În cimitirul Budeşti azi va fi înmormântat eroul anticomunist Gheorghe Plop

Gheorghe Plop, nea Georgică cum îi spuneau nepoţii şi strănepoţii, a fost nu numai un model de conduită în viaţă, dar şi un exemplu pentru mii de tineri care i-au citit memoriile şi i-au ascultat discursurile după 1989.

Născut la Huşi în 1 august 1924 a fost un student eminent, apoi un militar de excepţie, făcând întreg frontul cu gradul de sergent ( a fost avansat după 1990 la gradul de sublocotenent), iar în puşcăriile comuniste a fost un model de rezistenţă.
A suferit mai multe condamnări din care una la muncă silnică pe viaţă, fiind acuzat de complot împotriva orînduirii comuniste şi de apartenenţă la organizaţii anticomuniste. A supravieţuit ororilor din puşcăriile celebre din Alba Iulia, Gherla, Piteşti, Periprava în care a petrecut 13 ani.
S-a stins din viaţă exact pe 1 ianuarie anul acesta, înconjurat de nepoţii şi strănepoţii săi cărora le-a spus în ultimele cuvinte să creadă mereu în Dumnezeu şi să îşi iubească permanent ţara. O ţară care,î n ciuda legislaţiei care îi dădea drepturi, nu a găsit doi metri de pământ pentru locul de veci. Anul trecut, simţind că se apropie finalul vieţii a solicitat primăriei Râmnicului, în baza legii care îi dădea dreptul, un loc de veci. SC PIEŢE PREST, care are în administraţie cimitirele din Râmnic, i-a răspuns că are într-adevăr dreptul la un loc de veci gratuit pe o concesiune de 7 ani, dar nu au unde să îi dea acest loc şi îl vor da după moartea sa, sau la inaugurarea unui nou cimitir. Rudele au alergat după moartea sa după locul de veci la care avea dreptul, dar nu au găsit loc în Râmnic. Până la urmă parohia Budeşti a acordat acest loc veteranului care şi-a iubit ţara până în ultima zi şi care în 2015, la 91 de ani împliniţi, a petrecut vara la închisoarea Piteşti pentru a le povesti tinerilor veniţi la Şcoala de vară despre ororile din această închisoare unde a fost experimentată metoda de reeducare prin tortură importată de la călăii sovietici din NKVD.
Nea Georgică se declara norocos că a supravieţuit şi psihic acestor torturi. Nu a solicitat medicamente gratuite deşi avea dreptul, nu a solicitat ajutoare, bilete de călătorie la care avea dreptul, teren. Nu a solicitat statului nici terenurile şi proprietăţile care au aparţinut familiei sale şi au fost confiscate de regimul comunist. Nu a cerut nimic, decât doi metri pentru mormânt.
Legea spune că primăria din localitatea unde are veteranul domiciliul trebuie să îl dea. Primăria Râmnicului nu a avut sau nu a vrut. Primăria Budeşti nu avea dreptul să îl dea gratis. L-au cumpărat urmaşii săi până la urmă de la parohia din comuna limitrofă Râmnicului.
Şi astăzi, la ora 12.00, o subunitate de militari de la Centrul Militar Panait Donici formată din 27 de subofiţeri şi ofiţeri îl va însoţi la mormânt şi îi va da onorul sublocotenentului în retragere Gheorghe Plop. Unul din ultimii veterani eroi ai judeţului nostru.
În 2015 cu ocazia “Anului Veteranului”, colonelul Cristian Poienaru, comandantul Centrului Militar Judeţean Vâlcea îi acorda Diploma de onoare în “în semn de preţuire faţă de eroismul şi devotamentul faţă de ţară”. În 2014 Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor îi acorda diplomă de fidelitate cu ocazia aniversări a 60 de ani de la înfiinţarea C.A.R Pensionari. În 2002, prin Decretul 113, Ion Iliescu, preşedintele României de atunci, îi conferea Medalia “Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945” domnului Plop Gheorghe pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de al doilea război mondial.
Televiziunile Naţionale şi presa locală din judeţele în care a fost închis i-au dedicat de-a lungul timpului atenţie. Redăm doar un fragment din Buciumul.ro:
“Fenomenul Piteşti a fost pus la cale în afara ţării noastre, nu este de origine românească. Este importat din URSS, adus la noi de către Alexandru Nicolschi, pe numele lui adevărat Boris Grünberg, care a vrut să pună în aplicare nişte idei ale lui Beria (fost şef al NKVD n.r.) pentru înfrângerea rezistenţei anticomuniste”, a explicat Gheorghe Plop, unul din cei aproximativ 1000 de studenţi victime ale experimentului Piteşti.
Pentru a-şi putea implementa ideile venite din URSS, comuniştii au încercat să distrugă intelectualitatea. Studenţii închişi la Piteşti fuseseră pregătiţi ca o elită pentru ţară, ori ei, comuniştii, nu aveau nevoie de această elită pentru că elita înseamnă iubire de ţară, iubirea de Dumnezeu, iubirea de familie, iar comunismul a luptat împotriva acestora. „Comuniştii voiau să dispară iubirea de ţară, România, familia, acesta erau obiectivele comunismului”, a explicat Gheorghe Plop.
Dumnezeu să îl odihnească şi să îl aşeze alăturii de toţi eroi şi martirii acestui neam!

Traian Guminski