Comuna Vlădești se transformă în stațiune

Primarul comunei vâlcene Vlădești, Adrian Cosac, a avut parte de o campanie electorală zgomotoasă din partea contracandidaților. La urne, însă, situația a fost cât se poate de clară și reprezentantul social-democraților a câștigat fără dubii, semn că vlădeștenii au apreciat lucrurile bune făcute în localitate.

Muzeu la Școala “Grigore Mihăescu”

Corpul B al Școlii “Grigore Mihăescu” din Vlădești găzduiește un muzeu, un proiect de suflet pentru primarul Adrian Cosac. Această școală a fost renovată printr-un proiect al Ministerului Învățământului iar conducerea primăriei s-a gândit ca acestui Corp B să i se dea o destinație suplimentară, un muzeu cu poze vechi din localitate și obiecte de inventar care aparțin familiilor din Vlădești. Obiectele expuse sunt personalizate, se știe fiecare de unde este. Se poate face și donație, obiectele se pot și împrumuta și apoi recupera.

Iluminat modern

Sunt administrații locale din Vâlcea care au ales să stopeze total investițiile în această perioadă grea și să se focuseze doar pe lupta contra noului coronavirus. Nu este și cazul edilului de la Vlădești, Adi Cosac, cel care a gestionat excellent situația, dar care a decis că și investițiile trebuie să continue. Astfel, localitatea beneficiază de un iluminat modern. Astfel, vechile lămpi care nu mai făceau față au fost înlocuite, iar zonele care nu beneficiau de iluminat public modern au parte acum de toată siguranța pe timp de noapte.

Colectare selectivă a deșeurilor

În 2020 la Vlădești a început colectarea selectivă a deșeurilor, multe gospodării primind gratuit deja saci speciali. În sacii de culoare albastră se colectează deșeurile din hârtie sau carton, în cei de culoare galbenă plastic și doze de aluminiu, în cei de culoare verde deșeurile din sticlă și în cei de culoare neagră restul deșeurilor. Astfel, deșeurile nu vor mai ajunge la groapa de gunoi, ci în centrele de reciclare.

Record de drumuri asfaltate

În doar doi ani de mandat, primarul Comunei Vlădești, Adrian Cosac, a reușit să stabilească un record greu de depășit. Astfel, în localitatea aflată în imediata apropiere a Municipiului Râmnicu Vâlcea a reușit să ducă la bună îndeplinire asfaltarea a 23 de drumuri comunale.

Expoziție de icoane

Fundația HAR („Habitat și Artă în România”), în parteneriat cu Filiala UAP Vâlcea și cu Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” a organizat cea de a treia ediție a expoziției de icoane realizate de membrii Școlii de la Vlădești. Evenimentul a avut loc cu ocazia praznicului Sfântului Ierarh Alexandru, ocrotitorul bisericii de lemn – monument istoric de la Mrenești-Crețeni, aflată în prezent la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni. Membrii Școlii de la Vlădești sunt iconari și pictori bisericești profesioniști care trăiesc și activează în județul Vâlcea. Școala de la Vlădești s-a înființat în 2018, la inițiativa pictorului Gheorghe Dican, președinte al Filialei UAP Vâlcea și vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, în cadrul Atelierului de Creație „Alexandru Nancu”, de la Vlădești-Vâlcea. Anul acesta Școala de la Vlădești s-au pus bazele unui parteneriat cultural cu Asociația „Aristotelis” din Kozani – Grecia. Trei artiste iconar, membre ale acestei asociații expun alături de iconarii vâlceni, în cadrul celei de treia ediții a expoziției.

Complexul balnear, cel mai mare proiect după 1989

Comuna vâlceană Vlădești a mai făcut un pas important spre dobândirea statutului de stațiune. Primăria Vlădești și Consiliul Județean Vâlcea au semnat un acord de parteneriat pentru construirea unui complex de servicii balneare care va avea inclusiv spații de cazare pentru turiștii care vor beneficia și de servicii de masă și tratament balnear. Vor fi, de asemenea, bazine cu apă dulce, sărată și caldă, zone de SPA. Persoanele cu dizabilități, persoanele vârstnice, dar si sportivii care își doresc o recuperare rapidă după efort sau accidentări vor fi principalii beneficiari. Turiștii vor avea la dispoziție și numeroase alte posibilități de agrement. Vestea bună este că deja s-a primit deja documentația pentru studiile de fezabilitate și proiectul intră în linie dreaptă. Pasul următor care se va face zilele următoare este semnarea licenței de explorare pentru apa sărată. Complexul se va întinde pe o suprafață de 9268 metri pătrați.