Cele mai frumoase costume populare moderne sunt cusute la Lăcustenii Vâlcii
“Când cos o ie sau o şoarţă îmi pun sufletul pe tavă. Cos aşa cum simt eu că i-ar plăcea celei care îl va purta. Dumnezeu lucrează la asta”, mărturiseşte Georgeta Gârlescu din comuna Lăcusteni, sat Lăcustenii de Jos, care a devenit cunoscută pentru şoarţele şi iile moderne pe care le face şi pe care le îmbracă majoritatea cântăreţilor din Oltenia.
Lăcusteniul este satul pe care îl iubeşte Geta. Aici s-a născut şi aici vrea să moară, aici s-a îndrăgostit, în aceste locuri, şi aici a învăţat că numai a răzbate şi a spera poţi să fii fericit. “De aici mă trag şi aici m-am priponit. Am făcut profesionala la Rm. Vâlcea şi am lucrat acolo, dar în ’95 mami s-a îmbolnăvit şi a trebuit să mă retrag aici… Am trecut prin două căsnicii eşuate şi nu mi-a fost uşor. La ţară sunt alte concepţii, iar mie mi-a fost teamă de gura lumii. Numai mama mi-a spus într-o zi: “Mamă, nu te chinui o viaţă întreagă. Pune punct şi ia-o de la capăt… Şi aşa am făcut. L-am cunoscut pe Vali, actualul meu soţ, iar mama mi-a zis că el e bărbatul cu care o să rămân. El a umblat cu ea peste tot pentru că de la o insuficienţă cardiacă a făcut complicaţii, iar pe timpul ală mama era mai prietenă cu el decât cu mine. După moartea ei, am vrut să vindem aici, pentru că Vali este din Drăgăşani, dar aşa a fost să fie, să rămânem aici. În ’96 a apărut Alexandru, copilul nostru. El ne-a încărcat bateriile. Mi-a luat D-zeu pe mami şi mi-a dat pe Vali şi Alexandru. Îţi ia pe o parte şi îţi dă pe alta”, ne spune Geta.
La adresa familiei Gârlescu am auzit numai cuvinte de laudă în toată comuna. “Cum aţi ajuns acolo? Sunt nişte oameni de ispravă, iar ce iese din mâinile Getei sunt minunăţii. Orice problemă avem şi apelăm la aceşti oameni, sar imediat în ajutor. Mai rar oameni ca ei. De multe ori nici nu trebuie să le cerem ajutorul, că apar ei şi ni-l oferă”, ne spune Marin Puchin, primarul comunei Lăcusteni.
S-a măritat în şoarţe cusute de ea
Evenimentul care a marcat viaţa Getei a fost moartea mamei. Şi pentru că nu a avut timp de nimic, cununia civilă a avut loc chiar în ziua retezului lui Alex. “Nu am putut sa facem nuntă, şi au trecut anii. În 2009 ne-am hotărât să o facem şi mi-am adus aminte că mama ar fi vrut să mă vadă mireasă în şoarţe. Şi am improvizat. Am tăiat o rochie de catifea, am pus pietre de la o clamă de păr şi aşa am cusut şoarţele. Mi le-a admirat toată lumea. După doi ani, o fată a venit la mine şi mi-a cerut să îi fac şoarţe pentru fetiţa ei. Şi de atunci toată lumea a venit la mine. Mama era croitoreasă, una dintre cele mai bune din zonă. Lucra fără probă. Cred că şi aici D-zeu a lucrat la treaba asta”, ne-a mărturisit Geta.
Costumele populare sunt personalizate în funcţie de persoană
Încet, încet s-a dus vorba în sat, apoi în judeţ şi în toată Oltenia că la Lăcusteni din mâinile Getei ies minuni de ii şi de şoarţe. “Cred că am peste 50 de costume cusute. Într-o noapte am stat să le număr. Materialele le iau din Craiova. Am tot felul de dantele. Toate le personalizez în funcţie de persoana care le poartă. Îmi dau seama cam ce vrea fiecare şi îmi dau toată silinţa ca cel care poartă această ie să fie mândru. Să ştiţi că am observat că fetelor brunete nu le stă bine cu roşu şi mov, fetelor blonde le stă bine cu orice culoare. Şi brâurile pe care le fac au broderia de pe ie sau de pe şoarţe. Lucrez atât costume populare pentru femei, dar şi pentru bărbaţi. Tot ce mi se cere, aia fac, pentru că iau totul ca pe o provocare”, adaugă Geta.
Artiste cunoscute ale muzicii populare din Oltenia îşi fac costumele la Geta
Pragul casei i-a fost călcat de numeroase nume cunoscute în lumea muzicii populare. “A venit la mine Tina Căpezeanu, Denisa Georgiana Prundeanu, Fraţii Ştefănescu din Rm. Vâlcea, Formaţia Drăguliu din comuna Iancu Jianu, Ana Maria Panait, Mită de la Balş, Marian Dârlu din Berbeşti, Carmen Pantelimon din Voineasa, şi multe alte nume destul de cunoscute. Nu m-a depăşit nimic. Acum lucrez patru costume pentru băieţi, pentru Ansamblul Maria Tănase din Craiova. Când mai am vreo cerere, Vali îmi spune: “Hai, sperie şi Gorjul, că ai speriat Vâlcea!”, ne mărturiseşte femeia din Lăcusteni, căreia oricine îi poate admira costumele populare moderne pe pagina de socializare care se numeşte “Costume Populare Moderne”.
Letiţia Lazăr