Cele trei greşeli ale Guvernului Ciolacu şi câteva soluţii logice

Guvernul pare obsedat de găuri. De cele bugetare! Aşa cum alte guverne aveau alte obsesii. Şi miniştrii plus cabinetele lor caută soluţii pentru a aduce bani cât mai mulţi la buget. E nevoie de bani şi pentru a achita ratele datoriilor dinainte făcute de alţi guvernanţi, pentru a limita împrumuturile şi pentru a plăti legiunile de bugetari, din ce în ce mai flămânde şi mai numeroase.
Când eşti cap de familie şi ai multe guri de hrănit, cauţi soluţii de a face rost de bani mai mulţi. Uneori le găseşti exact pe cele care te vor afecta mai mult pe termen lung. Care îţi vor afecta sănătatea, libertatea şi poziţia de şef al casei.
Aşa e şi într-un Guvern, mai ales unul alcătuit din promovaţi pe criterii politice şi relaţii, format din oameni ce au cunoştiinţe profesionale subţiri, cultură generală spoită şi rezultate antreprenoriale nule.
În ultimele zile am remarcat trei mari decizii total greşite ale guvernanţilor actuali. Ele sunt, în o ordine aleatoare, creşterea accizelor la tutun, creşterea salariului minim şi eliminarea facilităţilor fiscale pentru cei din construcţii.
Taxele din tutun sunt un venit important pentru stat. Pe primele zece locuri ale clasamentului anual al firmelor care contribuie la bugetul de stat găsim producători de ţigări şi vânzători de combustibil. Numai că desele creşteri ale preţului final al pachetelor de ţigări au afectat grav bugetul fumătorilor. Şi aceştia caută soluţii. Avem o graniţă imensă cu Ucraina şi Moldova. De acolo creşte numărul cartuşelor de ţigări introduse clandestin şi vândute pe piaţa neagră. Mai vin şi din Bulgaria. Contrabanda este toxică, dar este folositoare şi vameşilor corupţi, şi cărăuşilor şi consumatorului final. Unii fumători renunţă la fumat, la urma urmei nu acest lucru ar fi cel mai rău pentru stat, ci faptul că alţii caută şi găsesc soluţii ingenioase. O cutie de trabucuri ieftine de 100 de bucăţi, cele mai proaste ca foi, adusă din Ungaria costă 50 de euro. Dar fumătorii desfac trabucele, scot tutunul, cumpără aparate cu care îşi fac ţigări singuri, şi aşa le vine un cost de 4 lei pe pachet, în loc de 25 cât a ajuns acum, în medie, pachetul accizat de stat.
Soluţie propusă de un economist fumător: Statul trebuie să stopeze creşterea accizelor per mia de bucăţi de ţigări produse, dar trebuie să permită producătorilor să fabrice şi pachete cu 10 şi 15 ţigări, în acelaşi timp trebuie să fixeze doar preţul minimal de vânzare finală lăsând vânzătorul să practice ce adaos vrea. Astfel în multe benzinării, restaurante sau cluburi pachetele vor costa mai mult decât la market, dar vor fi fumători care vor plăti acel preţ şi statul va încasa TVA mai mult.
Creşterea frecventă a salariului minim este o mare prostie. Acum Guvernul vrea două majorări una în septembrie urmată de una în ianuarie. Ce urmăreşte de fapt? În niciun caz protecţia celor din buget unde ultimul amărât, indiferent de post, are un salar mai mare decât cel minim. Guvernul vrea de fapt mai multe taxe şi impozite de la amărâţii plătiţi cu salariul minim de cele mai multe ori chiar de către ei, nu de patroni hapsâni. Orice creştere a acestui salariu minim înseamnă un bir suplimentar pentru peste 1,5 milioane de oameni care trăiesc oricum la limita existenţei şi care vor avea pensia minimă la bătrâneţe. Cât de idioată este măsura, se va vedea în curând.
Ziariştii cu vechime destulă pentru a beneficia cândva la pensie vor renunţa la statutul de angajat, preferând să fie plătiţi pe drepturi de autor. La fel vor renunţa la cartea de muncă mulţi oameni din diverse domenii liberale. Unii îşi vor face firme în acte, vor fi antreprenori care vor lucra de fapt pentru actualul angajator, vor factura, vor trece pe cheltuieli tot, vor declara pierderi. Alţii vor fi trimişi în şomaj şi vor fi angajaţi apoi pe firme noi ce vor beneficia de subvenţii, pe firme aflate la mai mult de 50 de km de domiciliul salariatului pentru ca şi salariatul să ia subvenţie, se vor folosi toate mijloacele şi tertipurile legale. Pentru că, domnule Ciolacu, nu e nevoie să fi un om foarte inteligent pentru a realiza că dacă cineva stă pe salariul minim o face deoarece ştie că nu pot fi achitate contribuţii la un salariu mai mare de acea firmă. Pricepeţi? Măcar înţelegeţi ce grea este viaţa pentru aceşti mici întreprinzători?
Soluţie: Toate salariile până în 3 mii de lei net să nu mai fie deloc impozitate. De asemenea pentru salariile între 8 mii de lei net şi 120 de mii lei net să nu se plătească impozit. Veţi determina majorări ale salariilor la acel nivel în unele companii. Şi vor intra mai mulţi bani la sănătate şi casa de pensii. Cum recuperaţi facilităţile date celor cu trei mii lei net? Foarte simplu: prin două HG-uri sau Ordonanţe. Într-una din ele trebuie formulat că orice cadru diactic, de la orice nivel, care obţine venituri nedeclarate din alte activităţi (meditaţii, stat cu copii şi avut grijă de ei..etc) va fi concediat. Eliminaţi evaziunea fiscală din acest sector care este una din cele mai ordinare şi murdare din ţară. Pentru că este ruşinos să impozitezi 2 lei ciubuc primiţi de o chelneriţă, să impozitezi 10 lei încasaţi de un taximetrist, dar să permiţi miilor de profesori, salariaţi ai tăi, ai statului, să obţină anual venituri foarte mari neimpozitate.
A treia greşeală mare priveşte eliminarea facilităţilor din firmele de construcţii. Cred că realizaţi că un patron are doar două soluţii. Ori îl taxează pe fiecare salariat acest lucru înseamnă în medie aproape o mie de lei mai puţin la salariu pentru cei din construcţii, unde oricum este criză de forţă de muncă, ori suplimentarea salariilor brute din impozitele firmelor ceea ce nu merge pentru că ar trebui să majoreze şi tarifele. Dar ştiţi ce riscaţi prin această măsură? Păi, riscaţi să pierdeţi bani mulţi. Un patron deştept îşi va chema salariaţi şi le va spune: uite asta este situaţia, ca să fentăm Guvernul eu vă propun să vă dau chiar mai mulţi bani. Vă dau direct cât aveţi brutul. Vă faceţi firmă, îmi facturaţi, vă dau banii integral, vă faceţi pe firma voastră salariul minim sau nu vă faceţi nici atât! vă declaraţi administratori fără salariu. Vă treceţi cheltuieli cât mai multe, eventual închiriaţi sediu de la socrii sau părinţi şi plătiţi pe acei bani doar impozit mic, sau vă luaţi banii ca dividende.
Soluţie: Lăsaţi oamenii în pace pentru că ei muncesc greu şi mult. Vreţi bani la buget. Este simplu: nu eliminând facilităţile din construcţii, ci taxând frecatul de mentă pe bani grei. Printr-o ordonanţă de urgenţă fixaţi impozit de 50% pe indemnizaţiile de consilieri locali, municipali şi judeţeni. La urma urmei dacă acstora l-i se pare că muncesc prea mult pentru indemnizaţii mici îşi pot da demisia că vor veni alţii de pe liste să stea popândăi la şedinţe şi să voteze cum spun liderii lor politici. Şi tot cu 50% impozitaţi indemnizaţiile celor din Consiliile de Administraţie şi din AGA. O să rămâneţi uimiţi, cei din Guvern, când veţi vedea ce venituri aveţi din impozitele acestea. Dacă îşi dau demisia de supărare marionetele politice de acolo, anunţaţi-ne pe cei din presă că noi acceptăm şi indemnizaţii la jumătate.

Traian Guminski