Cristian Buican pune pe masa noului Ministru al Energiei problemele semnalate de angajaţii Hidroelectrica

În urma audienţelor din cadrul Cabinetului Parlamentar şi ca răspuns la sesizările primite pe adresa de mail de la angajaţii din judeţul Vâlcea ai Hidroelectrica, una din cele mai importante companii din domeniul energetic din România, deputatul Cristian Buican a depus la Ministerul Energiei o întrebare prin care îi solicită noului Ministru al Energiei demararea unei anchete privind paza pe care compania amintită trebuie să o asigure centralelor şi barajelor din subordine.

Ca urmare a unei decizii a conducerii centrale a fost eliminată paza armată a barajelor şi centralelor Hidrolectrica. În urma acestei decizii neinspirate, au apărut o serie de incidente (furturi) la centralele de la Drăgăşani, Zăvideni, Ioneşti şi Govora. Ca urmare a sesizărilor acestor furturi la Poliţie, Sucursala Hidroelectrica Râmnicu-Vâlcea a fost avertizată de către structurile Afacerilor Interne asupra faptului că trebuie asigurată paza la aceste centrale, în condiţiile legii. Ca urmare a acestor avertizări, conducerea Hidrolectrica a luat decizia de a califica Maşiniştii Turbine Hidro, angajaţi ai unităţilor teritoriale a Hidrolectrica, ca agenţi de pază cumulând astfel cele două funcţii din statul de plată. În condiţiile în care dotarea „noilor” agenţi de pază este una sumară (baston şi spray cu piper), precum şi ca urmare a cumulării atribuţiilor celor două funcţii (maşinist turbine hidro şi agent de pază), în prezent, asigurarea pazei propriu-zise se efectuează o dată la două ore, în acest interval structurile Hidrolectrica nefiind securizate din punct de vedere al pazei.
Parlamentarul liberal Cristian Buican consideră legitime îngrijorările angajaţilor Hidroelectrica privind asigurarea pazei centralelor şi barajelor companiei, mai ales în condiţiile în care atribuţiile angajaţilor maşinist turbine hidro de la Hidrolectrica, calificaţi ulterior ca agenţi de pază, sunt foarte importante în privinţa urmăririi stării instalaţiilor şi construcţiilor hidrotehnice, existând pericolul real al unor incidente care se pot transforma în adevărate catastrofe.
„În urma sesizărilor pe care le-am primit de la o serie de angajaţi ai Hidrolectrica din judeţul Vâlcea, am rămas neplăcut surprins să constat că paza barajelor şi centralelor acestei importante companii energetice româneşti este asigurată în prezent de către angajaţii Hidroelectrica cu funcţii de maşinist turbine hidro, prin ronduri periodice la două ore. Pe lângă dotarea cel puţin hilară pentru un agent de pază care trebuie să păzească importante structuri ale sistemului energetic naţional, există o serie de neconcordanţe frapante privind atribuţiile lor de serviciu. Probabil cineva din conducerea centrală a Hidroelectrica a stabilit să facă nişte economii şi astfel au tăiat paza armată. Din punctul meu de vedere, decizia este una păguboasă, iar efectele au început deja să apară prin înmulţirea furturilor de la aceste importante structuri ale sistemului energetic naţional. Pe cale de consecinţă am depus la Minister o întrebare în acest sens şi am solicitat o anchetă a Ministerului asupra activităţii Hidrolectrica privind asigurarea pazei. Dacă în urma acestei investigaţii se va dovedi că temerile angajaţilor sunt reale, aştept să se remedieze problema urgent şi să cadă capete” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.