CET GOVORA va lăsa jumătate din Râmnicu Vâlcea fără apă caldă
Informaţiile din acest articol provin din surse mai mult decât credibile şi au rolul nu de a panica populaţia municipiului, ci de a o conştientiza că este corect şi logic ca cel care îţi vinde ceva să vrea banii pe produsul său.
De mulţi ani CET vinde apă caldă şi căldură râmnicenilor şi face bine, dacă ţinem cont că unitatea a fost devalizată de nenumăraţi şmecheri care au căpuşat-o, adusă aproape în stare de faliment, salvată de Remus Borza şi acum băgată într-o luptă juridică oarecum nedreaptă cu fenomenul neplăcut de la Alunu, generat de o exploatare haotică a cărbunelui făcută de alţii, nu de cei de la CET.
Pentru a continua redresarea însă, CET nu mai poate face pomeni şi nici nu le va mai face, ci va sancţiona drastic pe rău platnici!
Majoritatea problemelor mari din Asociaţiile de proprietari din Râmnicu Vâlcea nu provin însă de la rău platnici, ci de la administratorii care au furat, devalizat visteriile asociaţiilor şi care apoi au fugit scăpând nesancţionaţi. CET a fost prea permisivă poate datorită unui amestec politic care nu ar fi trebuit să aibă loc. Administratorii au plătit mereu facturile la energie electrică, altfel RENEL le tăia curentul şi locatarii ar fi ţipat, au achitat de multe ori în avans facturile pentru gunoi, altfel cei de la salubritate nu mai ridicau gunoiul şi lumea s-ar fi scandalizat. Toată lumea plăteşte la timp cablul TV, internetul, telefonia, energia electrică şi gazul ştiind că nu au alternative.
Ei bine, la apa caldă şi energia termică au existat şi există întârzieri nejustificate.
Zeci de delapidatori au scăpat
Unele asociaţii de proprietari sunt în situaţii dramatice. Au fost administrate de adevăraţi escroci care au folosit facturi false pentru deconturi, care au minţit care au furat banii oamenilor apoi ajutaţi de complici şi-au vândut proprietăţile şi s-au mutat în altă parte. Sunt procese civile în instanţă şi o gramadă de plângeri penale. Dar:
– nu se mai pot recupera în mare parte banii că nu ai ce executa şi
– escrocheriile nu au fost pedepsite pentru că poliţia şi procuratura sunt extrem de slabe în acest domeniu.
Înainte de 1989 sute de gestionari au înfundat puşcăria pentru delapidări minore faţă de cele făcute de unii administratori vâlceni care au mai şi distrus la plecare arhivele asociaţiei încât noi administratori nu mai ştiu ce s-a plătit şi cine a plătit.
Pe plan legislativ este nevoie de o întăriere a pedepselor pentru cei care delapidează asociaţiile trebuie prevăzute măsuri aiguratorii imediate, la preluarea funciie trebuie constituite garanţii şi la primele suspiciuni de fraudă arestări, reţineri şi anchete.
De ce nu va mai interveni politicul şi Consiliul Judeţean
Actuala conducere a Consiliului Judeţean Vâlcea, dar şi cei din Consiliul de administraţie al CET Govora, ştiu bine că fostul lider al CJ se face vinovat de situaţia dramatică din CET pentru că de dragul populismului şi al păstrării electoratului a luat decizii economice de-a dreptul nerealiste şi “criminale”. El a impus CET să livreze energie electrică pe datorie OLTCHIMULUI deşi ştia că Oltchim nu are lichidităţi şi că nu va achita în veci această energie electrică ce putea fi valorificată imediat de CET pe piaţa liberă la un preţ bun.
Apoi a insistat, în fiecare iarnă, din mandatele sale ca CET să nu taie căldura şi apa caldă asociaţiilor cu probleme la plată încurajând pe de o parte oamenii să nu plătească utilităţile, şi pe de altă parte administratorii să fure banii plătiţi şi să nu achite facturile către CET.
Actuala conducere a CJ este responsabilă şi are pregătirea economică şi juridică să nu mai comită abuzuri în serviciu iresponsabile.
Iar conducerea CET ştie că singura variantă de a salva unitatea este să procedeze exact ca cei de la energia electrică. Adică cine nu plăteşte, nu primeşte.
Deocamdată s-au acceptat eşalonări, dar puţine asociaţii sting din datorii!
Din interiorul CET mai multe surse de încredere ne-au confirmat că, indiferent de consecinţe, de cazurile sociale, de intervenţiile unor iresponsabili din mas media locală sau de gargara politică a celor din opoziţie care vor profita să vâneze voturi, la toamnă se va tăia căldura şi apa caldă la imobilele care au datorii.
Statistic, în prezent aproape jumătate din populaţia municipiului se află în situaţia în care poate pierde, legal, accesul la aceste utilităţi.
Traian GUMINSKI