Comună din Vâlcea cu cele mai multe decese înregistrate

Judeţul nostru este unul în care îmbătrânirea populaţiei din mediul rural este evidentă, mai multe localităţi înregistrând spor natural negativ în ultimii ani. Totuşi există o localitate în care numărul deceselor este unul record, în fiecare zi înregistrându-se la primărie unul-două decese.

Conform legislaţiei, înregistrarea oficială a unui deces trebuie să aibă loc în localitatea în care persoana a decedat, indiferent unde va fi aceasta înmormântată, unde avea domiciliul sau unde se născuse.
În comuna Mihăeşti se înregistrează anual şi cele mai multe naşteri din mediul rural vâlcean, dar şi cele mai multe decese. Primarul Constantin Bârzăgeanu spune că numărul naşterilor se datorează populaţiei în creştere multe familii tinere alegând în ultima perioadă să îşi construiscă casă sau să cumpere una construită în comuna limitrofă Râmnicului. “Decesele sunt datorate în special prezenţei pe teritoriul comunei a cunoscutului spital de pneumoftiziologie “Constantin Anastasatu”, unitate medicală de elită în domeniu la nivel naţional. Au medici foarte buni, au dotare şi au salvat sau au prelungit vieţile multor pacienţi. Dar aici vin cazuri grave de oameni bolnavi la plămâni, nu doar din Vâlcea, ci din toată ţara. Cei gravi sunt internaţi pentru tratament şi mulţi decedează aici. Aşa se face că zilnic la primărie facem actele de deces pentru cineva. Ne pare foarte rău de aceşti oameni, uneori sătenii dau de pomană şi pentru cei care nu sunt din zonă, aprind lumânări la biserici, iar preoţii noştrii îi pomenesc şi se roagă pentru vindecarea celor internaţi la noi în comună”, ne-a declarat edilul din Mihăeşti. (T.G.)