Codul Administrativ a fost votat și de liberalii responsabili

Printre cei care au votat Codul Administrativ, atât de necesar administrațiilor locale și reparatoriu pentru sute de aleși locali care au ajuns să aibă pensii de mizerie după mai multe mandate de responsabilitate, au fost și unii parlamentari din opoziție.
Printre ei se numără și deputatul Cristian Buican, secretar al Camerei Deputaților și lider al organizației județene. Acesta nici nu putea face altfel după ce, prin vot majoritar, Biroul Județean Politic al PNL le ceruse parlamentarilor vâlceni liberali să adopte acest COD. Liberalii au avut mereu primari responsabili și acum dețin majoritatea mandatelor de primari din Vâlcea.

Numai un nebun putea vota împotriva dorinței proprilor colegi de partid, primari, când toată lumea știe că greul oricăror campanii electorale este dus de aceștia.
După vot, o parte a presei s-a folosit de demisia domnului Victor Giosan din PNL. Acest oportunist care a profiat la maxim de apartenența la PNL și a luat din această poziție multe funcții politice, administrative, guvernamentale, europene, câștigând și bani buni din exercitarea lor, a motivat că pleacă din Partidul Liberal datorită faptului că unii deputați liberali au votat pentru Codul Administrativ.
Victor Giosan poate fi considerat oportunist, dar nu prost. A folosit o conjunctură politică pentru a motiva plecarea sa spre formațiunea lui Cioloș.
Din păcate, prea puțini primari l-au apărat public pe Cristian Buican. Unul dintre cei mai vocali este Cătălin Avan, edilul din Păușești. El a spus public ce avea de spus despre plecarea lui Giosan. Alții s-au mulțumit să ne scrie în privat și să ne spună că PNL a pierdut un “…plânge” sau că fiul unui fost judecător comunist nu are cum să fie liberal autentic niciodată. Nu îi contrazicem, dar nici nu îi aprobăm.

Ce spune Victor Giosan

“După exact 23 de ani constat cu mâhnire că distanța dintre valorile, principiile, opiniile, soluțiile mele și cele ale multora dintre colegii mei din conducerea PNL Vâlcea și din ceea ce comuniștii numeau ”activul de partid”, a devenit atât de mare încât orice încercare de a construi un compromis rezonabil și acceptabil este inutilă și dăunătoare, pentru toată lumea. Orice abordare de tip realist, pragmatic are o limită pe care dacă o depășești devi ridicol. Cu atât mai mult cu cât tot ceea ce am făcut sau am încercat să fac din 1996 încoace în funcții publice, tot ceea ce am sfătuit și sfătuiesc pe alții să facă în domeniul administrației publice, este călcat în picioare de prevederile actualului Cod Administrativ, în opinia mea la fel de nocive precum modificările Codului Penal.
Le urez colegilor mei liberali vâlceni mult succes în continuare și sper să ”plătească” electoral cât mai puțin pentru deciziile pe care le-au luat, le-au acceptat sau le-au tolerat în ultimul timp. O să trimit o demisie scrisă organizației PNL din Râmnic”.
Sperăm ca scrisoarea cu demisia să fi ajuns la destinație și partidul să fi luat cunoștiință de ea. Niciun primar liberal nu mai putea să se implice în vrei campanie cu Giosan coleg de partid.
Nu după ce acesta a declarat: “PNL Vâlcea devine o anexă a intereselor, înguste, egoiste și profund ne-legitime ale unui grup foarte vehement de primari liberali, care din păcate nu au nici o legătură cu liberalismul, ci numai cu perpetuarea și consolidarea avantajelor proprii sub masca apostolatului în administrația locală. În acest fel orice critică de substanță a PSD Vâlcea devine o glumă, un bluf, o retorică goală, atât timp cât în chestiuni esențiale se votează la fel cu partidul/coaliția de guvernare PSD&ALDE”.
Acei primaril liberali au muncit din greu pentru fiecare vot în multe alegeri în care Giosan s-a plimbat și nu a cheltuit nimic. El doar a luat de la partid, dar de dat a fost mai greu!
Atacuri asupra liderului liberal Cristian Buican vor mai fi în presa locală mai ales că acestea sunt subvenționate parțial de un primar liberal puțin senil căruia i-a intrat în cap că ar merita el să fie președinte peste PNL Vâlcea și din 2020 deputat.
Cristian Buican are însă experiența necesară de a gestiona situațiile de criză și o memorie de matematician deci va reține exact pe cine se poate baza, cine îi sunt prieteni și cine îi sunt dușmani!

Traian GUMINSKI