Cristian Buican: “Rezultatul PSD în materie de curs valutar: cel mai slab leu din istoria acestei ţări”

Luni, 13 noiembrie 2017, Banca Naţională a României a cotat oficial leul cu cel mai scăzut nivel din istorie faţă de euro, la un curs de 4,649 lei/euro. Al doilea cel mai scăzut nivel al leului faţă de euro a fost înregistrat în 3 august 2012, când cursul era 4,648 lei/euro.

Miercurea trecută, odată cu adoptarea de către Guvern a modificărilor la Codul fiscal, leul a înregistrat un recul puternic, trecând pentru prima dată din ultimii ani de pragul de 4,6 lei/euro. Astfel, vedem că la mai puţin de o săptămână de la trecerea pragului de 4,6 lei/euro, moneda naţională a înregistrat cel mai scăzut nivel din istorie, în raport cu moneda europeană.
Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, consideră că această creştere a cursului de schimb la un nivel istoric se poate explica prin măsurile aberante luate de Guvernul PSD-ALDE în materie fiscală şi de creşterea la cote alarmante a deficitului balanţei comerciale a României. Parlamentarul liberal consideră că în urma „revoluţiei fiscale” a celor de la PSD, leul îşi va continua deprecierea, în condiţiile unei instabilităţi şi nepredictibilităţi fiscale.
Deputatul Cristian Buican atrage atenţia că în urma creşterii cursului de schimb cei care vor avea de suferit sunt toţi românii, nu doar cei care au rate în euro, deoarece aprecierea euro faţă de leu va genera un nou val de scumpiri a bunurilor de larg consum. Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, este de părere că creşterea cursului euro/leu la un nivel istoric reprezintă o nouă lovitură dată românilor de către guvernarea PSD-ALDE, după ce în această toamnă au crescut simţitor toate preţurile, a explodat costul combustibilului, au crescut facturilor la energie şi gaze, iar ratele la bănci s-au majorat destul de mult în urma creşterii ROBOR.
„Marele Program de Guvernare al celor de la PSD-ALDE a generat o nouă bombă socială: leul a atins un minim istoric în raport cu euro. De acum înainte, nu doar cei cu credite în euro vor fi afectaţi de creşterea cursului, ci toţi românii. Creşterea euro va genera un nou val de scumpiri a bunurilor de larg consum. Asta după ce inflaţia a crescut peste aşteptări şi a mărit toate preţurile, după ce ratele la creditele în lei au crescut, după ce combustibilul s-a scumpit odată cu introducerea supraaccizei şi după ce facturile la gaze şi energie s-au majorat simţitor, asta acum în prag de iarnă. Toate acestea sunt efecte directe ale măsurilor aberante şi a haosului fiscal propovăduit de cei de la PSD în acest an la Guvernare. Toată această alba-neagra cu taxele din acest an şi toate măsurile populiste adoptate de PSD-ALDE în 2017 încep să îşi rate roadele prin scăderea semnificativă a puterii de cumpărare a românilor. Şi asta e doar începutul. Îmi e groază de ce se va întâmpla în anul 2018, atunci când îşi vor da seama şi cei de la PSD că bugetul de stat nu poate suporta toate fantasmagoriile trecute în programul de Guvernare”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.