Cazul de la Mateeşti se datorează unei proaste legislaţii

Nu este ceva nou în Vâlcea şi nici în ţară. De câte ori au ocazia şi sunt în conflict cu un primar, consilierii din opoziţia unei localităţi practică unul dintre cele mai murdare jocuri. Jocuri permise de o legislaţie de-a dreptul imbecilă. Cap de listă sunt mai mereu conflicte dintre primari PSD şi consilieri PNL sau invers.

Legea aleşilor locali trebuie modificată şi adaptată unor norme de logică. Ce este de fapt un consilier local? Un om care a cerut votul comunităţii pentru a reprezenta comunitatea în consiliu. A cerut să fie angajat pe acest post de consilier care acum este şi foarte bine plătit ţinând cont că aceşti oameni pot obţine în mediul rural mai mult de 5 milioane de lei pentru o şedinţă de o oră -două.
Un primar trebuie să ţină şedinţele în timpul programului de lucru. Dacă le-ar ţine după program, ar însemna să ţină peste program şi diverşi salariaţi ai primăriei care ar trebui plătiţi suplimentar apoi.
Când vrei să fi consilier, trebuie să îţi asumi şi acest lucru, că o dată sau de două ori pe lună trebuie să vii la şedinţe, indiferent când au loc. Nu ai decât să îţi iei o zi fără plată, sau concediu de odihnă sau să te înnvoieşti de la locul de muncă. Iar dacă nu poţi, nu ai decât să renunţi.
Cum poate fi oare mai important pentru un om orgoliul lui personal sau ura împotriva unui primar decât interesul localităţii în care locuieşte?
Sunt oameni simpli care muncesc de îi ia naiba mai mult de o săptămână pentru a lua un salariu identic sau mai mic decât indemnizaţia de consilier.
Legea trebuie să oblige orice consiler local, municipal, judeţean, dar şi deputat şi senator să participe la şedinţe, dar şi să voteze. Treaba lor cum votează alesul, dar de aceea l-au votat şi angajat cetăţenii: să meargă la şedinţe şi să voteze!

Traian GUMINSKI