Cel mai bun an pentru Comuna Tetoiu

Comuna Tetoiu este cel mai bun exemplu că votul contează. Oamenii din localitate și-au dat seama că lucrurile nu mergeau spre direcția bună și la alegerile locale trecute au decis să schimbe macazul. I-au dat credit noului primar, Viorel Herăscu, cel care s-a pus pe treabă încă din prima zi a mandatului. Și schimbarea în bine este acum una vizibilă.

Localitatea a scăpat de o datorie istorică

Actuala administrație locală nu a moștenit doar multe probleme de infrastructură și implicit de nivel de trai al oamenilor, ci și o datorie foarte mare. În această toamnă locuitorii au primit o veste excelentă, la scurt timp după instalarea noii conduceri a primăriei acea datorie a fost stinsă. A fost vorba despre de 2.270.402 lei (aproximativ 23 miliarde lei vechi). După aproximativ un an de zile s-a ajuns pe linia de plutire și s-au putut face investiții și cu bani de la bugetul local.

O comună curată, prioritatea primarului Herăscu

Unul dintre obiectivele importante ale primarului Viorel Herăscu a fost ca localitatea să arate impecabil și să nu se mai arunce deșeuri pe marginea drumurilor, în șanțuri sau pe albiile râului. Și a reușit, oamenii care tranzitează comuna, dar și locuitorii ei putând vedea cu ochiul liber schimbarea în bine. Curățenia trebuie păstrată, însă. Persoanele care nu respectă regulile și abandonează deșeurile vor fi amendate și vor scoate din buzunar sume mari. Astfel, persoanele fizice vor primi amenzi cu valoarea între 10.000 și 20.000 de lei iar cele juridice de la 50.000 la 70.000 de lei. La aceste sume se vor adăuga cheltuielile legate de ridicarea deșeurilor precum și pentru eliminarea acestora. De asemenea, mijlocul de transport folosit la săvârșirea contravenției poate să fie confiscat. Amenzile se aplică și pentru persoanele care decis să incendieze diverse deșeuri.

Campioni la vaccinare

În condițiile în care în marea majoritate a oamenilor din mediul rural ezită să se vaccineze populația din comuna Tetoiu a fost vaccinată, la cerere, în proporție de aproape 50%. Și actul de învățământ se desfășoară în cele mai bune condiții în localitatea vâlceană. Administrația comunei Tetoiu a pus la punct Școala Gimnazială și cele trei grădinițe și elevii au parte de tot ce-și doresc pentru rezultate dintre cele mai bune. Primarul Viorel Herăscu și viceprimarul Ramona Tuță au dispus aprovizionarea cu lemne pentru sezonul de iarnă, iar celor două microbuze școlare care fac transportul copiilor au trecut printr-o revizie totală. De asemenea a fost refăcut mobilierul și grupul sanitar de la școala din Țepești, în timp ce terenul de sport a fost și el modernizat. Primăria Tetoiu a ajutat și parohia din Nenciulești pentru executarea unor lucrări la vechea biserică de aici.

Rețeaua de gaze naturale, prioritate la Tetoiu

În ceea ce privește îmbunătățirea nivelului de trai al populației, primarul comunei, Viorel Herăscu, își dorește foarte mult implementarea proiectului de alimentare cu gaze naturale. Sunt vizate aproximativ 800 de gospodării. Primii pași pentru acest proiect a fost un parteneriat cu alte două localități, Lăpușata și Roșiile, astfel încât să se poată obține mai ușor finanțare. De asemenea s-au întocmit precontracte care au fost semnate de proprietarii de gospodării și se poate spune că cererea este una importantă. Alte proiecte care se vor implementa în perioada următoare sunt extinderile de rețele de apă potabilă și canalizare în comună, pe o distanță de 22 de kilometri – apa, iar canalizarea se va extinde cu patru kilometri. Apa se va extinde în satele Budele, Tetoiu și Băroiu, iar canalizarea în toate satele. După finalizarea acestui proiect, toate satele comunei Tetoiu vor avea apă și canalizare.

Atracțiile turistice de la Tetoiu

În mod normal, comuna vâlceană Tetoiu va ajunge în cel mai scurt timp una dintre atracțiile turistice ale județului, având în vedere descoperirile arheologice de aici. În zona Valea lui Grăunceanu a fost descoperit prin anii ‘60 ai secolului trecut, un bogat material osteologic datând de acum 2.000.000 de ani. În mod logic, comuna este pe lista scurtă a comunelor cu cele mai vechi urme de conviețuire din lume. Au fost descoperite fosilele de hienă, rinocer, mamut sau ciocanele de cremene din epoca de piatră, dar și un craniu de Homo Olteniensis, expus în prezent la Muzeul Olteniei din Craiova. În plus, tot la Tetoiu este o cetate Tracică, în punctul Piscul Sașei. Această așezare umană a fost descoperită întâmplător de niște copii care se jucau pe dealul unde s-a stabilit că a fost ridicată cetatea fortificată. După ce un mal de pământ s-a surpat, la iveală un tezaur autentic format din peste 140 de monede de argint de tip Larissa și câteva monede bizantine.