Ce ne aşteaptă

Marţi, 25 mai 2023. Alexandru, un tânăr de numai 19 ani îşi toarnă 1,5 litri de benzină pe el, aruncă bidonul gol la coşul de gunoi pe o stradă din Râmnicu Vâlcea, după care se autoincendiază, şocând, prin moartea sa, mii de oameni.
Brăila, 27 iunie 2023, Bogdan, un tânăr de 19 ani se sinucide prin spânzurare, fără a lăsa niciun bilet. Apropiaţii bănuiesc că ar fi făcut gestul din cauză că nu a putut susţine examenul de bacalaureat, fiind corigent la geografie.
Marți, 27 iunie 2023, o fată de 14 ani şi un băiat de 19 ani sunt înjunghiaţi de mai multe ori în Grădina Botanică din Craiova. Adolescenta moare la puţin timp, în vreme ce tânărul rănit grav se zbate prin paturile secţiilor de chirurgie. Criminalul este Mario Alexandru Fojică, în vârstă de 17 ani, elev la Liceul Militar din Craiova, fiu de polițist. El nu cunoştea victimele pe care le-a atacat sălbatic.
Acum, câteva luni mai mulţi economişti şi gazetari spuneau, pe un post de televiziune, că România se va confrunta cu un fenomen grav, deoarece nu va avea cine să contribuie la plata pensiilor celor născuţi în anii 1967 -1970, atunci când se vor pensiona “decreţeii”.
Se pare însă că nu pensiile sunt cele mai periclitate, ci însăşi viaţa unora din noi. Din ce în ce mai mulţi tineri arată că sunt lipsiţi de empatie şi nu au niciun respect nici pentru viaţa lor nici pentru a altora. Nu toţi dintre ei se vor sinucide şi nu toţi vor înjunghia oameni pe stradă. Unii dintre ei vor ajunge poliţişti, militari, judecători, politicieni, medici. Poate chiar jurnalişti. Unii vor ajunge viceprimari chiulangii, primari obsedaţi sexual, profesori evazionişti fiscali, parlamentari prostituaţi şi prostituate, miniştrii cu diplome false, Premieri agramaţi sau fără bacalaureat, lideri de partide extremişti, senatori cu fluier, talangă şi grad în servicii străine.
Nu ar fi ceva nou. Suntem obişnuiţi cu o faună infracţională ajunsă la putere. Numai că generaţiile care vin, par dominate de psihopaţi care vor reuşi, fără probleme, să treacă testele psihologice puerile, acolo unde acestea se mai fac. Dar nu se vor mai face pentru că psihopaţii vor ajunge şi psihologi şi vor determina alţi oameni să se sinucidă şi să ucidă. Vor elimina testele şi vor şterge din istorie textele.

Traian Guminski