Ce trebuie să ştie vâlcenii hărţuiţi de recuperatori de creanţe

În ultimele zile s-a intensificat activitatea unor societăţi care susţin că au cumpărat legal creanţe de la bănci sau firme de telefonie. Numărul mare de cunoscuţi din Râmnic care mi-au comunicat că sunt sunaţi de fel de fel de oameni de la firme care susţin că aceştia trebuie să negocieze cu ei plata unor datorii vechi care le aveau la bănci nu mi-a atras atenţia de la început.

Dar apoi au apărut reclamele pe posturile TV şi Radio ale recuperatorilor. În reclame apar personaje care aveau datorii mari şi nu puteau dormi de griji, dar recuperatorii le-au oferit liniştea lor şi a familiilor oferindu-le posibilitatea de a plăti eşalonat.

Ce trebuie să ştie vâlcenii hărţuiţi de aceşti rechini financiari

Aceste firme nu v-au dat nici un ban împrumut deci nu le datoraţi nimic.
Băncile care v-au vândut creanţele nu numai că nu v-au cerut acordul, dar nici nu v-au adus la cunoştinţă de cele mai multe ori că vor să o facă.
Vânzarea creanţelor s-a făcut la limita legii. Băncile şi-au recuperat în cele mai mute cazuri banii pe care vi i-au dat împrumut din dobânzile uriaşe practicate, iar recuperatorii vor să facă profit uriaş pentru că au cumpărat creanţele la un preţ foarte scăzut, dar ei nici măcar nu v-au întrebat dacă recunoaşteţi aceste datorii, dacă le aveţi, ce aţi plătit din ele.
Protecţia consumatorilor a dat dreptate de multe ori celor agasaţi de telefoane şi scrisori.

Cele mai bune metode de a evita complicaţii sunt următoarele:

– Rupeţi direct scrisorile primite de la firme de acest gen şi aruncaţi-le la gunoi. În cazul în care primiţi scrisori recomandate de la firme pe care nu le cunoaşteţi refuzaţi să le luaţi de la poştaş -poştă.
Când sunteţi sunaţi de la astfel de societăţi spuneţi că este o greşeală şi că dumneavoastră nu aveţi nici un contract cu ei şi nici nu vreţi să aveţi sau pur şi simplu spuneţi că aţi achiziţionat recent abonamentul de telefon şi nu sunteţi persoana pe care o caută ei apoi blocaţi apelurile telefonice de la numerele de acest gen.
Nu semnaţi acte de angajament prin care recunoaşteţi eventuale datorii către recuperatori şi vă obligaţi la plata eşalonată a unor sume: este cea mai mare greşeală pe care puteţi să o faceţi.
Nu primiţi în casă reprezentanţi ai unor astfel de societăţi.
Şi mai ales nu uitaţi că aceste firme ca şi cele bancare au capital străin, sunt în mâna unor cetăţeni din alte ţări care au distrus sistematic şi cu complicitatea unor politicieni corupţi sistemul bancar român. Fiecare leu pe care îl iau de la voi îl vor transforma în euro şi-l vor scoate din ţară. Protejaţi-vă interesele voastre personale şi nu vă lăsaţi jecmăniţi de nişte oameni care de fapt nu v-au dat nimic. Şi încă ceva : dormiţi liniştit pur şi simplu nu au ce să vă facă. Ei folosesc hărţuirea ca să cedaţi au cumpărat presupuse datorii ale unor cetăţeni pe acre nu îi cunosc şi acre sunt risipiţi în toată ţara. Nu pot chema în instanţe mii de oameni risipiţi în ţară ar însemna cheltuieli foarte mari pentru ei şi ar avea nevoie de un număr mare de salariaţi. Ei au angajate de obicei femei care dau toată ziua telefoane şi care încearcă să păcălească oamenii să le devină clienţi semnând recunoaşterea unor datorii pe care nu le au.

Traian Guminski