Consumul de alcool la volan, în atenția polițiștilor vâlceni

În săptămâna 6-12 iunie a.c., la nivel naţional au fost organizate acţiuni care să vizeze combaterea încălcării normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice, cu accent deosebit pe conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice.

Activitatea face parte din campania preventivă ALCOHOL iniţiată în plan european de Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL) la care România este parte.
În cursul săptămânii trecute, poliţiştii rutieri din judeţul Vâlcea au verificat în trafic 1043 conducători auto, din aceştia 23 fiind identificaţi pozitiv la testarea cu aparatul etilotest, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.
De asemenea, au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule 23 de permise de conducere
Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală.
Astfel, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori o concentraţie ce depăşeşte 0,40 mg/ litru de alcool pur în aerul expirat, sau care se află sub influenţa unor substanţe stupefiante sau cu medicamente similare acestora.
Pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere, Serviciul Poliţiei Rutiere Vâlcea vă recomandă: “FIŢI MAI RESPONSABILI ÎN TRAFIC”.

Material realizat de Serviciul Rutier Vâlcea