FOTO: Campanie internațională pentru bisericuța de lemn din Popești

Biserica de lemn din satul Urşi, comuna Popeşti, ar putea deveni, la finalizarea lucrărilor de restaurare, un important obiectiv turistic din judeţul Vâlcea, alături de satul medieval Firijba. Garantează pentru acest lucru preotului paroh, Valeriu Şerban.


Lăcaşul de cult, monument istoric ce datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a fost în mare parte restaurat de arhitecţi din România, prin intermediul Fundaţiei Pro Patrimonio, care a lansat de curând şi o campanie internaţională de strângere de fonduri pentru finalizarea acestor lucrări.
“Lucrările la această biserică au început în 2010, până în 2012, când s-a trecut efectiv la restaurarea ei, fiind realizată o construcţie adiacentă, deasupra bisericii, care să protejeze construcţia, bolta altarului picând pur şi simplu în 2010. De atunci, biserica, inclusă în proiectul Ordinului Arhitecţilor din România ’60 de biserici de lemn’, a devenit prioritară la restaurare, de pe locul 12 urcând pe locul 1 între cele 60 de lăcaşuri de cult din lemn din ţară pe care arhitecţii şi-au propus să le recupereze. În prezent, biserica este în mare parte restaurată. Mai avem de lucru doar la pictura din altar şi din pronaos”, a declarat preotul Şerban.


Parohul a menţionat că biserica este închisă de nouă ani, dar este convins că la finalizarea restaurării aceasta va fi inclusă într-un circuit turistic, mai ales că în Popeşti există şi un cătun în care s-a păstrat nealterată arhitectura satului românesc de odinioară.


“Fiind în localitatea în care se află şi satul Firijba, care este foarte frumos, această bisericuţă este importantă şi din punctul de vedere al atracţiei turistice. Cu siguranţă, turiştii care vor veni la Firijba vor dori să vadă şi această bisericuţă, deosebită atât din punct de vedere arhitectural – este o construcţie cu brâu împletit şi cu bârne încheiate în coadă de rândunică -, cât şi pentru vechimea ei. Cei de la Pro Patrimonio au făcut şi o hartă cu ceea ce se poate vizita pe lângă biserică – Culele de la Măldăreşti, Mânăstirea Dintr-un Lemn şi celelalte mănăstiri din judeţ. Deci, ar putea fi inclusă pe un traseu turistic”, a mai spus preotul din satul Urşi.
Biserica de lemn din Urşi a fost construită în 1757 şi poartă hramul “Buna Vestire” şi “Arhanghelul Mihail”.
Se remarcă atât prin arhitectură, cât şi prin pictura exterioară şi interioară, realizată în culori vii, după vechea tradiţie bizantină. Deosebită este şi pictura din partea de vest care o înfăţişează pe Maica Domnului cu un acoperământ cu aripi, o pictură asemănătoare fiind şi la Mânăstirea Govora. Fundaţia Pro Patrimonio a lansat joi, pe platforma de crowdfunding dartagnans.fr şi pe site-ul propriu, campania “Give so history can live” pentru a strânge 12.000 de euro, sumă necesară pentru finalizarea integrală a acţiunii de restaurare a frescei, remontarea mobilierului interior şi redarea bisericii din Urşi către comunitate.

Gabi Cârjaliu