Constantin Bogdan Matei – profil de senator PSD: “Voi folosi tot timpul meu, energia şi resursele financiare legale pentru a sprijini comunităţiile şi administraţiile locale din Vâlcea!”

La 36 de ani abia împliniţi, profesorul Bogdan Matei va deveni unul din cei mai tineri senatori ai României. În urma alegerilor interne din PSD Vâlcea a fost desemnat să candideze pe primul loc pe lista de la SENAT a PSD din Vâlcea. Îl cunoşteam de când era director adjunct al Şcolii Anton Pan din Ostroveni, şcoală în care am învăţat şi eu cândva, îl ştiam preocupat de sport, de management şcolar, de sănătatea copiilor, dar abia după două ore de dialog purtat la final de săptămână la sediul PSD am avut imaginea completă a schimbărilor majore din PSD. Cu siguranţă Partidul Social Democrat este acum într-un proces de restructurare şi modernizare care îl va duce foarte departe de ceea ce a însemnat perioada anilor 90 când majoritatea liderilor şi parlamentarilor erau oameni îndoctrinaţi de politica şi educaţia fostului PCR.

Rep.: Bogdan văd că adversarii te atacă de zor, chiar azi la liberali s-au făcut minim 4 trimiteri la tine în plină conferinţă de presă, la faptul că eşti doar un profesoraş, că nu ai luat recent un examen de Inspector adjunct şcolar, că nu ai experienţă şi că de fapt îţi doreşti postul de senator pentru a avea bani.
B.M.: Am auzit astea plus alte lucruri scoase din contextul unor declaraţii. Este normal să atace şi nu au cu ce. Nu sunt compromis, nu am dosare, nu am făcut afaceri cu statul, am câştigat cinstit fiecare leu. Îmi iubesc mult meseria de profesor, mi-am dorit să fiu profesor şi sunt bucuros de câte ori alerg lângă elevii mei pentru că asta înseamnă că şi ei aleargă după o minge, că sunt activi, că sunt sănătoşi.

Rep.: Eşti un produs sută la sută al Şcoplii Vâlcene? Ai jucat fotbal de performanţă?
B.M.: M-am născut în Vâlcea, la 26 octombrie 1980, am urmat şcoala generală Henri Coandă, apoi Liceul Henri Coandă. Am absolvit Colegiul Naţional de Măiestrie Fizică Sportivă –Lucian Blaga, apoi Facultatea de Educaţie Fizică şi Management în Sport. Am un masterat în Tehnologii Informatice Aplicate în Managementul Organizaţilor Sportive. Am început să joc fotbal de la 12 ani şi am activat, în Facultate, la echipa Universitatea Sibiu care juca atunci în LIga a III-a. Dar am ajuns să antrenez copii pentru că asta mi-am dorit cel mai mult, iubesc să antrenez copii de la grupe foarte mici. Acum am deja din prima generaţie la care am fost diriginte, copii care au ajuns studenţi şi câţiva promit să ajungă sportivi foarte buni…

Rep.: Unde ai profesat? Cum ai ajuns să faci politică?
Rep.:Sunt profesor din 2005, am început la Liceul Tehnologic Băile Govora, apoi la Colegiul Naţinal Mircea cel Bătrân, la Liceul Sanitar şi la Şcoala Generală Anton Pann unde am fost şi director adunct din 2013 până în 2015 când mi-a expirat delegaţia. Sunt căsătorit din 2007, am un băiat de şase ani, iar în PSD am intrat în 2011 atras de un grup de tineri de aici şi de ideile lor că putem schimba societatea doar dacă ne implicăm mai mulţi tineri în politică.

Rep.: Unii spun că nu cunoşti bine judeţul Vâlcea. Ai avut timp să cunoşti organizaţiile voastre, localităţile?
B.M.: Cunosc foarte bine judeţul. În primul rând am fost mereu prezent la competiţii sporive şi meciuri de la toate nivelurile şi mi-a plăcut să particip la meciuri, m-am ocupat mult timp de un Club Sportiv- Likayos al cărui membru fondator sunt şi care are 4 secţi de sport. Am fost deci de multe ori în deplasări. Dar m-am ocupat intensiv de campania din alegerile locale trecute când mi s-a făcut cinstea să fiu trecut pe lista de consilieri judeţeni şi apoi să şi ajung membru al Consiliului Judeţean. Am trecut prin fiecare localitate. În ziua în care au fost alegerile interne, în care am fost desemnat, să ştiţi că acei oameni, primari, preşedinţi de organizaţii au ştiut clar pe cine votează. Îi ştiam pe fiecare din ei. Purtasem discuţii în camapnie elctorală, dar şi după alegeri cu ei. Am încercat să iau contact în calitate de consilier judeţean cu toate problemele importante ale localităţilor rurale.

Rep.: Ai în cap un proiect de lege, un amandament, ceva clar care trebuie să susţii sau să faci în Parlament?
B.M.: România are nevoie de o legislaţie care să ajute mai mult la dezvoltarea copiilor, sănătatea acestora, procesul de învăţământ. Aici ar trebui introduse legi, dar cred că mă voi axa pe o tentativă de schimbare a actualei Legi a Sportului care are multe lacune. Am discutat cu multe cadre didactice şi am discutat deseori cu al meu coleg senatorul Laurenţiu Coca pe care îl respect foarte mult şi care a fost şi el fotbalist. Amândoi credem că trebuie încurajate legislativ companiile, dar şi persoanele fizice, care vor aloca fonduri direct echipelor de copii, de la toate disciplinele. Mulţi părinţi nu îşi permit să ducă copilul la un sport. Iar România pierde astfel talente desoebite. Nu ai cum să şti ce talentat ar fi fost cineva la 17-18 ani dacă nu a făcut sport de la 7-8. De aceea am şi înfiinţat acel Club. Să ofer posibilitatea şi celor fără bani, copiilor din familii cu venituri modeste, să practice un sport. Ştiu exact ce înseamnă asta, tata a lucrat operator chimis la Uzina G, iar mama muncitor la IUCF, fostul UZUC, şi au făcut eforturi pentru a mă susţine în şcoală. Desigur am colegi în partid, nu numai în organizaţia de aici, care mă vor ajuta şi pe mine şi pe alţii să perfectăm această lege. Eu aş fi foarte mulţumit dacă cei care mă acuză că mă duc pentru bani în Senat ar înţelege că mă duc să muncecs în aşa fel încât să merit acei bani şi că voi face tot ce pot să ajut comunităţile locale aşa cum mi-am ajutat şi elevii ducându-i de multe ori cu maşina mea pe toate coclaurile la competiţii sportive. A fi profesor este ceva demn, iar a fi profesor de sport, a lucra la disciplina elevilor, la sănătatea lor, la deprinderi, a-i ajuta să lucreze în echipe, să simtă cum cresc în valoare şi în performanţă este ceva deosebit. Nu numai onorabil, dar spun eu deosebit.

bogdan matei

Rep.: Te afectează aceste atacuri, aceste critici?
B.M.: Nu în unele privinţe. De exemplu la examenul pentru inspector şcolar adjunct la care aţi făcut referire. Am învăţat foarte mult, m-am dus pregătit la acel examen, am avut doi contacandidaţi şi ei pregătiţi, nu am luat o notă mică, practic diferenţa a fost făcută de o singură întrebare, de un singur răspuns din multe altele. Dar mi-am asumat acel eşec, deşi, întelegeţi foarte bine ce vreau să spun: dacă cinci oameni foarte bine pregătiţi merg la un examen asta nu însemană că cel care l-a luat este deştept şi ceilalţi patru sunt nişte proşti. Am zis:bine! Fie! Asta este mă acuză că nu am luat un examen, dar în schimb nu pot ierta când se iau de profesia mea. Mă întreb uneori dacă aceşti oameni sunt normali atunci când spun cu dispreţ că sunt profesoraş de sport! Fiecare meserie este importantă, iar în şcolile în care nu se face sport aşa cum trebuie starea de sănătate a copiilor are de suferit, apar cazuri de obezitate ca să nu mai spunem că performanţele sportive au făcut mereu imagine ţării noastre.

Rep.: Ce lozinci, sloganuri, promisiuni ai de gând să foloseşti în această campanie electorală care începe peste o săptămână?
Rep.: O singură promisiune voi face şi mă voi ţine de cuvânt. Aceea că voi folosi în cursul acestui mandat de senator tot timpul meu, energia şi resursele financiare legale pentru a sprijini comunităţiile şi administraţiile locale din acest judeţ şi că nu voi uita niciodată că sunt în slujba cetăţenilor judeţului şi apoi ai ţării. De sloganuri şi lozinci nu este nevoie. Sper să am doar timp să vorbesc cât mai multor oameni despre lucrurile bune din fostele guvernări PSD mai ales din Guvernarea Ponta şi despre lucrurile importante din actualul program de Guvernare pe care îl avem şi pe care îl putem pune în practică numai dacă românii ne vor vota în număr suficient de mare pentru a da ţării un Guvern eficient şi competent.

Interviu realizat vineri, 4 noiembrie 2016, la sediu PSD Vâlcea.

Traian GUMINSKI