Câţi câini albaştri sunt în Râmnicu Vâlcea?

Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea este în imposibilitatea de a curăţa oraşul de patrupedele periculoase.

Ne-am convins, pe propria piele dacă se poate spune aşa, că motivul principal îl constituie existenţa unor cetăţeni iresponsabili care deşi nu vor să îşi asume responsabilittae de a devenii stăpâni de facto ai unor câini abandonaţii îi hrănesc pe aceştia în prejma unor imobile, îi ascund când vin hingherii pentru a îi ridica şi îi încurajează în a fi agresivi cu străinii.
În cartierul “1 Mai” am fost muşcat recent, seara, pe stradă, din spate de un câine mare, agresiv care a făcut nenumărate victime în zonă. Am fost sfătuit de o familie martoră la incident, dar ulterior şi de prieteni de pe facebook, să dau în judecată primăria. Am refuzat să fac acest lucru convins că vina o au alţii. Unul din cei doi viceprimari s-a sesizat din postările de pe facebook şi a trimis hingherii în zonă pentru a ridica animalul periculos.
Localnicii au indicat un alt animal şi l-au protejat pe animalul vinovat.
După propriile noastre investigaţii am aflat că acest câine este cunoscut de aproape tot cartierul ca fiind “câinele albastru”, poreclă primită după ce acum câţiva ani a răsturnat o cutie de vopsea albastră s-a murdărit de vopsea şi a umblat luni de zile cu acestă culoare pe el. Deşi animalul este prietenos cu mulţi locatari care îl hrănesc, are un comportament extrem de violent, mai ales pe timpul nopţii, când patrulează în zona complexului comercial din zonă alături de alţi câini vagabonzi într-un fel de “haită”.
Mai multe tentative de a fi capturat de hingheri au eşuat datorită tîmpiţilor din asociaţiile de acolo care îl protejează şi îl ascund când vin hingherii.
Astel de patrupede există în zona pieţelor din Ostroveni şi Nord, în Petrişor, Inăteşti, Morilor şi pe lângă mai multe şcoli generale. Nimeni nu ştie exact câţi “câini albaştrii” există în oraş.
Maria Preda, viceprimar al municipiului spune: “Efectiv nu avem ce să facem. Sunt cazuri în care oamenii îi ascund în apartamente sau spaţii comerciale atunci când vin hingherii. Probabil trebuie modificat cadrul legislativ pentru a permite sancţionarea celor care încurajează existenţa pe străzi a unor animale periculoase”.

Traian GUMINSKI