Campania de vaccinare este o imensă bătaie de joc

Presa centrală, mai ales posturile de televiziune, a cedat în fața mitei guvernamentale primită anul trecut și la începutul acestui an.
Televiziunile ne prezintă, non stop, marile eforturi ale celor care se ocupă de vaccinare, centre de vaccinare, doze care vin pe aeroport. Din când în când apar politicieni, directori de spitale, sportivi, cântăreți și alte persoane publice care declară că s-au vaccinat.
În realitate nimeni nu spune că întreaga campanie este o imensă bătaie de joc. Că abia la finalul lunii aprilie vom avea 1,8 milioane de vaccinați. Că mii de oameni încearcă să se programeze pentru vaccinare și sunt trimiși la sute de kilometri de casa lor să facă un vaccin.
Dacă numărul vaccinurilor ar fi suficient este logic că de această operațiune se puteau ocupa medicii de familie. Nu ar mai fi fost nevoie de crearea unor centre speciale mai ales într-o țară ca a noastră, în care s-au inventat vaccinuri și în care au avut loc multe campanii naționale de vaccinare.
Cel mai revoltător este însă să vezi parlamentari care se fotografiază în spitale aflate la mare distanță de domiciliul lor în timp ce se vaccinează.
Părinții mei nu au autoturism, sunt persoane în vârstă, cu multe intervenții chirurgicale, cu boli cronice. I-au trimis din cartierul Ostroveni la Bălcești să se vaccineze. Ar trebui să facă două drumuri grele pentru că un drum Râmnicu Vâlcea–Bălcești e mai greu și mai lung decât unul la Sibiu.
Zi de zi auzim, noi din presă, dar nu scriem, habar nu am de ce, despre oameni care sunt trimiși la Brezoi, la Drăgășani, la Bălcești să facă acest vaccin, dar peste o lună sau mai mult.
Păi, este normal așa ceva? Este normal că nici măcar 10 la sută din polițiștii vâlceni care au vrut să se vaccineze, nu au reușit încă? Unul din ei îmi spunea zilele trecute că a fost programat la începutul lunii mai la Bălcești, el locuind în Râmnic. Altul mi-a zis că a fost întrebat dacă ar vrea să accepte să se vaccineze în alt județ.
Nimeni nu îi ia la întrebări pe organizatorii acestei debandade naționale despre aceste anomalii.
Și cei de la putere, și cei din opoziție tac pentru că este un subiect riscant.
În realitate operațiunea este mizerabil organizată, unele decizii nu au nicio logică și programările unor oameni bolnavi le vor grăbi sfârșitul, în loc să-i ajute.
Generația mea a fost vaccinată intens în copilărie și adolescență. Generația mea a stat la cozi imense pentru lapte, gheare de păsări, ulei, carne, margarină, portocale sau ouă.
Consider că este sub demnitatea mea să stau acum la coadă pentru un vaccin și să accept să fac, pe banii mei, un drum la Drăgășani, Bălcești sau Brezoi pentru a mă vaccina, în condițiile în care de la fereastra locuinței mele se vede centrul de vaccinare din Ostroveni de la Școala “Anton Pann”.
Este sub demnitatea mea pentru că fac parte dintr-o generație care, de peste 30 de ani, plătește contribuții la sistemul asigurărilor de sănătate. Iar cei din sănătate își bat joc, împreună cu o parte din clasa politică, de noi.

Traian GUMINSKI