Coca Nițulescu face o radiografie a învățământului: “Pe noi nu ne întreabă nimeni niciodată”

Profesorul Coca Nițulescu afirmă că învățământul românesc este pus la zid de părinți, elevi, media, dar gradul nostru de analfabetism este în creștere. De asemenea, faptul că toți aruncă responsabilitatea pe comunitățile locale, în condiţiile în care chiar au investit în școli, nu au un temei real.

“De câteva luni, 2 subiecte fac “rating” în mediul online sau media: învățământul românesc și pandemia cu COVID 19. Cum nu lucrez în sistemul sanitar, mă rezum doar în a-mi exprima câteva păreri personale despre învățământul românesc. De câteva luni, învățământul românesc este pus la zid de părinți, elevi, media. Toți parcurg alături de noi, profesorii, programele școlare, toți învață “comentarii”, toți rezolvă probleme la matematică, dar gradul nostru de analfabetism funcțional este în creștere… Începem sau nu școala în septembrie 2020 este subiectul dezbătut de multi vloggeri, influenceri sau personaje atotștiutoare, persoane care caută să își mențină notorietatea în mediul online…
Bine că propun parintii, elevii, bunicii, media, presa și toti beneficiarii direcți și indirecți scenarii, soluții sau programe școlare pentru anul școlar 2020-2021! Pe noi nu ne întreabă nimeni niciodată! Nu avem sindicate, nu avem asociații ale profesorilor, nu avem nimic! Toți spun că învățământul romanesc este ușor învechit! Nu contest, dar cu 2.8% din PIB din 1990, e ca și cum locuiești într-o casă bătrâneasca de 100 ani, dar toți vor să fie de 5 stele, dacă se poate și all inclusive! Programe învechite, neadaptate la evoluția tehnologiei moderne este un șablon fals! Un popor care nu își cunoaște istoria, devine un popor fără identitate și spirit civic! Istoria nu se rezuma doar la a memora anii de domnie ai domnitorilor romani, ci la amprenta lăsată de aceștia în evoluția istorică a poporului român! Mulți spun că îl avem pe Siri! Dar și cu Siri, trebuie să faci conversație, să îl întrebi, tehnologia nu teleportează informațiile, ele se dobândesc! Toți aruncă responsabilitatea pe comunitățile locale care, fie vorba între noi, chiar au investit în școli, atât cât ține de dumnealor!
Academia Română era acum 30 de ani o elită, un barometru al intelectualității de care se ținea cont…Era o plăcere să le asculți discursurile, prelegerile, vocabularul elevat și mesajul cultural transmis…
Astăzi ținem cont de “partea vocală” a presei online!!! Suntem puși la zid! Da, nu toți suntem foarte bine pregătiți, dar nu noi am acreditat facultăți la ID și nu noi am “format” profesori prin facultăți fantome, gen Spiru Haret… Nu noi am scăzut calitatea învățământului românesc în detrimentul cantității! Nu noi am eliminat școlile de artă și meserii! Nu noi am implementat coordonata evoluției învățământului superior, cine nu vrea, nu face facultate! Poate ne întreabă și pe noi cineva ce, cum și de ce vrem sau nu vrem anumite măsuri… Poate greșim și noi, dar nu o facem pentru că suntem slabi pregătiți, ci doar obosiți să luptăm zilnic cu acești atotștiutori…”, precizează prof. Coca Niţulescu.