Candidatul AUR la Primăria Râmnicu Vâlcea, Vicențiu Mocanu, l-a depășit pe Virgil Pîrvulescu în sondaje

Spuneam, nu cu multă vreme în urmă, în o analiză politică redactată în urma declarațiilor “suspecte” de felicitare de către deputatul Cristian Buican a lui Virgil Pîrvulescu, că experimentatul lider al PNL Vâlcea îl va lăsa pe aventurierul chiulangiu de la serviciu Virgil Pîrvulescu să-și frângă gâtul și să-și cheltuiască banii în niște alegeri în care va obține locul al treilea. Calcule recente arată însă că, dacă Mircia Gutău câștigă un nou mandat, dar nu și jumătate din Consiliul municipal, există șanse mari ca Pîrvulescu, printr-o negociere cu AUR să rămână în continuare un viceprimar balast al municipiului.
Dinamica intenției de vot este însă extrem de ciudată și acest lucru se datorează mai ales alegerilor dintr-un singur tur de scrutin a primarilor în România. Atât PNL, cât și PSD, ar fi dorit la un moment dat alegeri din două tururi de scrutin, dar UDMR, pe atunci, mai mereu în Guverne, s-a opus vehement, deoarece știa că va pierde un număr însemnat de primari în Ardeal, care pot câștiga alegerile într-un tur de scrutin, dar nu și în două.
Guraliv, vocal și puțin scandalagiu Virgil Pîrvulescu a fost mai mereu vioara întâi a “taberei” anti Gutău în ultimii ani, eclipsându-l și pe liderul USR, viceprimarul Andrei Gheorghiu, chiar și în perioada când cei doi erau mari aliați.
În mare, electoratul din Râmnicu Vâlcea este unul pro actualul primar și împotriva lui. Nu discutăm acum motivațiile diverse ale susținătorilor primarului în funcție sau ale adversarilor săi. Remarcăm doar că în vizibilă erodare pe plan național, PNL nu-l poate ajuta ca partid pe Virgil Pârvulescu să crească. Acesta nu are forța să convingă din electoratul tânăr care votează pentru prima data în viață sau care are dreptul să voteze, nu poate rupe voturi de la nehotărâți, iar consilierii săi, potențialii consilieri, sunt indivizi care nu aduc voturi.
În schimb, AUR este un partid în creștere vizibiă, iar oameni își pun mari speranțe în liderul național.
Pe plan local George Simion, un politician cu fler, a convins un om de afaceri tânăr și de succes să încerce să devină primar.
Vicențiu Mocanu l-a depășit la începutul săptămânii pe Virgil Pîrvulescu în intenția de vot.
Sondajul a fost efectuat, în ultimele zile ale lunii octombrie, pe un eșantion reprezentativ și a constat în două întrebări. Prima se referea dacă cel chestionat vrea să-l voteze pe primarul în funcție sau preferă un alt candidat, iar în cazul în care spunea că preferă un alt candidat i se puneau în față patru posibile variante: Virgil Pîrvulescu, Romeo Rădulescu, Andrei Gheorghiu și Vicențiu Mocanu.
Respectând înțelegerea ce o avem cu cei care au comandat și plătit acest sondaj, facem publice doar datele ce ne-au fost arătate și pentru care avem acord de publicare. Iar acestea arată că 48% din cei care nu l-ar vota pe Mircia Gutău l-ar prefera pe Virgil Pârvulescu. Actualul primar este situat în continuare în prima poziție ca intenție de vot. Dintre candidați însă, Vicențiu Mocanu are cea mai mare capacitate de creștere, neocupând o funcție în prezent sau trecut în administrație și neintrând încă oficial în o precampanie electorală declarată.
Situarea sa peste un cunoscut gargaragiu politic precum Virgil Pîrvulescu, declarat candidat al unui partid aflat la guvernare, este un real succes pentru tânărul om de afaceri și politician AUR!

Traian GUMINSKI