Ce fac foștii primari din Crețeni și Tetoiu și de ce ar trebui să fie cunoscuți de către studenții de la Facultățiile de Științe Juridice

Pentru a înțelege ce înseamnă și cum funcționează Justiția din România, dar mai ales ce ar trebui să schimbe din acest sistem putred, viitorii procurori, avocați și judecători ai acestei țări, cei care studiază științele juridice, ar trebui să cunoască, în teren, cazuri interesante de politicieni și aleși locali. În Vâlcea de exemplu ar putea merge în Crețeni și în Tetoiu. Să cunoască doi foști edili, cazurile lor, ce spun oameni, ce spune presa, salariații primăriei, localnicii și la urma urmei ce le poate spune conștiința lor de viitori magistrați.

Procurorii au condamnat nu numai fostul primar, dar și localnicii din Crețeni

Zilele trecute, fostul primar din Crețeni, Ion Spîrleanu, a fost condamnat de Tribunalul Vâlcea la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiuni de corupţie, adică tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea de fonduri din bugetul general al Uniuni Europene.
Așa sună știrea sec. Urmează date tehnice, articole de lege și o întreagă vorbărie care acoperă de fapt un fapt simplu. Nu, nu este o greșeală că am scris “procurorii au condamnat”. În acest caz cei care au “executat” un om bun care pur și simplu a încercat să dezvolte comuna, un om modest, cu umor, cu bun simț, cu mult curaj de a spune oriunde ceea ce gîndește sunt procurorii care au deschis un caz ce nu trebuia deschis.
În vara anului 2019, procurorii DNA Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului de atunci al comunei Creţeni din judeţul Vâlcea, Ion Spîrleanu, pentru că edilul ar fi depus documente false la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în scopul obţinerii unor finanţări nerambursabile. Ion Spîrleanu a fost inculpat pentru infracţiunea de tentativă la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În rechizitoriu, procurorii au reţinut că în anul 2011 fostul primar din Creţeni, în contextul implementării unui proiect referitor la construirea unor drumuri agricole, a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit mai multe documente false şi două hotărâri de consiliu local pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile de peste 4,1 milioane lei. În cursul anului 2011, în contextul implementării proiectului „Construirea de drumuri agricole de exploataţie situate în fondul funciar agricol din comuna Creţeni, jud. Vâlcea”, inculpatul Spîrleanu Ion a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false printre care şi două hotărâri ale Consiliului Local, în vederea obţinerii unei finanţări nerambursabile în valoare de 4.113.302 lei, echivalent al sumei de 900.000 de euro. Proiectul pentru care a fost solicitată finanţarea nerambursabilă a fost respins de autoritatea contractantă şi nu a fost implementat.
Deci, în februarie 2021, este condamnat la pușcărie un fost primar pentru că, în urmă cu 10 ani, acest om simplu de la țară a depus niște acte pentru a obține bani de la Uniunea Europeană nu ca să-și facă o vilă sau piscină, să cumpere armament uzat de la americat, măști medicale neconforme de la turci sau vaccinuri de la nemți. Acest om încerca atunci, cu disperare, să facă față cerințelor birocratice de zeci de documente pentru a obține niște fonduri care să ajute la modernizarea unor drumuri din comuna sa situată la margine de județ.
Comuna “pesedistă” a primarului Spîrleanu a fost pedepsită. Nu a primit banii, iar primarul a fost condamnat, dar abia după ce l-au târât ani buni prin procese în care și-a cheltuit mare parte din salariu pe avocați și drumuri încercând să dovedească doar că a solicitat niște fonduri de la UE pentru niște drumuri agricole din localitatea sa. Nu a violat pe nimeni, nu a jefuit, nu a luat șpagă.

În Tetoiu un escroc dovedit s-a mutat din primărie în școală

Pentru faptele sale fostului primar din Tetoiu i s-ar fi putut deschide multe dosare penale. Nu le enumerăm aici, ele ies și vor ieși treptat la iveală pe măsură ce actuala administrație se va lovi de consecințele unui managemnt iresponsabil. Degaba ascunde contabila sau alți funcționari, de frică, adevărul. Experiența din presă ne arată că adevărul iese mereu la iveală.
Ne vom referi acum la cea mai mare măgărie a lui Antonie Lucian, cel care a profitat din plin de funcșia de primar timp de 12 ani. Este o faptă cunoscută de toți localnicii motv pentru care a pierdut anul trecut alegerile, în care a candidat cu foarte mult tupeu și nesimțire deși știa că există o decizie judecătorească împotriva sa. Agenția Națională d eintegritate s-a judecat cu Antonie Lucian mult timp pentru a-l scoate din administrație. Antonie Lucian, Primar al comunei Tetoiu, Județul Vâlcea – a fost declarat în CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV.
În perioada exercitării mandatului de primar 2012 – 2016 a semnat acte administrative care au avut ca rezultat încadrarea fiicei sale în funcția publică de consilier, clasa I, grad profesional debutant în cadrul Compartimentului Urbanism.
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003 și ale art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004”.”
Ulterior, primarul a pierdut, aşa cum era logic procesul cu ANI deoarece în mod evident încălcase legea. Dar nu a renunţat la mandat aşa cum spunea decizia instanţei, ci a făcut recurs, pentru a trage de timp şi a mai încasa câteva luni sau ani salariul de primar la decizia Curţii de Apel. Instanţa supremă a dat, în 9 septembrie 2020 sentinţa definitivă şi a respins recursul primarului Antonie. Acesta are interdicţie pe o perioadă de trei ani, de a mai ocupa funcţii publice sau administrative.
El a rămas însă pe buletinele de vot deoarece, conform legii, acestea nu mai pot fi modificate şi a fi candidat în 27 septembrie. Spera să câștige alegerile și apoi folosindu-se de influențe politice să obțină validarea mandatului, deși există această sentință definitivă.
A pierdut alegerile. Le-a pierdut și pentru că lumea a aflat de această angajare a fiicei sale în primărie dar mai ales de faptul că fata primarului nici nu venea la sercviciu. Încasa doar salariul din primărie. O adevărată hoție la care au fost complici funcționarii primăriei din Tetoiu care au tăcut și au acoperit și această fărădelege a lui Antonie.
Cu același tupeu s-a întors la locul său de muncă deținut anterior expediției de jaf din primărie. Cândva era învățător. A ajuns din nou la școală învățător. Numai că lumea a evoluat, acum se predau și ore online. Copii știu să folosească calculatoarele. Fostul edil habar nu are să folosească nici cele mai simple programe de calculator. Nu știa să trimită nici măcar mailuri sau pesaje pe telefon și își punea subalternii să o facă. În orice meserie te deprofesionalizezi dacă lipsești din practicarea ei 12 ani. În învățământ este și mai grav. Liberalii au și cadre tinere dacă tot trebuie să se facă angajări politice. Dar oamenii tineri nu au șansă la un post din cauza unor impochimene lipsite de caracter, de onoare de bun simț.
Antoine Lucian împlinește vârsta de pensionare peste două luni, în mai 2021. Consiliul de Administrație al școlii din Tetoiu a fost împotriva solicitării acestuia de a nu ieși la pensie și de a mai rămâne să frece menta pe un salariu bun în școală. Nici noului primar nu i se pare normal ca un om care are interdicție să ocupe funcții publice, care a prejudiciat primăria comunei, care s-a deprofesionalizat, să fie învățător peste vârsta de pensionare.
Ei bine, “dinozaurul” din Tetoiu nu se lasă dat de o parte. Vrea bani. E obișnuit cu bani mulți și nu poate să accepte doar pensia. A pus în funcțiune toate pilele, cunoștiințele și relațiile din partid pe care le avea spre a presa asupra conducerii ISJ Vâlcea, acolo unde șefe sunt colegele sale de partid, ca să obțină rămânerea în job.
Și o va obține. Statistica este o știință exactă. Ea spune că în România majoritatea leprelor ajutate de sistem obțin ceea ce doresc.
Iar când sistemul este ticălos și vrea să te îndepărteze te acuză prima dat că ai îndemnat oamenii să participe la un Referendum apoi că două doamne din partid de la tine lucrau doar pe hârtie la un serviciu bugetar din Teleorman și te bagă la pușcărie. Nu așa a pățit Liviu Dragnea? Ce va păți Antonie Lucian??? Nimic. Va mima probabil munca de învățător și va încasa peste 30 de milioane de lei vechi pe lună pentru a nu face nimic. Ce va păți fata fostului edil, cea care a furat bani din primăria Tetoiu încasând un salariu deși nu lucra pentru el? Nimic. Ce vor păți cei care în ultimele săptămâni au făcut trafic de influență pe lângă conducerea ISJ Vâlcea? Nimic.
De ce unii fac pușcărie pentru că vor să-și ajute comuna cu bani europeni și să facă niște drumuri agricole, iar alții sunt lăsați să fure bani din primărie și din școală pe nemuncă și pe nesimțire???
Pentru că se poate doamnelor și domnilor. Trăim înt-o țară în care se poate orice!

Traian GUMINSKI