Cine este primarul din Vaideeni!

Daniel Achim Băluță este exact primarul de care avea nevoie Vaideeniul și cel mai reprezentativ edil din Vâlcea, indentificându-se total cu valorile comunității sale.

În comunele montane tradiția este esențială. Tradițiile și cutumele se respectă cu sfințenie și toată lumea știe imediat dacă cineva încalcă o lege nescrisă.
În Vaideeni una din valorile importante este familia. Este o rușine să divorețezi și mulți ani comunitatea nici nu a înregistrat vreun divorț. Nimeni nu te obligă să te însori sau să te măriți cu cineva și nici nu te obligă să faci asta prea repede. Dar când o faci înseamnă că ai făcut-o pentru o viață. Lumea de aici pune mare preț pe carte. În toate casele există cărți și toată lumea a luat cărți măcar o dată din biblioteca comunală. Toate familiile au făcut eforturi să își trimită copii la studii. Familia actualului primar a procedat identic. Iar Achim Daniel Băluță a fost un student de top al Facultății de Științe Economice din București. A urmat cursurile la zi și a avut oferte pentru a rămâne în București. S-a întors la noi în județ. A avut oferte pentru a rămâne în Râmnic dar a acceptat doar locul de muncă și a preferat să facă naveta la Vaideeni. S-a căsătorit conform tradițiilor, și-a întemeiat o familie puternică și frumoasă devenid tatăl a două fetițe superbe. A continuat să poarte portul popular cu fiecare ocazie, să cînte și să joace alături de cei din comună, să muncească alături de ei. A candidat, tânăr fiind, și a devenit, la primul mandat unul din cei mai tineri edili din județ. Și-a văzut de casă de familie, de primărie. A transformat întreaga comunitate în familia lui extinsă fiind prezent la toate evenimentele trisite sau fericte din viața comunității. A adus fonduri în comună, a lansat proiecte, a ajutat oamenii la necaz, a dezvoltat infrastructura din Vaideeni. A transformat “Învârtita Dorului” într-o manifestare puternic mediatizată la nivel național.
Daniel Achim Băluță este oier, economist, primar, tată, țăran și intelectual în același timp. Pentru comunitatea sa este important că este cum spun cei de aici “bărbat”.
Au un bărbat adevărat în fruntea comunei. Un bărbat cu energie și înțelepciune, cu răbdare și hotărâre. Ăsta e primarul din Vaideeni!

Traian GUMINSKI