Concert de excepţie la Filarmonica “Ion Dumitrescu” Rm. Vâlcea

maestru Mircea Suchici
Luni, 23 noiembrie 2015, de la ora 19.00, publicul meloman şi nu numai, este invitat la Filarmonica de Stat „Ion Dumitrescu”, din municipiul Râmnicu Vâlcea, unde are loc un concert simfonic. Îşi dau concursul dirijorul Mircea Suchici şi pianistul Florin Berculescu. În program, lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura „Nunta lui Figaro”, Concertul nr. 27 pentru pian şi orchestră în Si Bemol Major, K.V. 595, Simfonia nr. 33. Participă orchestra simfonică a Filarmonicii vâlcene.

Dirijorul Mircea Suchici

Mircea Suchici a început studiul violoncelului la Târgu Jiu, cu prof. Maria Racoţi. A absolvit Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti, la clasa prof. Ion Urcan şi cursurile Conservatorului „George Enescu” din Iaşi, la clasa prof. Reinhold Scheeser. În perioada studenţiei, a participat la Festivalul Internaţional de la Bayreuth, urmând cursurile de orchestră ale maestrului Erich Bergel. De asemenea, a absolvit cursurile de stilistică dirijorală ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa prof. Cristian Brâncuşi. Instrumentist de valoare, cu o bogată experienţă profesională, Mircea Suchici şi-a adus contribuţia, ca violoncelist, la înfiinţarea Filarmonicilor „Marea Neagră“ din Constanţa (1979) şi „Ion Dumitrescu“ din Râmnicu Vâlcea (1995), precum şi la înfiinţarea şi afirmarea Orchestrei de cameră „Lyra Gorjului“, al cărei dirijor este şi în prezent. Deopotrivă artist instrumentist, dirijor şi compozitor, Mircea Suchici reprezintă tipul artistului versatil, care, în aproape 40 de ani de carieră, în slujba muzicii, explorează constant şi continuu subtilităţile artei sunetelor.

Florin Berculescu pianist
Pianistul Florin Berculescu

Născut la Târgu Jiu, preocupările lui Florin Berculescu privind studiul muzicii au apărut în urma contactului cu personalităţi precum Aurelian Octav Popa şi Mihai Ungureanu (1986). În anul 1987 devine elevul profesoarelor Mariana Ilie (pian) şi Cornelia David (teoria muzicii) la Craiova, iar, din anul 1990, beneficiază de îndrumarea reputatului pedagog Gabriel Amiras. Absolvă, în 1996, Academia de Muzică din Bucureşti, secţia Compoziţie, la clasele profesorilor Dan Constantinescu, Dan Dediu, Anatol Vieru şi Aurel Stroe, studiind totodată şi pianul în cadrul secţiei de pian principal, după Gabriel Amiras, cu Viniciu Moroianu. Beneficiază tot acum, de îndrumarea dirijorului Valentin Gruescu. În calitate de pianist a susţinut peste 300 de concerte şi recitaluri, în majoritate la Târgu Jiu, dar şi la Râmnicu Vâlcea, Craiova, Bucureşti (pian, muzică de cameră, acompaniament), abordând un repertoriu vast. A participat la cursuri de măiestrie ţinute la Bucureşti, de interpreţi de marcă (Gerard Fremy, Martin Hughes, Hao Huang, Serghei Kovalenko) şi a fost invitat împreună cu formaţia ,,Magnificat” la Festivalul Muzicii Contemporane (Bucureşti, 1995). A urmat cursuri de specializare în Franţa, la Marsilia, cu Georges Boeuf (compoziţie) şi Anne Marie Girardelli (pian). A contribuit, împreună cu violoncelistul Mircea Suchici (membru fondator şi dirijor) la afirmarea Orchestrei de Cameră ,,Lyra Gorjului” din Târgu Jiu, dirijând deseori chiar şi componenţa ei simfonică, fiind invitat în calitate de pianist să concerteze în compania acestei orchestre. A susţinut recitaluri de muzică şi poezie în compania unor mari actori români (Ilie Gheorghe, Ovidiu Iuliu Moldovan,Valeria Seciu, Florin Piersic) şi a colaborat în cadrul unui amplu recital cu naistul Gheorghe Zamfir. La acest concert, preţul biletului este de 20 de lei, iar elevii, pensionarii, studenţii şi şomerii beneficiază de reducere de 50 la sută, respectiv 10 lei.