Comuna Gușoeni, batjocorită de nişte porci

Porci cu patru picioare, dar și cei cu două picioare își bat joc de sătenii din Gușoeni. Zeci de intervenții în presă ale primarului, care s-a plâns la toate instituțiile din județ nu au rezolvat problema recoltelor distruse de animalele sălbatice.

Mistreții distrug în continuare recoltele oamenilor care au început să se lase păgubași și vor renunța la agricultură. Probabil până turmele de mistreți nu vor ajunge la zeci de mii de capete și nu vor năvăli în orașe nimeni nu va lua o măsură. Nicolae Concioiu ne-a relatat într-o convorbire de peste 30 de minte, drama acestor oameni și bătaia de joc la care sunt supuși de cei care ar trebui să le apere drepturile și să le facă dreptate.
“Acțiunile de evaluare și constatare a pagubelor produse de porcii mistreți au eșuat în Gușoeni datorită celor de la Garda Forestieră și a birocrației unui sistem care lucrează împotriva oamenilor simpli. Toată comuna este afectată de mistreți, dar mai mult de 20 de familii au depus plângeri și cereri de despăgubire la primărie în ultima perioadă. Conform legislației, HG 1679 din 2008 am convocat Comisia de evaluare și constatare a pagubelor… Am încercat prima dată să rezolvăm problema pe 11 august. Cei de la Garda de Mediu au tergiversat însă nepermis de mult verificarea documentelor. În loc să meargă pe teren și să verifice pagubele, ei au stat ore în șir în primărie să verifice actele de proprietate ale celor care au reclamat pagube. De parcă cineva din comună ar fi nebun să lucreze un pământ al altora și să reclame că mistreții au distrus porumbul de pe suprafețe de teren care nu le aparțin. Personal m-am convins de reaua intenție și de birocația folosită de cei de la Gardă. Acțiunea de verificare a actelor a durat așa de mult încât pe tern nu s-a mai ajuns decât la doi proprietari păgubiți. S-a rămas stabilit să ne întâlnim din nou pe 17 august. Cei de la Gardă au venit și au luat iar actele la verificat. Lumea era strânsă la primărie. Pe oameni i-a apucat nebunia când au văzut că iar se tergiversează constatarea. Cei de la Gardă au spus că nu există în prealabil depuse la ei acte prin care proprietarii să anunțe că sunt atacate culturile de mistreți. Păi, oamenii ăștia au depus an de an plângeri, sunt de ani de zile, nimeni nu îi ia în serios. Mereu își văd recoltele distruse. Vin și plâng la primărie. Am fost la Prefectură, Consiliul Județean și parlamentarii vâlceni. Le-am solicitat sprijin, le-am cerut ajutor. Nu se poate ca pe proprietatea ta să intre un animal sălbatic să îți distrugă recolta. Tu să nu ai voie nici să omori animalul ca să îți aperi munca și nici să nu fi despăgubit. Așa cum se spune peste tot acești reprezentanți ai Gărzii Forestiere nu vor să ajute păgubiții și încearcă să ascundă pagubele. Sătenii mai aveau puțin și se băteau cu ei. Au plecat și au spus că nu pot lucra în asemenea tensiune și lucrurile au rămas nerezolvate. Mi-au spus să convoc Comitetul de Situații de Urgență din comună și să facem acte de constatare. Păi, comitetul este format din primar, viceprimar, medicul din comun, pompier dacă există, directorul școlii. Nici unul din comitet nu are cunoștințe agronomice și nu este abilitat să calculeze pagubele produse unei culturi.
Nu vor să plătească pagubele. Mistreții vor distruge toate recoltele, se înmulțesc necontrolat și la noi și în comunele limitrofe, nimeni nu ia nicio măsură. Legislația trebuie schimbată rapid și singura nădejde îmi este în câțiva parlamentari care mi-au promis sprijin. Dar până să se schimbe o lege este cale anevoioasă. Iar oamenii de aici sunt batjocoriți în continuare”, ne-a spus disperat și trist Nicolae Concioiu, unul dintre edilii scoși din minți de birocrația unui sistem care permite distrugerea culturilor.

Traian GUMINSKI