Comuna Perișani o să devină o adevărată stațiune montană
Primarul Ion Sandu este convins că localitatea pe care o păstorește se va dezvolta mult în perioada imediat următoare.
Rep.: – Domnule primar, România nu trece prin cele mai bune momente din punct de vedere financiar. Cum se pot face investiții într-o localitate mică în aceste condiții?
I.S.: – Din punct de vedere al investițiilor ne-am axat mai mult pe finanțări europene. Deja am depus două proiecte mari, unul pentru asfaltarea tututor ulițelor sătești din comună. Este vorba de 7,8 kilometri și ar fi ultimele neasfaltate până în acest moment. Proiectul este în procedură de licitare. Este vorba de măsura 7.2 PNDR, un milion de euro. Al doilea proiect este pentru drumul ce leagă comuna noastră de localitatea vecină, de Satul Groși, are scurtează cu 25 de kilometri pe sens accesul către Râmnicu Vâlcea. Este un drum foarte important, având în vedere că pe aici se poate trece când pe Valea Oltului se crează brocaje sau ambuteiaje. Dacă îl asfaltăm este ideal pentru fluidizarea traficului. Avem și alte proiecte, cu fonduri naționale, guvernamentale. Am depus la Miniterul Dezvoltării trei proiecte, de astaflater de drumuri sătești și construirea a încă unui pod. Noi am construit alte 9 astfel de poduri în adevăratul sens al cuvântului care au rezolvat problemele legate de viituri. Vom mai moderniza o grădiniță tot prin Ordonanța 28. Ca o concluzie, este vorba de cinci mari proiecte care vor demara până la finalul acestui an.
Rep.: – În altă ordine de idei se poate spune că localitatea se transformă ușor într-o stațiune montană?
I.S.: – Da, se poate spune. Eu am avut în vedere acest lucru încă de când am venit la primărie. Turismul este prioritate pentru noi. Am încercat să facem infrastructura necesară și cred că am reușit. Încă nu avem canalizare, dar suntem prinși în proiectul ADI Apa Vâlcea și anul viitor vor începe lucrările. Alimentarea cu apă o avem prin două rețele, ambele funcționale. Abonați avem destui, suntem prima localitate care am concensionat acest serviciu prin Apavil. Am văzut și mă bucură interesul localnicilor pentru construirea de pensiuni. Două sunt aproape gata, alte două sunt în construcție. O a cincea a fost începută prin fonduri europene, dar proprietarul nu a avut experiență și a clacat. Va da banii înapoi, dar va continua construcția pe fondurile lui.
Rep.: – Vorbind de istorie, e clar că la Perișani turiștii au ce vizita…
I.S.: – Fără doar și poate. Pregătesc un pachet de obiective istorice care să vină în întâmpinarea turiștilor. Cel mai important dintre ele este Bătălia de la Posada. Acum nu mai sunt dubii că aici a avut loc. Dacă acum 10, 15 ani erau peste 10 localități care și-o asumau, acum nimeni nu mai are dubii, la Perișani a fost! Am construit și o statuie în memoria lui Basarab I, chiar în zona unde a avut loc lupta. Am construit și un centru de informare turistică. Îi așteptăm deja pe turiști! Am găsit și alte multe obiecte care atestă originea veche a localității. În momentul de față avem și aviz de principiu de la Ministerul Culturii pentru o colecție de muzeu, vom lua și avizul final și vom expune piesele. Am descoperit și o serie de pietre cioplite în vremuri îndepărtate, chiar de pe vremea dacilor. Avem un ceasornic din piatră și multe alte obiecte.
Interviu realizat de Gabi Cârjaliu