CET mai aproape de faliment! Borza renunţă la administrare

Ce ţară am ajuns dacă un judecător român vrea să oblige unicul furnizor de apă cadă şi energie termică a oraşului să vândă abur industrial sub preţul de producţie către o firmă poloneză?! Pînă unde merge trădarea şi nepăsarea? Vom afla peste câteva zile.

Cu puţin timp în urmă Remus Borza, administratorul judiciar de la CET Govora, a anunţat în şedinţa Consiliului Judeţean Vâlcea că, luni, Euro Insolv va renunţa la mandat, în condiţiile în care, vineri, o hotărâre judecătorească nu va fi aşa cum doreşte. Cunoscutul avocat specializat în administrarea firmelor în insolvenţă a sugerat că vinovaţi de aducerea CET Govora în pragul falimentului sunt USG, Oltchim şi magistratul de la Tribunalul Vâlcea care, zilele trecute, a dat o hotărâre în favoarea polonezilor, obligând societatea deţinută de CJV să livreze în continuare abur industrial la un preţ cu mult sub cel de producţie. Borza a lăsat să se înţeleagă că renunţă la mandat din cauză că nu ar mai avea cum să prevină falimentul.
Personal am avertizat de acum doi ani că CET va ajunge în această situaţie, dar spre deosebire de Borza putem spune că vinovaţi de faliment sunt şi mulţi politicieni vâlceni (unii parlamentari, alţii mari prin administraţie), inclusiv cei care au făcut parte din AGA şi CA de la CET în ultimii 10 ani, plus conducerile CET, dar şi mulţi patroni din presa locală care de dragul unor contracte comerciale prin care au muls bani buni din CET au ascuns adevărul sub preş în toţi aceşti ani.
„Dacă pe 5 septembrie instanța va da o decizie în dezavantajul CET Govora, sunt obligat de lege să demarez procedura de faliment. Atâta vreme cât o societate economică, aflată în insolvență, înregistrează pierderi, administratorul judiciar este obligat să declare falimentul. Astfel, luni ne depunem mandatul și nu am luat nici un leu și nici nu voi lua. Timp de 10 ani USG nu a dat nici un leu statului român. Timp de 10 ani a fost finanțat de CET Govora. A fost obligat să investească 46 de milioane de euro în interesul USG. În condițiile în care, din cauza aceleiași societăți, noi înregistrăm 300 de milioane de lei pierderi. Observ că toată lumea plânge de grija USG în loc să plângă de grija CET-ului. Vina mea este că am ținut cu casa și nu cu polonezii. Faptul că magistratul m-a obligat să vând sub prețul de producție ar putea să îi trimită pe unii (și pe magistrat) într-o vizită la Beciul Domnesc”, a declarat Remus Borza.

Traian GUMINSKI