Comuna Popești a devenit cunoscută la Veneția, iar Biserica de lemn din satul Urși a intrat în Patrimoniul Cultural European

Unul dintre cele patru Grand Prix Europa Nostra 2021 a fost câştigat de proiectul de conservare al Bisericii de Lemn de la Urşi, la Summit-ul european al patrimoniului cultural (The European Cultural Heritage Summit 2021).

Fundația Giorgio Cini, din celebrul oraș aflat în patrimoniul mondial Veneția, a fost anul acesta gazda întâlnirii anuale, la nivel înalt, a celor mai importanți actori din ecosistemul patrimoniului cultural din Europa. Summitul de la Veneția este un nou prilej de a recunoaște și sărbători excelența în materie de competențe în domeniul patrimoniului cultural și de a discuta despre redresarea Europei și despre viitorul acesteia, în această primă reuniune de după izbucnirea pandemiei.
Summitul a mobilizat – prin prezență live și online – reprezentanți ai comunității mai largi a patrimoniului din întreaga Europă și nu numai, inclusiv organizații ale societății civile; autorități locale, regionale, naționale și europene; organizații internaționale; factori de decizie politică la toate nivelurile; tineri profesioniști în domeniul patrimoniului, studenți, precum și voluntari și entuziaști ai patrimoniului.
Acest summit, cu motto-ul “Sharing heritage – sharing values” a fost recunoscut de Uniunea Europeană ca fiind unul dintre evenimentele cheie ale Anului European al Patrimoniului Cultural (EYCH) și va fi susținut de programul “Europa Creativă” al UE.
Biserica de lemn din satul Urși a fost construită în 1757 și poartă hramul “Buna Vestire” și “Arhanghelul Mihail”. Se remarcă atât prin arhitectură, cât și prin pictura exterioară și interioară, realizată în culori vii, după vechea tradiție bizantină. Deosebită este și pictura din partea de vest care o înfățișează pe Maica Domnului cu un acoperământ cu aripi, o pictura asemănătoare fiind și la Mănăstirea Govora.
Monumentul Istoric din satul Urși, comuna Popești, a fost restaurat prin intermediul Fundației Pro Patrimonio.

“Aceste două premii obținute de Biserica de lemn din satul Urşi li se cuvin acestor oameni minunați, cărora le mulțumesc pentru eforturile lor și pentru grija cu care au reconstruit și restaurat, cu respect pentru vechea tradiţie bizantină, tot ce fusese degradat de timp și de intemperii, în cei 264 de ani care au trecut de la construirea ei.
Prin implicarea lor, ne-au demonstrat că iubirea pentru patrimoniul nostru cultural poate uni generații și comunități, că niciun efort nu e prea mare, indiferent de perioada de timp în care trebuie să îl depui, atunci când îți dorești să lași generațiilor următoare valorile inestimabile lăsate de înaintași.
Respect și admirație pentru tot ce au făcut pentru mica noastră bijuterie arhitecturală!”, a precizat Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea.