Ce îl interesează pe deputatul Constantin Mazilu

Este unul din cei mai activi parlamentari vâlceni şi a fost mereu preocupat de problemele legate de sănătate. Recent, deputatul Constantin Mazilu a avut două iniţiative în acest sens. Despre demersurile sale parlamentare ne-a povestit într-un interviu amplu pe care îl vom publica integral în curând. Extragem acum amănunte legate de două interpelări ale sale:

Bazele detratament balnear

,, Unele categorii de bolnavi, precum și unii pensionari au nevoie de recuperarea capacității de muncă sau de ameliorarea unor afecțiuni prin tratamentele aplicate în bazele de tratament și de tratament balnear.
Lăsate în paragină în ultimii 25 de ani, stațiunile balneare din România au nevoie urgentă de bani, iar investițiile care ar trebui făcute în acest sector se ridică la peste un miliard de euro, potrivit estimărilor specialiștilor.
Patronatele din sectorul balnear susțin că investițiile trebuie făcute atât în obiectivele vechi care s-au degradat, de la băi și izvoare până la hoteluri și alei de promenadă, dar și în construcții noi cum ar fi săli de SPA și wellness. Potrivit jucătorilor din piață, investițiile din turismul balneo sunt destul de timide atât din cauza situației juridice a unor hoteluri cât și a stării proaste în care se află mai multe baze de tratament care necesită finanțare foarte mare.
Din aceste motive i-am cerut doamnei Ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Sevil Shhaideh, să-mi precizeze care sunt proiectele aflate în derulare pentru obținerea finanțării necesare reabilitării bazelor de tratament, dar și care este valoarea celor aflate în derulare.

Remedii naturiste

Vânzările de remedii naturiste înregistrează creşteri de la an la an. Estimările arată că românii cheltuie 9,5 euro pe suplimente alimentare, în timp ce vesticii până la 25 de euro pe cap de locuitor în fiecare lună. Specialiştii din economie pun aceste profituri mari pe seama alinierii acestor produse la trendul eco şi bio. Totodată, dezvoltarea acestei piețe a fost impulsionată şi de criza economică, pentru că au fost percepute, în unele cazuri, ca alternative ale medicamentelor obişnuite.
Fiind o categorie extrem de fragmentată, cu un număr de jucători răspândiţi pe întreg teritoriul ţării, în majoritatea lor importatori din Germania, SUA, Australia, Canada, piaţa produselor naturiste nu este foarte bine monitorizată. Companiile de specialitate în monitorizare nu indexează toate produsele din piaţă. Pe de altă parte, suplimentele alimentare nu se vând exclusiv în farmacii, ci şi în magazinele cu profil naturist sau, mai nou, și în supermarketuri. Aceste magazine nu sunt incluse în monitorizări, deşi le revine o pondere importantă din vânzările de suplimente alimentare.
De asemenea, remediile naturiste nu sunt complet lipsite de efecte adverse. Principiile active sunt substanţe chimice care dacă sunt dozate necorespunzător pot avea consecinţe dramatice. Și asta în cazul fericit în care se cunosc toate substanțele care intră în componența unor produse naturiste.
Din aceste considerente, i-am cerut ministrului Sănătăţii sa-mi comunice cum se efectuează supravegherea și controlul produselor naturiste scoase la vânzare și care au fost rezultatele verificărilor”.