CAS VÂLCEA: Accesul pacienților în spitalele publice necondiționat de prezentarea rezultatului unui test SARS-CoV-2

Recent, prin ordinul ministrului sănătății nr. 2675/2022, au fost aprobate unele măsuri ce se vor aplica de către spitalele publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
Astfel, managerii spitalelor publice au obligația de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării accesului pacienților în unitățile sanitare publice, precum și a accesului acestora la serviciile medicale fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Testare, da pe banii spitalelor

În vederea prevenirii și limitării infecțiilor asociate asistenței medicale, spitalele publice pot organiza testarea pacienților pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2 în cadrul activității de screening la internare, costurile activității de screening fiind suportate de spitalul public din venituri proprii.

Sancțiune: contractul managerului spitalului încetează

În cazul nerespectării dispozițiilor legislative noi aprobate, contractul de management al managerilor spitalelor publice încetează ca urmare a constatării încălcării dispozițiilor de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătății și din cadrul DSP.