004, prin H.G. 2151 a fost instituită în această zonă şi aria protejată Parc Naţional Buila Vânturariţa. Din păcate, o suprafaţă de 16 hectare din perimetrul de exploatare al Carierei Berbeşti a fost introdusă în aria protejată. Mai mult decât atât, în vederea exploatării calcarului din această suprafaţă de 16 hectare, suprapusă şi aflată atât în patrimoniul Parcului Naţional Buila Vânturariţa, cât şi al Carierei Bistriţa este necesară realizarea unor căi de acces ce presupun alte 13 ha necesare, aflate tot în cadrul ariei protejate menţionate”. Deputatul Cristian Buican a subliniat şi faptul că importanţa Carierei Bistriţa în economia judeţului Vâlcea este una vitală, în condiţiile în care de calcarul produs la această carieră depind atât funcţionarea în bune condiţii a Uzinei de Sodă Govora, cât şi a combinatului Oltchim sau alte societăţi comerciale private şi de stat care funcţionează în sistem integrat, depinzând mii de locuri de muncă de funcţionarea acestei cariere.
„Rezolvarea situaţiei de la Carierele de calcar de la Bistriţa este vitală pentru economia judeţului Vâlcea. Ţinând cont că legislaţia privind ariile protejate este destul de restrictivă, precum şi de necesitatea unui acord de la Comisia Europeană privind transferul de proprietate din Parcul Naţional Buila Vânturariţa către Societatea Naţională a Sării – Sucursala Exploatarea minieră Râmnicu-Vâlcea, doar prin implicare guvernamentală a responsabililor de mediu se va putea finaliza acest proces. La nivel local şi judeţean s-a ajuns la un acord de principiu între toate părţile implicate, însă expertiza Ministerului Mediului este vitală în rezolvarea acestei situaţii. Sunt convins că acest proces este unul de durată şi tocmai de aceea am solicitat implicarea doamnei Ministru, Cristiana Paşca Palmer, pentru a nu ne trezi peste câţiva ani că suntem în situaţia de a restrânge activitatea economică a judeţului. În astfel de cazuri birocraţia şi corespondenţa instituţională poate dura destul de mult şi tocmai de aceea trebuie să ne pregătim din timp. Autorităţile locale, judeţene şi celelalte instituţii judeţene implicate au găsit o soluţie acceptată de toate părţile, însă mai trebuie şi implicarea guvernamentală” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.