Cine a pierdut de fapt alegerile din Vâlcea în 26 mai

Statistica este una din cele mai exacte ştiinţe. Ea poate permite efectuarea unor analize matematice, economice sau istorice. Statistica ne permite să analizăm din alte unghiuri rezultate obţinute de-a lungul unor cicluri electorale. Prin prisma datelor publice referitoare la alegerile din Vâlcea din ultimii ani putem să oferim cititorilor noştri o analiză care să le dea de gândt. Folosind apoi argumente logice putem trage concluzia că alegerile din Vâlcea nu au fost pierdute de niciun partid politic, ci au fost pierdute de logica bunului simţ.

În logica acestuia şi a binelui se pot lua măsuri de eliminare a promovării demagogiei şi oportunismului la următoarele alegeri, deşi s-au creat deja premisele ca în consiliile locale şi cel judeţean să acceadă şi nişte retardaţi, nişte cimpanzei sau nişte hamsteri dacă aceştia ar fi nominalizaţi pe listele USR-PLUS!
Nu cu mulţi ani în urmă PPDD- partidul lui Dan Diaconescu promova, inclusiv în Parlament, oameni fără valoare şi care nu se remarcaseră prin nimic. Acel partid însă nu era atât de toxic ca noua formaţiune şi pentru faptul că era format în jurul unui lider, iar când liderul a fost anihilat partidul şi-a pierdut aderenţii. USR este însă un curent de masă creat cu multă dibăcie în laboratoarele unor ţări cu servicii specializate în manipularea maselor!
Dar să revenim la analiza noastră începând cu formaţiunile mai mici.
Partidul lui Ponta, format în mare parte din susţinători şi simpatizanţi ai acestuia şi a Corinei Creţu a reuşit să adune la Vâlcea aproape 7 la sută din voturi ceea ce este o victorie pentru o formaţiune nouă. Putem anticipa că la localele de anul viitor Pro România nu va avea probleme în a depune liste în toate localităţile deoarece în fiecare comună vor exista membri ai PSD nemulţumiţi că nu pot prinde un loc pe lista de consilieri locali ai PSD aşa că vor accepta migrarea la Ponta. Probabil va fi greu să acceadă în consiliul municipal, dar nu imposibil. Voturile obţinute însă pot duce formaţiunea în Consiliul JudeţEan chiar dacă nu va obţine mandate de primar.

ALDE Vâlcea – poate trăi frustrarea pentru neaccederea în Parlamentul European. În judeţ însă partidul lui Tăriceanu a trecut cu peste jumătate de procent pragul electoral ceea ce este bine în condiţiile unei participări la vot masive şi peste aşteptări şi în condiţiile în care în judeţ au votat peste 20 de mii de oameni pe liste suplimentare prea puţini dintre aceştia alegând ALDE. Puţini sunt cei care ştiu că organizaţia vâlceană s-a situat pe un onorabil loc 7 în clasamentul organizaţiilor judeţene ALDE. Partidul are şanse mari să obţină minim un mandat de primar la Păuşeşti Otăsău unde ALDE a luat 44 la sută la europarlamenatre, un număr bun de consilieri locali şi va intra cu siguranţă în Consiliul Judeţean.

PSD Vâlcea a obţinut un mare număr de voturi. Un număr în creştere faţă de alegerile anterioare, dar a pierdut la mustaţă victoria în judeţ datorită prezenţei masive la vot a populaţiei. Numărul acesta de voturi mai mare decât de obicei nu a fost procentual cel mai mare. La vot s-au îmbulzit oameni care nu mai votaseră de ceva ani, oameni care au venit din alte judeţe precum şi tineri din segmentul 18-25 ani, exact cel în care social democraţii nu au priză şi din care nu au atras ca membri decât eventual cîţiva copii şi nepoţi ai activiştilor vechi.

PNL Vâlcea s-a declarat câștigător al alegerilor europarlamentare. Rezultatul strict matematic al voturilor îi îndreptățesc pe liberali să spere în rezultate excelente la localele de anul viitor! Numai că atunci nu va candida pentru ei un Rareș Bogdan și nici pe liste suplimentare nu se va putea vota. Oricum PNL a obținut unu număr record de voturi.

PrincipaLul pierzător al acestor alegeri pare Mircia Gutău, al cărui partid de fapt nici nu a candidat la aceste alegeri. Primarul Râmnicului a avut însă ocazia să facă un test extrem de util pentru localele următoare și are vreme să își organizeze propria campanie, lista de candidați pentru consiliul municipal și strategia pentru a obține un nou mandat. Pentru cei care i-au criticat decizia de a sprijini PSD la aceste alegeri sunt importante câteva precizări. Gutău este un om de cuvînt care își respectă aliații. Cei din PSD îl ajută, de la începutul actualului mandat să aibă majoritate solidă pentru proiectele sale în consiliul municipal și tot PSD i-a dat voturile necesare pentru a avea proprii doi viceprimari. În aceste condiții era normal să încerce să îi sprijine în alegerile europarlamentare.

Cei care au votat partidele enumerate mai sus au avut opțiuni rezonabile, luate pe baza unor analize economice, administrative sau convingeri politice. Cei care au votat în schimb listele USR au făcut acest lucru mÂnați de impulsuri emoționale sau de o campanie deșanțată a unei formațiuni care nu a făcut în istoria ei nimic, dar absolut nimic, pentru județul nostru. Ei sunt de fapt învinșii acestor alegeri. Ei sunt oameni păcăliți de o demagogie ieftină, de atacuri, critici, invective și insulte.
Din păcate exact în municipiu, oraș cu pretenția de a avea cei mai mulți intelectuali, au fost cei mai mulți votanți ai unei liste pline de demagogi și oportuniști.
Rezultatele finale nu pot influența decisiv viața vâlcenilor. Dacă PSD ar fi avut 2 mandate în plus de europaralmentari, sau le-ar fi avut liberalii sau useriștii nu credem că s-ar fi întâmplat ceva bun sau rău pentru vâlceni în următorii 5 ani cât va fi mandatul noilor aleși. În localele de anul viitor însă dacă oamenii vor vota manipulați niște candidați pe care nu îi cunosc, despre care ale realizări sau performanțe profesionale nu știu nimic doar așa împinși la vot de sloganuri pline cu “muie”, “ciumă”, “penali”, există riscul major să promoveze în funcții de primari și consilieri exact pe cei care vor aduce ciuma peste Vâlcea. Și atunci vom pierde cu toții.

Traian GUMINSKI