Controale la magazine, brutării şi cofetării

Două comisii mixte, constituite prin Ordin de Prefect, au început să efectueze din data de 13.06.2016 mai multe controale la unitățile de alimentație publică, dar și la unitățile care produc și comercializează produse de panificație și patiserie- cofetărie, de pe raza județului Vâlcea.

Echipele de control verifică respectarea condițiilor igienico-sanitare, a normelor de igienă santitar- veterinare și pentru siguranța alimentelor și de protecția a consumatorului.
Primele controale efectuate s-au finalizat, în cele mai multe cazuri, cu sancționarea contravențională a operatorilor economici. Astfel, în cazul celor trei laboratoare de patiserie verificate, două au fost sancționate contravențional cu amendă în valoare totală de 1300 de lei, principala abatere fiind nerespectarea normelor aflate în vigoare privind domeniul sănătății publice.
De asemenea, în privința controalelor realizate în unitățile de alimentație publică, desfășurate în prima etapă în zonele cu potențial turistic deosebit din județul Vâlcea, acestea s-au finalizat cu verificarea a opt societăți și cu aplicarea a cinci amenzi în valoare totală de 4500 lei. Neregulile constatate de către membrii comisiilor mixte vizează, în cea mai mare parte, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare și lipsa certificatelor de instruire profesională privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, conform reglemenatărilor legale în vigoare.
Comisiile constituite prin Ordin de Prefect sunt alcătuite din reprezentanți ai Instituției Prefectului- Județul Vâlcea, ai Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea, precum și ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Vâlcea.
Acțiunile de control vor fi realizate săptămânal.