Conducere interimară la Centrul de la Măciuca

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a finalizat controlul efectuat la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca din județul Vâlcea. Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media, ministrul Lia-Olguța Vasilescu a trimis la sediul centrului o echipă mixtă de control, formată din membri ai Corpului de Control al Ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi ai Autorității Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

Echipa de control a verificat eventualele abuzuri asupra persoanelor aflate în centru, precum și condițiile de cazare oferite acestora. S-a constatat, de exemplu, că, deși centrul asigură condiții minime de confort, spațiile comune erau curate și prevăzute cu echipamente de încălzire, iar unele dormitoare sunt chiar personalizate în funcţie de stadiul de dependenţă al beneficiarilor. La data controlului, echipa ministerului nu a identificat spații amenajate în incinta centrului, așa cum sunt prezentate în imaginile de pe site – ul tolo.ro. Referitor la imobilizarea fizică a pacienților, s-a constatat că au existat persoane supuse acestor proceduri însă doar la recomandarea si sub supravegherea medicului psihiatru, iar procedura a durat maximum 60 minute. Pentru remedierea deficiențelor constatate, echipa de control a dispus mai multe măsuri cu termen de realizare 31 martie. Printre cerinţe sunt amenajarea dormitoarelor beneficiarilor, grupurilor sanitare, respectiv băilor beneficiarilor şi a grupurilor sanitare conform standardelor minime de calitate şi dotarea cu calculator conectat la internet la care să aibă acces beneficiarii. Şeful centrului este răspunzător pentru luarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea oricăror forme de tratament abuziv sau neglijent asupra beneficiarilor. Acesta spune că se va încadra fără probleme în termenul impus de minister. “Sunt concluzii care atestă starea de fapt şi care infirmă informaţiile apărute în spaţiul public. Noi am tot făcut controale. Am trimis acolo un om care să observe zi şi noapte dacă se întâmplă ceva. A apărut iniţial o poză în presa locală, de atunci am început cercetările. Concluziile noastre sunt că au fost nişte fotografii, nu trucate, ci aranjate, în aşa fel încât să pare spectaculoase. Au fost făcute, apoi ţinute la sertar. Acolo nu sunt cele mai bune condiţii pentru că este o clădire mai veche, dar toate controalele nu au dus la concluzia că a fost o exploatare a unor oameni şi legarea lor. Sunt şi lucruri care trebuie făcute, trebuie să ne adaptăm la standardele de calitate. În vechea strategie trebuia să mergem la închidere până în 2020 şi ar trebui o nouă clădire. Conducerea o să fie asigurată interimar de un director care lucrează în sistem, până la organizarea unui concurs”, ne-a declarat Nicolae Badea, director DGASPC Vâlcea.
Altfel, la Centrul de Boli Psihice de la Măciuca a fost numit un director interimar care recunoaşte că nu sunt condiţiile cele mai bune pentru beneficiari, dar că deficienţele recomandate de minister pot să fie remediate. “Am găsit un centru aflat în parametrii. Am găsit 47 de beneficiari, i-au dus pe cei care trebuiau evaluaţi urgent, la Drăgoeşti. Condiţiile sunt bune, în limita bugetului. Eu nu am găsit persoane legate. Eu am mai fost director acolo în 2006-2007 şi nici atunci nu erau astfel de probleme. Sunt problemele obişnuite unde sunt bolnavi psihici. EU voi sta 2, 3 săptămâni până se scoate postul la control”, spune Constantin Stoicănescu, director interimar Centrul de Boli Psihice Măciuca. Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat o serie de fotografii (Foto: Tolo.ro) în care apăreau bolnavi psihici legați de paturi, cu răni pe faţă sau pe picioare.