Colectarea selectivă a deșeurilor este luată în bătaie de joc la Râmnicu Vâlcea

Lumea produce din ce în ce mai multe deșeuri, majoritatea din acestea fiind nocive mediului și distrugând clima, vegetația și fauna.

Peste tot guvernele responabile încearcă prin măsuri legislative să micșoreze impactul deșurilor asupra mediului, să micșoreze cantitatea produsă și să recicleze la maxim.
Legislativ ne-am aliniat și noi normelor Uniunii Europene.
În fapt, continuăm să ne îngropăm în gunoi, să plătim sume uriașe pentru transportul acestuia la puținele gropi funcționale din țară și să deținem alte gropi făcute conform normelor europene (cum avem la Fețeni) în care nu puteam duce deșuri pentru că nu sunt colectate selectiv.


Situație critică

În Râmnicu Vâlcea se vede cel mai bine cum legea este luată la bătaie de joc. Dar același lucru se întâmplă în toate localitățile din județul nostru, în unele din mediul rural situația fiind gravă. Acolo nu mai vor operatorii de salubritate să meargă să ridice deșurile, iar populația le aruncă unde poate mai ales pe malul apelor.

Ce spune legea?

Din 1 iulie 2019 este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții:
• plastic/metal
• hârtie/carton
• sticlă
• deșeuri reziduale/amestecate/menajere

Este interzisă amestecarea deșeurilor.
Este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011. Sunt prevazute sanctiuni cuprinse intre 1.000 de lei si 2.000 de lei pentru persoanele fizice si intre 20.000 de lei si 40.000 de lei pentru persoanele juridice.



“De ce este importantă colectarea selectiva?

Se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor.
Se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile
Se reduce consumul de energie

Ce se întâmplă în Râmnicu Vâlcea

În câteva orașe mari din țară colectarea selectivă a fost pregătită din vreme de autorități. Populația a fost informată. Sau montat pubele colorate distinctiv la asociații de proprietari și s-au împărțit saci de gunoi colorați diferit la cei ce locuiesc în case. Operatorii de salubritate s-au dotat cu autoutilitare distinctive care ridică strict una din categoriile de deșeuri.
La noi în municipiu primăria a făcut o scurtă informare mediatică asupra obligativității cuprinse în legislație și valabilă de la 1 iulie 2019 și a alocat sume importante pentru a moderniza ghenele de gunoi. Au fost cumpărate și montate cuști metalice vopsite în verde în care se află închise pubelele pentru a nu mai permite accesul animalelor sau a aurolacilor care scotoceau prin tomberoane. În aceste spații s-au evidențiat prin scris distinctiv, pus în exterior, pubelele în care se aruncă pe categorii deșeul.
De fapt în care ar trebui să aruncăm selectat deșeurile.
În realitate sunt foarte puțini locuitori care duc gunoiul selectat. Majoritatea nici nu se uită atent în ce pubelă își aruncă sacul cu gunoi, sac în care se află deșeuri nesortate acasă.
De ce fac oamenii acest lucru și nu respectă legea? Păi, pentru că au remarcat că mașinile care vin să ridice gunoiul oricum nu țin cont de nicio selecție, iar gunoierii răstoarnă la rând toate pubelele amestecând gunoaiele în containerul autoutilitarei.
Credeți că știe vreun râmnicean unde este dus apoi acest gunoi? Câte tone de gunoi produce orașul zilnic? Unde sunt transportate și cât costă? Habar nu are și nici nu îl interesează. Este posibil ca nici măcar consilierii municipali să nu cunoască aceste informații și să arunce la rândul lor gunaoiele eselectate. Am fi vrut să îi urmărim pentru un reportaj dar nu ne permite timpul să o facem cu toți și ar fi interpretat cu siguranță gestul nostru ca un atac jurnalistic făcut la comanda unor adversari.
Oamenii văd că există o creștere constantă a cheltuielilor la utilități. Pun asta pe seama guvernaților, a economiei. Nu calculeză cât costă de fapt transportul și depozitarea gunoiului. Puțini știu că în curând nu vom mai avea unde duce deșeurile. Nu mai avem gropi de gunoi și Uniunea Europeană nu ne mai lasă să facem altele nestandardizate. Iar în cele moderne nu poți duce și deversa deșeuri neselectate.
Până atunci ne mințim și ne furăm căciula. Într-un oraș care este într-adevăr frumos și curat, dar care ar fi trebuit să fie cel mai ecologic din țara noastră. Puteam face campanii din timp și puteam pregăti populația, puteam identifica operatori de salubritate serioși, puteam să ne facem propiul derviciu de salubriatte. Să aducem venituri unităților școlare din municipu. Puteam să ne învățăm copii să selecteze pentru reciclare. Să ducă măcar hârtia și plasticul de pet în containere din curtea școlilor, iar acestea să-l vândă apoi unor firme specializate sau să îl ofere și gratis celor care pot recicla. Important era ca din oraș să plece cât mai puține tone de deșeu nereciclabil. Să plătim mai puțin, să poluăm mai puțin, să protejăm mediul
Nu am făcut nimic din toate astea și nici nu facem. Ducem niște saci, poate colorați diferit, dar cu gunoi amestecat, în niște containere care au costat o grămadă de bani și aruncăm gunoiul la întâmplare. Mulți nici nu știu că în containerele destinate deșeurilor din plastic nu trebuie aruncat plastic murdar, iar la peturi trebuie scos înainte dopul pentru ca prin presare să poată fi depozitat mai mult pastic într-un spațiu mai mic. Și ce folos dacă am face câțiva treaba asta? Să vedem apoi cum gunoierii vin și amestecă oricum deșeurile în aceeași mașină?
Ne furăm singuri căciula, ne mințim și mințim Uniunea Europeană. Și alături de alte milioane sau sute de milioane de inconștienți distrugem în fiecare zi lumea în care trăim.

Traian GUMINSKI