Corb la corb nu-şi scoate ochii!

Ce scandal şi ce zarvă pe televiziuni şi pe facebook legat de votul procurorilor din CSM dat împotriva raportului Ministrului Justiţiei care cere revocarea doamnei Kovesi.

Păi la ce, naiba, vă aşteptaţi? Sunt câteva bresle care acţionează ca un arici când un membru este atacat. Se fac ghem şi îl apără. Orice procuror din România chiar şi cei care nu o înghit, care o dispreţuiesc, care nu o suportă pe doamna Kovesi, dacă avea drept de vot, vota la fel. O susţineau cu toţi pentru a fi la rândul lor susţinuţi dacă ajung într-o situaţie similară… Aşa cum medicii din România, din Colegiile Medicilor susţin mereu medicii acuzaţi de malpraxis şi nu dau niciodată dreptate victimelor unor medici care au ucis din culpă sau au lăsat oameni schilodiţi pe viaţă. Aşa cum în Parlament este extrem de greu, dacă nu imposibil, să ridici imunitatea unuia de la putere acuzat de ceva pentru că parlamentarii îl susţin prin vot pe cel acuzat.
Dacă la noi în presă ar funcţiona un astfel de sistem şi niciun jurnalist nu ar putea fi acuzat de calomnie sau insultă în instanţe decât cu avizul unui Colegiu al Jurnaliştilor, vă asigur că nimeni nu ar mai fi condamnat din presă pentru aşa ceva.
Apoi am văzut cum suţinătorii lui Iohannis şi adversarii PSD au lăudat pledoaria doamnei procuror Kovesi, iar unii jurnalişti susţin că ea a reuşit să demonteze acuzaţiile ministrului Toader.
Păi, era normal ca un om care a citit mii de rechizitorii, care a ascultat pledoariile a sute de avocaţi să ştie cum să se apere, ce vorbe să folosească, ce tonalitate să aibă în glas, ce comportament, ce expresii să folosească.
La ora la care scriu acest editorial pe un post de televizune îl ascult în direct pe Cristian Tudor Popescu spunând că PSD l-a “boierit” pe Toader şi l-a uns ministru dându-i o funcţie pe care nu o merită.
Admit că poate cunoscutul jurnalist are dreptate. Dar Toader este doar un Ministru trecător. Au fost schimbaţi zeci, dacă nu sute de mniştri, majoritatea fiind într-adevăr boieriţi.
Dar cum a fost pusă doamna Kovesi în funcţiile astea mari? Pe ea cine a boierit-o? Interesele cui le-a slujit în atâţia ani? Pe ea cine şi când o schimbă? Au fost destituţi mii de miniştri, directori, comandanţi, preşedinţi, consilieri, primari, lideri de partide şi nu s-a întâmplat o catastrofă. De ce crede lumea că Justiţia din România ar fi distrusă sau că s-ar întâmpla o mare nenorocire dacă Kovesi va fi schimbată?
Oricum Iohannis nu o va destitui. Nici dacă CSM ar fi votat în unanimitate destituirea preşedintele statului, nu ar fi luat această decizie.
Pentru că un corb nu scoate ochii altui corb, aşa cum spune poporul. Popor care nu poate schimba de multe ori nici prin vot pe cineva, deoarece de afară votează cine trebuie.

Traian GUMINSKI