Lecţie de politică pentru conducerea ALDE Vâlcea

Situaţia din Consiliul Judeţean devine gravă în Vâlcea. Din nou o minoritate de consilieri vrea să dicteze unei majorităţi. Trecem peste imperfecţiunea legislativă care permite asemenea anomalii şi ne vom ocupa de ea într-un alt articol. Acum ne referim stric la lipsa de înţelegere politică a celor de la ALDE.

Şi cred că nu este greşit când mă adresez în special domnilor Dumitru Lovin, Adrian Buşu şi Remus Grigorescu.
În conferinţa de presă de astăzi domnul Lovin a spus multe. Din ele reţinem nu insultele la adresa altor consilieri judeţeni şi vulgarităţile, ci două afirmaţii care par pertinente.
În prima – domnul Lovin spune că Adrian Buşu este cel mai competent dintre cei trei care doresc titlul de preşedinte şi că “nu mai acceptăm ca toate nulităţile să ocupe funcţii importante în această ţară”. În a doua – el ameninţă cu blocarea situaţiei din CJ până la organizarea de noi alegeri, ceea ce este perfect posibil în condiţiile actualei legislaţii.
În primul rând se pare că cei de la ALDE nu înţeleg că alegerea indirectă a preşedintelui Consiliului Judeţean nu este un concurs de competenţe. Nici măcar alegerea uninominală a preşedintelui nu duce automat la votarea celui mai competent om pentru această funcţie.
Ca să nu mai vorbim că este subiectiv să ne referim la cunoştinţele politice şi administrative ale domnilor Costi Rădulescu, Cristian Buican sau Adrian Buşu şi să dăm note. Cei trei au un trecut politic şi administrativ care ne fac să credem că s-ar descurca pe postul de preşedinte.
Problema este că un preşedinte trebuie să aibă o majoritate în Consiliu pentru a îşi putea promova obiectivele. În cazul în care are nevoie de o alianţă este de indicat ca ea să fie solidă, iar obiectivele celor care conduc să fie respectate, negociate şi puse în practică în folosul judeţului.
ALDE a obţinut 3 consilieri judeţeni din 33 şi 3 consilieri municipali din 23. Datorită acestei legislaţii de-a dreptul imbecile, un astfel de partid are acum posibilitatea de a avea viceprimar la municipiu şi vicepreşedinte de Consiliu Judeţean. Ceea ce ar însemna oricum mai mult decât o reprezentativitate corectă a cetăţenilor. Gândiţi-vă numai la cât de frustrat trebuie să fie electoratul liberal de câteva zeci de mii de oameni, (plus activul de 51 de primari) în situaţia în care PNL nu va avea nici un om în conducerea primăriei municipiului sau al judeţului. Iar domnul Lovin ne spune cât de frustraţi ar fi cei de la ALDE (câteva mii de voturi plus 2 primari de comune) dacă nu vor avea acum preşedintele de judeţ.
Preşedinte de judeţ care să facă ce anume, domnule Lovin, dacă nu poate promova nicio idee, hotărâre în Consiliul Judeţean?
Atât de mari să fie orgoliile domnule, Adrian Buşu? Atât de puţin ţi se pare şi atât de mic locul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean? În fond într-o alianţă stabilă de pe postul de vicepreşedinte ai putea obţine pentru vâlceni mult mai mult decât prin postul de preşedinte obţinut la şantaj. Iar diferenţele de salariu dintre preşedinte şi vicepreşedinte ca şi celelalte avantaje ale posturilor sunt minime!
La nivel naţional PSD va ceda un mare număr de posturi de vicepreşedinţi către ALDE, deşi are majorităţi solide în acele judeţe. Domnule Lovin, ce credeţi că spun consilierii pesedişti din acele judeţe despre aceste înţelegeri? Ei ce să facă să se revolte împotriva celor de la ALDE şi să îi jignească în presa locală din acele judeţe?
Repet, nu am de unde să ştiu cât de bun este Buşu. De dragul demonstraţiei, să presupunem că este cel mai bun dintre consilierii judeţeni. Dar în condiţiile legii şi ale votului, nu se alege cel mai bun pe acest post. Sau credeţi că Gică Păsat era cel mai bun dintre consilierii judeţeni sau cel mai bun dintre cei liberali? Oare Anton Miţaru, Iulian Comănescu, Dumitru Buşe, Romulus Bulacu, Dumitru Persu, Ion Cîlea şi alţii care au fost peşedinţi şi vicepreşedinţi de Consiliu Judeţean au fost cei mai competenţi? Nu aşa se pune problema. Pentru că poţi să fi un Einstein al administraţiei publice locale, dar nu ai cum să conduci un Consiliu Judeţean decât prin voturi politice. Nu ai alternative. Un preşedinte nu este un dictator absolut al judeţului sau un senior feudal cu puteri depline.
Şi acum să analizăm subtila ameninţare din final a domnului Lovin. Aceea că pot merge la alegeri parţiale anticipate pentru Consiliul Judeţean.
Într-adevăr pentru cei care nu cunosc legislaţia dacă actualul Consiliu Judeţean nu este în stare să îşi aleagă preşedintele şi vicepreşedintele se va ajunge la aceste alegeri.
Păi, pentru asta v-au ales vâlcenii? Să blocaţi administrativ un judeţ şi să angajaţi cheltuieli imense bugetare pentru alte alegeri? Ce credeţi că s-ar întâmpla în această eventualitate? Câte voturi veţi lua în Vâlcea când evident că cei din PSD, PER dar şi PNL vă vor acuza de organizarea unor alegeri şi de boicotarea Consiliului Judeţean ?
Asta ca să nu mai spun că politic Tăriceanu ar fi obligat să vă excludă pe toţi din acest partid în care aţi venit de mai puţin de 3 luni şi a cărei organizaţie judeţeană aveţi pretenţia să o conduceţi ca pe propria turmă de sclavi.
În ALDE Vâlcea au muncit în aceste alegeri sute de oameni care nu au obţinut nimic. Nici măcar un salariu unii din ei. Au alergat după voturi, au strâns bani de campanie, au strâns semnături, au lipit afişe s-au bătut în alegeri. Poate mulţi dintre ei sunt mai competenţi decât Buşu, Lovin Grigorescu şi nu vor ajunge nici măcar viceprimari de comună. Credeţi că se vor mai mobiliza pentru nişte oameni care nu s-au mulţumit cu postul de vicepreşedinte şi cel de viceprimar?
Mă îndoiesc!

Traian GUMINSKI