Cei mai buni cercetători din Europa sunt vâlceni! Elena David si Ioan Ștefănescu duc faima județului în toată lumea

Cercetătorii vâlceni de la institutul Național de Cercerare-Dezvoltare pentru Criogenie și Tehnologii Izotopice-ICSI Râmnicu Vâlcea au adus în România un nou premiu pentru invenții. Elena David și Ioan Ștefănescu sunt câștigătorii marelui premiu al Salonului INNOVA desfășurat la Barcelona în urmă cu câteva săptămâni.

Invenția lor care a impresionat juriul este un absorbant obținut din cenușă ce poate controla poluarea mediului. Elena David și Ioan Ștefănescu lucrează de mulți ani împreună. Succesele obținute de invențiile realizate de cei doi cercetători sunt de notorietate în lumea academică internațională, mai ales că ele se axează în mare parte de controlul emisiilor de noxe și pe protecția mediului. Asta face și invenția câștigătoare la salonul de invenții din Spania. Este vorba de un procedeu de obținere a unui absorbant derivat din cenușa zburătoare. “La salon am prezentat un material carbonic obținut dintr-un deșeu care provine din arderea cărbunelului în centrale termice sau electrice pentru producerea de energie.

“Ne onoreaază aceste premii, este rodul muncii noastre”, ne-a declarat Elena David, cercetător. Dincolo de mulțumirea pe care o au cercetătorii vâlceni atunci când vorbesc de reușitele lor pe plan profesional rămâne însă gustul amar pe care îl lasă condițiile în care sunt nevoiți să își desfășoare activitatea. Lipsa unei finanțări pe măsură în cercetarea românească ar fi un motiv pentru care cercetătorii romani s-ar gândi serios să plece din țară. “Așteptăm reacția ministerului. Sincer să fiu, în afară de un telefon din partea unui director general nu am primit nicio felicitare din partea ministerului, măcar o adresă. Acest lucru nu mă neliniștește, așa suntem noi românii, prieteni totdeauna și dușmani totdeauna”, spune și Ioan Ștefănescu, directorul ICSI Râmnicu Vâlcea. Premiul obținut de cei doi cercetători vâlceni nu este singurul cucerit de români în Spania. La Salon de la Barcelona au mai fost prezentate încă patru invenții romanești, medaliate cu două medalii de aur și două medalii de argint. În total, la salonul INNOVA au fost arătate lumii 200 de invenții din 10 țări.

Gabi Cîrjaliu