Comuna Dăești e campioană la investiții!
Comuna Dăești s-a dezvoltat accelerat în ultima perioadă, grație eforturilor pe care le face primarul George Popolan și echipa pe care o coordonează.
Investiții finanțate prin CNI
George Popolan spune că foarte important a fost finanțarea venită prin Fondul Național de Investiții: “Avem investiții prin Compania Națională de Investiții, două săli de sport în Satul Fedeleșoiu, o a doua sală de sport în Satul Dăești și o școală cu clasele I-IV și grădinița din Satul Sâmbotin, aproape de recepție. Am plimbat acest proiect pe la mai multe ministere și mai multe măsuri. Inițial nu am reușit pentru că ambele unități școlare sunt pe același teren și nu se putea face o dezmembrare legală. Cu ajutorul președintelui PNL Cristian Buican am reușit să obținem finanțare și, până la finalul acestui an, școlarii și preșcolarii se vor muta în casă nouă. CNI și-a ținut cuvântul și sunt sigur că se va întâmpla așa și pe viitor. Am pus accentual pe învățământ și sănătate, sunt domeniile de la care pleacă dezvoltarea durabilă unei localități. De altfel, avem în derulare și proiectul de dotare cu echipamente modern a tuturor școlilor din localitate. Dispensarele sunt realizate în toate satele, cu excepția Satului Băbuiești. Oamenii de acolo coboară în Dăești și au tot ce le trebuie”.
Cea mai mare investiție din istoria comunei – alimentarea cu gaze naturale
În ceea ce privește Programul Național Anghel Saligny, lucrurile merg bine, un proiect a fost deja finalizat în timp ce al doilea o să fie gata anul viitor: “Cu finanțare pe Programul Național de Dezvoltare Anghel Saligny avem un proiect mic de apă și canal pe care l-am finalizat deja și a cărui recepție va avea loc săptămâna viitoare. De asemenea, avem un proiect de asfaltare de străzi. Am finalizat deja 2 kilometri din cei 6 câți are investiția. Totul se va finaliza anul viitor pentru că toate străzile asfaltate trebuie să beneficieze și de apă și canal, am și dat o declarație pe proprie răspundere în acest sens”.
Cea mai mare investiție din istoria localității rămâne alimentarea cu gaze naturale a gospodăriilor: “Avem și proiectul de racordare la rețeaua de gaze naturale la care am lucrat foarte mult, încă din anul 2015 și trebuie spus că cetățenii înțeleg că totul merge mai greu pentru că totul trebuie făcut în ordinea firească. Facem pentru început apă, canal, gaz și apoi asfaltare. Se merge mai greu cu săpăturile spre Satul Fedeleșoiu dar vom ajunge și acolo anul viitor, așa cum se va ajunge către toate satele. Este cel mai mare proiect din istoria localității, în valoare de aproximativ 6 milioane de euro. Vor benefia toți cetățenii și am întârziat puțin acest proiect pentru că am dorit ca oamenii să plătească mai puțin pentru racordare. În acest proiect am inclus atât branșamentul și contoarele. Utilitatea o să fie dusă la limita proprietăților și cetățenii care doresc să se racordeze o vor face, cei care nu doresc nu sunt obligați și poate fiii, nepoții, strănepoții vor dori peste ani să racordeze proprietățile”.
Oamenii din Băbuiești nu au fost uitați
Nici familiile care locuiesc în zona Băbuiești nu au fost uitate, în ciuda dificultății satului izolat: “În Satul Băbuiești sunt 80 de familii, majoritatea oamenilor de acolo sunt la vârste înaintate. Sunt oameni corecți, atașați de locurile natale pe care au ales să nu le părăsească, chiar dacă nu aveau acolo absolut nimic. Am dus acolo iluminatul public pe fonduri europene și s-au făcut investiții la capitolul infrastructură rutieră. De asemenea, am dus apa aproape la toate gospodăriile, a mai rămas o singuri comunitate Și tot acolo este singura clădire din comună care a rămas nemodernizată, căminul cultural, clădire care va trece prin ample transformări”.
George Popolan este convins că în următoarea perioadă comuna Dăești se va consolida economic, iar comuna pe care o păstorește va avea o evoluție spectaculoasă și va deveni atractivă atât pentru turiști, dar și pentru mediul de afaceri, sau pentru cei care caută o oază de liniște în apropiere de oraș.