Corupţie sau tehnica muşamalizării la nivelul autorităţilor vâlcene?

„Subsemnata Lepea Elena, din Comuna Oteşani, judeţul Vâlcea, solicit sprijinul ca acest caz să fie preluat de presă, ca întreaga ţară să fie informată despre actele de corupţie la nivel de judeţ, şi anume:
În data de 31 iulie – 1 august 2010, fiul meu Lepea D-tru Sorin, de profesie inginer, căsătorit, cu un copil, a fost bătut, torturat, patru ore, iar pe 16 august 2010, a decedat.

Cu toate că infractorii au fost identificaţi, pe unul l-a cunoscut fiul nostru fiind Lepea Liviu Florian, iar ceilalţi au fost identificaţi de organele de criminalistică, dar sunt apăraţide autorităţi clasând cauza pe motiv că nu există învinuit în cauză, întrucât acest Lepea Liviu Florian nu este la prima infracţiune, ci la a treia, dar din păcate până acum niciodată nu a fost dus în faţa unei instanţe judecătoreşti ca cei în drept a lua o decizie ca acest individ să fie pedepsit pentru faptele sale. Din cauza acestui individ, la Dosarul cauzei 1241/P/2010 s-au depus înscrisuri false s-au luat declaraţii la rude, surori, fraţi, cumnaţi, verişori, pentru a-l apăra. Organele de poliţie au refuzat cinci zile să îi ia declaraţii fiului meu, timp în care el a fost conştient, iar după aceea, când a intrat în comă, nu au făcut altceva decât a depune la dosarul cauzei înscrisuri false ce au clasat cauza. Am sesizat în decurs a cinci ani şi patru luni existând probe noi pentru o nouă anchetă penală, dar din păcate ori de cţte ori am primit răspuns că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru a se redeschide o nouă anchetă, penală. Se subânţelege că este o corupţie la nivel înalt la nivelul autorităţilor vâlcene ce clasează o cauză de tâlhărie şi Omor, favorizând în continuare pe infractori. Dacă ar fi vorba de fiul vreunui senator sau deputat, imediat s-ar redeschide o nouă anchetă penală. Vă solicit ca acest caz să fie preluat atât de presă, cât şi de posturile de televiziune, întrucât posed înscrisuri care dovedesc relitatea. Poate aşa autorităţile se autosesizează şi soluţionează această cauză. Elena Lepea”.
De aproape şase ani, Elena Lepea din Oteşani îşi caută dreptatea prin tribunale. Fiul ei de numai 35 de ani a fost bătut cu bestialitate în urmă cu 6 ani, dar agresorii nici până la această oră nu au fost pedepsiţi. Dumitru-Sorin Lepea a trecut în lumea celor drepţi la aproape trei săptămâni după ce a fost torturat. Lumea din sat care cunoaşte adevărul nu vorbeşte de teama autorităţilor, dar şi ameninţărilor ucigaşilor, doar şoptesc pe la colţuri. Mama tânărului acuză inclusiv organele de poliţie pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Ciudat este că nici până la ora actuală cei vinovaţi nu au fost pedepsiţi, ci se plimbă liberi. Mai mult, cel care l-a torturat timp de patru ore cu complicii săi pe Sorin, care nu este altul decât vărul său primar, Lepea Liviu Florian, se laudă că are relaţii sus-puse. “Vă omor şi pe voi şi nu o să păţesc nimic!”, le spunea cel acuzat când Sorin era în spital, conştient.

Ce s-a întâmplat în seara de 31 iulie?

“În acea seară, băiatul meu a plecat să îşi cumpere ţigări şi să angajeze doi oameni pentru un acoperiş. S-a oprit la barul din sat. Printre ei era şi criminalul şi ceilalţi agresori. După tortură, fiul nostru a fost conştient cinci zile şi ne-a mărturisit la toţi, părinţi, rude, frate, bolnavii din spital, cine l-au tâlhărit, cunoscându-l doar pe unul dintre ei, fiind vărul său primar, Liviu Florin Lepea. Cu toate că această tâlhărie a avut loc în plină stradă, la fereastra familiei Popescu Maria, care la acea oră avea luminile în curtea casei aprinse, masa pusă cu mai multe persoane, fiul nostru a strigat după ajutor că îl omoară (…). A primit lovituri numai în faţă, rupându-i dantura, de la vărul său la care se tot ruga: Florine, te rog, nu mă omorî, îţi dau tot ce vrei, dar nu mă omorî. Acesta însă i-a spus că de data asta nu mai scapă, îl omoară şi apoi îl dă pe râu (Luncavăţ, n.r.), fapt ce s-a şi întâmplat. Fiul nostru nu mai vedea, era de nerecunoscut. În zilele de 1-5 august, Sorin era conştient, apoi a intrat în comă până pe 16 august când a murit. (…) Organele de anchetă, poliţia şi organele judiciare nu au făcut altceva în decursul a cinci ani de zile decât să apere pe aceşti infractori fără milă care ne-au torturat şi omorât fiul. Noi, părinţii, am fost jucaţi în picioare de aceste organe de stat. Ba chiar am fost scoasă din sediul Poliţiei, târâtă şi luată de piept, bruscată că nu am ce căuta acolo, că dosarul este clasat şi să ies afară”, ne-a mărturisit Elena Lepea, mama îndurerată.

În perioada 1-5 august, tânărul a fost internat la Spitalul Judeţean Vâlcea

Într-un audit intern întocmit de comisarul şef Constantin Dosan, în 30 august 2010, către şeful Inspectoratului IPJ Vâlcea, chestor Stoica Ion, se spune: „În urma verificărilor, am stabilit următoarea situaţie de fapt:
În noaptea de 31.07/1.08.2010, pe raza localităţii Oteşani a avut loc o agresiune, victimă fiind numitul Lepea Dumitru-Sorin, în vârstă de 35 de ani, care a fost transportat la Spitalul Horezu, unde a fost înregistrat în registrul de primiri la nr. 1831, cu diagnosticul TCC-acut deschis contuzie facială, contuzie nazală, stare de ebrietate. De asemenea, în registru mai este menţionat faptul că victima a fost trimisă la Spitalul de primiri urgenţe Vâlcea şi s-a luat legătura cu agentul Dobrin din cadrul Poliţiei orşului Horezu. Din verificări a reieşit că la data respectivă, la poliţia oraşului a fost ofiţer de serviciu ag. pr. Dobrin Vasile Valentin, iar din raportul întocmit de acesta, rezultă că în jurul orei 3,06 a fost sunat de către o asistentă medicală din cadrul Spitalului Horezu, care a comunicat datele de identitate ale victimei şi diagnosticul, acesta notându-le în registru fără a face alte demersuri. În ziua de 2.08.2010, în jurul orei 14.00, ag. pr. Ciocârlan Ionuţ a primit un apel pe telefonul mobil de la numitul Lepea Gheorghe-Eugen, fratele victimei, care l-a anunţat de agresiunea suferită de acesta şi că doreşte să depună o plângere în acest sens la sediul de poliţie, unde va veni pe data de 3.08.2010, după ce va trece pe la Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu, unde va depune o plângere asemănătoare. În ziua de 3.08.2010, la Postul de Poliţie Oteşani, s-a prezentat numitul Lepea Gheorghe-Eugen, care a depus o plângere scrisă pe numele fratelui său, care a fost înregistrată pe loc. După ce a înregistrat plângerea, ag. pr. Ciocârlan Ionuţ-Cristian nu a raportat evenimentul Poliţiei or. Horezu, ci doar l-a încunoştinţat telefonic pe şeful de post ag.pr. şef adj. Preoteasa Constantin, care se afla în concediu de odihnă şi era plecat din localitate.

Pe 5 august, tânărul era în comă, iar organele de poliţie au depus la dosarul cauzei un “Decont Accident Rutier”

„La dosarul nr. 1241/P/2010 privind moartea violentă a fiului său, au fost depuse înscrisuri false, procese verbale încheiate de către organele de cercetare penale care nu au procedat decât să apere infractorii care sunt liberi şi în prezent. La dosar au fost depuse declaraţii ale persoanelor care l-au tâlhărit pe fiul său, acesta fiind conştient timp de cinci zile şi relatând petentei cum a fost tâlhărit şi torturat timp de cinci ore, fiind vorba de vărul său primar, Lepea Liviu Florian, care, din păcate, a fost apărat de documente false întocmite de către anchetatori. În consecinţă, a solicitat trimiterea în judecată a organelor de cercetare penală ce au întocmit documentele false.(…) A învederat că în data de 5.08.2010 fiul său era în comă, iar organele de poliţie au depus la dosarul cauzei un “Decont Accident Rutier”. Din fişa de observaţie clinică reiese clar că la data de 5-08.2010 fiul petentei era în comă şi transferat la Spitalul Bagdasar Arseni Bucureşti. Au fost sesizate organele de poliţie atât locale (ale comunei Oteşani), cât şi ale oraşului Horezu, atât scris, telefonic, cât şi verbal timp de cinci zile, dar au refuzat să se deplaseze la Spitalul Rm. Vâlcea, timp în care era conştient şi le putea da declaraţii directe. După deces şi în data de 5.08.2010, când s-a prezentat la faţa locului, nu au recoltat sume biologice, indicându-le totul pe unde a fost tâlhărit, torturat fiul său, existând pete de sânge, iarbă tăvălită, însă aceştia s-au mulţumit numai să încheie un simplu proces verbal după care au plecat. În procesele verbale s-a consemnat că fiul petentei era în stare de ebrietate, însă petenta este nelămurită, cu privire la modul în care i s-a determinat alcoolemia, în condiţiile în care organele de poliţie nu s-au prezentat la faţa locului timp de 5 zile, petenta considerând că au fost comise abuzuri în serviciu. (…) I s-a spus să îl lase în pace pe Lepea Liviu Florian care ar fi “apărat de sus”, se spune în dosarul nr. 12961/2014, aflat pe rol la Parchetul de pe Lângă Judecătoria Rm. Vâlcea.
Terorizaţi de aşa-zisul criminal: “Vă omor şi pe voi şi nu o să păţesc nimic!”
Elena Lepea din comuna Oteşani spune că băiatul, inginer cadastru, era muncitor şi avea un viitor. O fată care are acum 15 ani este crescută chiar de ei, dar teama că li se întâmplă ceva rău, nu îi lasă să doarmă noaptea. “Vă omor şi pe voi şi nu o să păţesc nimic!”, le strigă aşa zisul criminal. Un martor la eveniment le-a păşit pragul casei în februarie şi le-a mărturisit că îl visează noaptea pe Sorin, de aceea a decis să le spună adevărul.
“Este o durere mare pe care nimeni nu o poate alina, a unei mame care şi-a crescut cu drag cei doi fii. Acum a rămas doar unul, Eugen, care este preot…”, ne spune femeia care îşi caută dreptatea prin tribunale.

Letiţia Lazăr