Comunicat important de la Primăria Mateești

În urma unor intoxicări care au fost lansate în spațiul public, Primăria Mateești a emis un comunicat în care demontează zvonurile: “Dezinformările răspândite în spațiul public ne îndeamnă să venim cu lămuriri, completări contextuale și invitații la discernământ. Persoane anonime aduc acuze grave care au doar scopul de a denigra activitățile primarului, consiliului local și angajaților din administrația publică locală, ele încălcând Constituția României prin art. 30, alineatul 6. Avem astfel:
1. La biserica din Călărășești s-au realizat într-adevăr unele reparații de către SRL-ul primăriei. S-a turnat o placă de beton, s-a pus polistiren pe exterior și s-a montat tablă pe acoperiș. Nu s-a umblat la grinzi, scânduri, mobilier și alte elemente interioare. S-a lucrat însă la costuri minime, în limita timpului și angajaților disponibili la momentul respectiv. Au fost multe de făcut într-un timp foarte scurt. S-a lucrat și la rețeaua de apă, s-au realizat și rigole. Nimeni nu a avut intenția să facă lucruri de mântuială.
2. În declarațiile de avere și interese ale primarului și ale consilierilor locali se evidențiază veniturile, datoriile și proprietățile fiecăruia. Zvonurile mincinoase vor fi infirmate în mai puțin de câteva luni, când vor fi completate declarațiile pe anul 2022. Domnul primar vă garantează autenticitatea acestora. Acestea sunt disponibile pe site-ul “www.primaria-mateesti.ro” si orice persoană cu acces la internet le poate verifica.
3. Contractele încheiate sunt fundamentate legal. Lucrările se realizează după ce acestea sunt descrise și cuantificate într-un proiect realizat de către un specialist. Proiectul conține și un deviz care este votat apoi în consiliul local. De-a lungul executării lucrărilor se fac verificări periodice de către un diriginte de șantier iar acestea se consemnează și se transmit mai departe către instituțiile abilitate. La finalul lucrărilor se face un proces verbal de recepție care este semnat de câteva persoane desemnate pentru verificarea conformității proiectului cu realitatea din teren. Totul este la dispoziția publicului interesat. Invităm din nou persoanele interesate pentru a verifica realitatea din teren și conformitatea lucrărilor.
4. Prețul apei potabile este de 6,61 lei/mc și a fost stabilit în 2018 de către fosta administrație luându-se în calcul mai multe criterii (geografice, economice și tehnologice). Tariful variază în țară de la 4 lei în zonele de câmpie, la 8 lei în zonele deluroase (din cauza diferențelor de nivel). În mandatul actual a fost preluat Serviciul Public de Apă Mateești cu o datorie de 100.000 lei pentru care se plătește lunar o rată de 3.400 de lei. De la 60% pierderi de apă s-a ajuns la aproximativ 20%. Gradul de încasare este acum de 80%. Pompele instalate provizoriu în anii trecuți se scot acum din funcțiune. Se lucrează momentan la 2 proiecte care includ o stație proprie de captare și tratare a apei.
5. Lucrările de canalizare s-au realizat în proporție de 80% și la momentul de față se obțin avizele necesare racordării pompelor la distribuitorul de energie electrică. A fost aprobat spre finanțare prin programul “Anghel Saligny” și proiectul de extindere a canalizării.
Ne oprim aici cu explicațiile. Speculațiile de tot felul nu își au rostul și nu merită menționate”.